WLJ

Oraşul Zalău, reședința Județului Sălaj e un oraș mic, liniștit

Bun venit în
Oraşul Zalău

stema zalau

Localizare:

Zalău, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Sălaj este situată în partea de nord-vest a României, în partea central-nordică a județului

Suprafaţa:

90.09 km²

Populaţia:

52.000 locuitori

Prefix telefonic:

0260 sau 0360

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord-Vest: urmează drumul European E81 (DN19a/1f) dinspre Ucraina – Satu Mare sau drumul național DN1f dinspre Ungaria – Carei – Tășnad.

Din Sud-Est: urmează drumul European E81 (DN1f) dinspre Constanța – București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Sebeș – Alba Iulia – Turda – Cluj Napoca.

Din Est: urmează drumul Național (DN1h) dinspre E58-Jibou.

Din Vest: urmează drumul Național DN1h dinspre Aleșd – Nușfalău – Șimleul Silvaniei.

Multe dintre companiile de autobuz/autocar au curse zilnice spre sau dinspre Zalău.

Cu trenul:

Orașul Zalău nu este un nod feroviar al României, însă unele trenuri regionale opresc zilnic aici. Cele mai importante rute feroviare regionale care trec pe aici sunt:

Satu Mare – Carei – Tășnad – Zalău – Jibou
Jibou – Zalău – Sărmășag
Cluj Napoca – Gherla – Dej – Jibou – Zalău – Sărmășag – Tășnad – Carei – Satu Mare și altele.

Cu avionul:

Orașul Zalău nu dispune de aeroport internațional, astfel că turiștii care doresc să vină aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional “Avram Iancu” din Cluj Napoca (80 km). Numeroase zboruri zilnice sau săptămânale opresc aici spre destinații precum București, Barcelona, Bologna, Bari, Munchen, Antalya, Heraklion, Rhodos, Zakynthos, Hurghada, Praga, Viena, Budapesta, Skiathos, Bruxelles, Dortmund, Roma, Tel Aviv, Palma de Mallorca, Valencia, Zaragoza, Londra, Madrid, Milano, Forli, Paris, Eindhoven, Veneția și altele.

Anul întemeierii:

900. Atestat documentar de la 1200.

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Zalău este între lunile Aprilie și Septembrie-Octombrie. În această perioadă vremea este plăcută, caldă și cu multe zile însorite. Totuși, datorită altitudinii mai ridicate, pe timp de primăvară sau toamnă pot fi destule zile ploioase. Temperatura este în creștere începând cu terminarea sezonului rece, atingând maximul pe timpul verii când temperatura depășește uneori 30° C.


Oraşul Zalău

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Zalău:

Orașul Zalău este situat în partea de nord-est a regiunii istorice Crișana, fiind de fapt la intersecția dintre Crișana și Transilvania, într-o zonă joasă de relief depresionară (Depresiunea Zalău) cu aspect de dealuri (Podișul Silvaniei). Această zonă deluroasă (Dealurile Silvaniei) care face parte din Dealurile de Vest se află între două regiuni muntoase: Munții Apuseni (Munții Meseș și Șes) aflați la sud și Munții Oașului și Maramureșului aflați puțin mai la nord și Podișul Transilvaniei la sud-est. Astfel, orașul Zalău nu este foarte departe de unele dintre cele mai frumoase zone muntoase ale României.  Altitudinea medie a orașului este de 250-300 m înălțime. Clima este temperat-continentală, cu precipitații bogate și temperaturi relativ constante. Verile sunt călduroase, uneori răcoroase și iernile în general friguroase, dar uneori mai blânde. Temperatura medie anuală este de 10-11° C, iar precipitațiile se ridică la 700-800 mm pe an. Orașul Zalău este traversat de afluenții râului Zalău, iar lacul Vârșolț se află în apropiere.

Numele, fauna şi flora oraşului Zalău:

Forma actuală a numelui orașului Zalău a trecut prin mai multe transformări până ca în 1968 să fie acceptată sub numele de Zalău. Numele provine de la cuvântul dac “Zilaj” care înseamnă “brâu” făcându-se referire la zona muntoasă în formă de semicerc în care se află orașul. În sens mai larg, bineînțeles că istoria acestui nume este mult mai dezvoltată. De asemenea dacii au dat numele zonei drept Valea Vinului care se păstrează și astăzi. Zona Zalăului și Județul Sălaj mai poartă numele de Țara Silvaniei, însemnând Țara Pădurilor, pentru că orașul este înconjurat de păduri de foioase frumoase și foarte bogate în specii, care adăpostesc o mare varietate de faună și floră specifice, ceea ce face ca potențialul cinegetic să fie ridicat. Încă din cele mai vechi timpuri, reședința Județului Sălaj a fost un puternic centru economic, iar mai târziu industrial și cultural al zonei.

Obiectivele şi atracţiile turistice din oraşul Zalău:

Din păcate astăzi, orașul Zalău rămâne foarte puțin cunoscut turiștilor români și cu atât mai mult celor străini și asta datorită lipsei promovării. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Potențialul turistic al zonei Silvaniei este foarte ridicat, iar frumusețea orașului și a județului în sine este încântătoare. Obiectivele şi atracţiile turistice din oraşul Zalău și activitățile turistice sunt foarte diferite și interesante. Poți alege orașul ca punct de plecare în drumețiile din Munții Apuseni, poți vizita muzeele sale vechi, dar pline de istorie și obiecte de valoare, poți să te plimbi liniștit prin centrul său istoric și să te relaxezi într-unul din parcurile sale (este cunoscut faptul că Zalău este un oraș plin de viață, dar totuși tăcut și liniștit) sau poți să pornești cu mașina într-un circuit al Podișului Silvaniei al cărui orașe secundare (Șimleul Silvaniei, Jibou, Cehu Silvaniei) cu siguranță te vor fascina. Aici te așteaptă castele sau cetăți vechi de mii de ani, o grădină botanică superbă la Jibou sau alte muzee și atracții turistice care îți vor îmbogăți vizita. Vizitează oraşul Zalău!


Monumentul Revoluției 1989, oraşul Zalău

Monumentul Revoluției 1989, oraşul Zalău


Vremea acum în


Obiective Turistice Zalău


Muzee:

Muzeul Județean de Istorie și Artă

Galeria de Artă “Ioan Sima”

Muzeul de Etnografie (Cizer)

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Ady Endre” (Zalău)

Casa memorială “Iuliu Maniu” (Bădăcin)

Casa memorială “Corneliu Coposu” (Bobota)

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Casa de Cultură a Sindicatelor

Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj

Casa de Cultură a Studenților

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Clădirea Fostului Ateneu Popular (Casa de Cultură Municipală)

Clădirea Cazarmei

Cazino-ul Zalău

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Catedrala Ortodoxă “Sfânta Vineri”

Catedrala Greco-Catolică “Adormirea Maicii Domnului”

Biserica Ortodoxă “Sfântul Ștefan”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Primăriei

Statuia “Lupa Capitolina”

Monumentul Revoluției 1989

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Piața Libertății

Piața 1 Decembrie

Parcul Central

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Sala Sporturilor

Fântâna Arteziană

Festivalul Roman Zalău-Porolissum

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Zalău, reședința Județului Sălaj e un oraș mic, liniștit
Article Name
Oraşul Zalău, reședința Județului Sălaj e un oraș mic, liniștit
Description
Orașul Zalău e un oraș mic şi impresionant situat într-o zonă deluroasă splendidă înconjurată de munți bogați în peisaje minunate și rezervații naturale
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo