WLJ

Ucraina este o ţară complexă cu frumoşii Munţi Carpaţi

Bun venit în Ucraina

ukraine flag

Localizare:

Ucraina este una dintre cele mai mari ţări din Europa, situată în estul acesteia, cu ieşire la Marea Neagră şi Marea Azov la sud, dar şi graniţe cu Belarus la nord, Federaţia Rusă la nord şi est, Moldova şi România la sud, iar la vest cu Ungaria, Slovacia şi Polonia.

Suprafaţă:

603.650 km²

Populaţie:

45.000.000 locuitori

Capitala:

Kiev 3.650.000 locuitori

Moneda:

Grivina ucraineană

Limbi vorbite:

Ucraineană, Rusă

Religia:

Ortodoxă, Atei jumătate din populaţie

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie parţială

Fus orar:

+2 până la +3 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

UA

Prefix telefonic:

+380

ucraina harta


Ucraina

 

Relieful, râurile şi clima Ucrainei:

Ucraina are un relief preponderent de câmpie, cu altitudini joase şi terenuri fertile, dar are în partea de sud-vest o parte a lanţului Carpatic cu altitudinea maximă în vârful Hoverla de 2.061 m înălţime. Aproape jumătate din suprafaţă este acoperită de păduri de pin, stejar şi molid. Ucraina are mai multe râuri dintre care cele mai importante sunt Nipru, Doneţ, Nistru şi Bug. Clima Ucrainei este temperat-continentală cu influenţe mediteraneene în partea de sud, temperaturile medii anuale fiind cuprinse între 5 şi 12º C, iar precipitaţiile între 500 şi 1.200 mm pe an în funcţie de zonă.

Agricultura, resursele, economia, oraşele şi populaţia din Ucraina:

În sud se află cunoscuta peninsulă Crimeea care practic separă micuţa Mare Azov de Marea Neagră. Ucraina stă excelent atât la capitolul agricultură, cât şi la capitolul resurse naturale, dar mai ales minerale. Este pe locul întâi în lume în ce priveşte resursele de mangan şi titan şi pe locul trei ca resurse de minereu de fier. Metalurgia este cel mai important domeniu de activitate aducând venituri importante. De asemenea ţara dispune de resurse însemnate de cărbuni în zona oraşului Donetsk, pe când petrolul şi gazele naturale sunt importate.

Ucraina are mari terenuri fertile pe care sunt cultivate cereale, fiind considerat grânarul Uniunii Sovietice. Din păcate, o dată cu explozia centralei nucleare de la Cernobâl, o bună parte a culturilor au fost afectate, iar solul a devenit radioactiv neputând fi folosit. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) În prezent, ţara încearcă să revină la normal cu economia care este de ani buni în declin. Republica Ucraineană şi-a dobândit independenţa la 24 august 1991. Majoritatea populaţiei este de origine ucraineană, un sfert fiind ruşi. Capitala şi cel mai mare oraş este Kiev, dar alte oraşe importante sunt Donetsk, Odessa, Lviv sau Harkov. Vizitează Ucraina!


Lviv, cel mai mare și mai frumos oraș din Ucraina de VestLviv, cel mai mare și mai frumos oraș din Ucraina de Vest


Summary
Ucraina este o ţară complexă cu frumoşii Munţi Carpaţi
Article Name
Ucraina este o ţară complexă cu frumoşii Munţi Carpaţi
Description
Ucraina are un relief complex de la munţi înalţi frumoşi la coasta mării şi la staţiuni şi oraşe însorite. Kiev, capitala este probabil cel mai frumos oraş
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo