WLJ

Uzbekistan e unul dintre marii producători de bumbac din lume

Bun venit în Uzbekistan

uzbekistan steag

Localizare:

Deşi are o suprafaţă medie, acest stat are cea mai mare populaţie din Asia Centrală şi e situat la nord de Turkmenistan şi Afghanistan, la vest de Tadjikistan, la sud-vest de Kirghizstan şi la sud de Kazahstan.

Suprafaţă:

447.400 km²

Populaţie:

30.000.000 locuitori

Capitala:

Taşkent 2.200.000 locuitori

Moneda:

Sum

Limbi vorbite:

Uzbecă, Tadjică, Kazahă, Rusă

Religia:

Islamism, Ortodoxă

Forma de guvernământ:

Republică, Dictatură

Fus orar:

+5 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

UZ

Prefix telefonic:

+998

uzbekistan harta


Uzbekistan

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din Uzbekistan:

Uzbekistan are un relief montan în partea de est cu Munţii Tian Shan având cea mai mare înălţime a ţării în vârful Bestor de 4.299 m înălţime. În partea centrală se află o zonă de deşert şi pietriş (Deşertul Kâzâlkum), iar la vest se află Câmpia Turanului. Clima este temperat-continentală cu veri calde şi ierni blânde mai puţin în zona montană. Precipitaţiile sunt cuprinse în general între 300 şi 500 mm pe an. Cel mai important râu este Amu Daria care se varsă în lacul Aral din nordul ţării, unul dintre cele mai mari lacuri din lume.

Agricultura, oraşele, populaţia şi industriile:

Fără irigaţii agricultura ar avea mult de suferit, însă datorită acestora, se cultivă bumbac (unul dintre primii producători din lume), tutun, pomi fructiferi, legume şi cereale. Capitala şi cel mai mare oraş este Taşkent, alte oraşe importante fiind Karşi, Samarkand, Fergana şi Andijan. Peste 80% din populaţie sunt uzbeci, iar restul ruşi, tadjici, kazahi şi tătari. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cele mai importante industrii sunt cea a construcţiilor de maşini, de avioane, de bijuterii şi altele. Țara şi-a obţinut independenţa la 01 septembrie 1991. Vizitează Uzbekistan!


Moscheea Shakhi Zinda din Samarkand, UzbekistanMoscheea Shakhi Zinda din Samarkand, Uzbekistan


Summary
Uzbekistan e unul dintre marii producători de bumbac din lume
Article Name
Uzbekistan e unul dintre marii producători de bumbac din lume
Description
Uzbekistan este o ţară din Asia Centrală cu un turism în creştere. Aici vă puteţi bucura de capitala Taşkent şi de priveliştile asupra Munţilor Tian Shan
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo