WLJ

Turkmenistan este o ţară cu temperaturi extreme

Bun venit în
Turkmenistan

turkmenistan steag

Localizare:

Turkmenistan este o ţară medie situată în partea de vest din Asia Centrală cu ieşire la Marea Caspică la vest şi vecini precum Iran şi Afghanistan la sud, Uzbekistan la nord-est şi Kazahstan la nord.

Suprafaţă:

490.110 km²

Populaţie:

5.130.000 locuitori

Capitala:

Aşhabad (Aşgabat) 910.000 locuitori

Moneda:

Noul Manat Turkmen

Limbi vorbite:

Turkmenă, Uzbecă, Rusă

Religia:

Islamism

Forma de guvernământ:

Republică, Dictatură

Fus orar:

+5 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

TM

Prefix telefonic:

+993

turkmenistan harta


Turkmenistan

 

Relieful, clima, râurile şi agricultura din Turkmenistan:

Aceasta este o ţară cu un relief neprietenos în mare parte, format din Deşertul Karakum şi cu o mică porţiune fertilă la coasta Mării Caspice. Clima este foarte aspră datorită variaţiilor de temperatură, verile fiind fierbinţi şi uscate cu temperaturi de peste 50º C deseori, iar iernile sunt de multe ori foarte friguroase, iar temperatura poate scădea sub -20 şi până la -30º C. Datorită râului Amu Daria şi a irigaţiilor, anumite porţiuni din țară pot fi cultivate cu necesarul de cereale, bumbac şi pomi fructiferi.

Resursele, industriile şi populaţia:

Este o ţară bogată în resurse de petrol şi gaze naturale, aceste industrii fiind urmate de cele alimentară şi textilă. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cea mai mare parte a populaţiei sunt turkmeni, dar sunt populaţii importante de uzbeci şi ruşi. Țara şi-a obţinut independenţa la 27 octombrie 1991, iar capitala Aşhabad, distrusă în 1948 de un cutremur, mai este cunoscută din limba persană ca şi Oraşul dragostei. Vizitează Turkmenistan!


Moscheea Ertugul Gazi în Aşhabad, TurkmenistanMoscheea Ertugul Gazi în Aşhabad, Turkmenistan


Summary
Turkmenistan este o ţară cu temperaturi extreme
Article Name
Turkmenistan este o ţară cu temperaturi extreme
Description
Turkmenistan este o ţară în Asia Centrală, cu deschidere la Marea Caspică şi teritoriul acoperit de Deşertul Karakum. Capitala Aşhabad este minunată
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo