WLJ

Turcia are un turism foarte bine dezvoltat în lume

Bun venit în Turcia

turkey flag

Localizare:

Turcia este una dintre puţinele ţări din lume situată pe două continente, Europa şi Asia, acoperind cea mai mare parte a Anatoliei sau a Asiei Mici în partea de sud-est a Europei. Are ţărm la Marea Neagră în partea de nord, la Marea Mediterană în partea de sud, la Marea Egee în vest, iar micuţa mare Marmara este cuprinsă în interiorul ţării. Vecinii Turciei sunt Bulgaria la nord-vest, Grecia la vest prin insulele sale, Siria şi Irak la sud, Iran şi Armenia la est şi Georgia la nord-est.

Suprafaţă:

780.000 km²

Populaţie:

74.725.000 locuitori

Capitala:

Ankara 4.550.000 locuitori

Moneda:

Lira turcească

Limbi vorbite:

Turcă

Religia:

Islamism

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie parţială

Fus orar:

+2 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

TR

Prefix telefonic:

+90

turcia harta


Turcia

 

Relieful Turciei:

Turcia este o ţară de dimensiuni mari, cu un relief predominant muntos format din Munţii Pontici la nord şi Munţii Taurus la sud formaţi pe un relief calcaros şi prezentând numeroase formaţiuni de tip peşteri, doline şi altele, iar în partea centrală se află un podiş mare în regiunea Capadocia. În zonele de coastă regiunile sunt mai joase cu plaje superbe şi terenuri mai fertile bune pentru agricultură. Cel mai înalt vârf al Turciei se află totuşi în partea de est, vârful Ararat pe care se crede că a poposit arca lui Noe după potop şi are înălţimea de 5.137 m.

Lacurile, râurile şi clima din Turcia:

Turcia deţine câteva lacuri mari precum Van, Keban sau Tuz, dar şi râuri importante ca şi Tigru, Eufrat, Aras, Kelkit, Kizil Irmak şi Sakarya. Din păcate Turcia se confruntă frecvent cu numeroase cutremure, unele dintre ele foarte puternice care au adus pagube importante de-a lungul timpului, dar şi multe decese. Una dintre cele mai mici mări din lume, Marea Marmara din nord-vestul ţării, separă partea europeană a Turciei de cea asitatică prin strâmtoarea Bosfor. Clima ţării este una mediteraneană, cu veri calde, chiar fierbinţi şi cu ierni blânde, dar spre interior climatul este mai arid.

Agricultura, populaţia, resursele, industriile şi oraşele din Turcia:

Mulţi dintre locuitorii Turciei se ocupă cu agricultura şi cultivă cereale, bumbac, tutun, pomi fructiferi, citrice şi altele. Pe lângă agricultură o altă parte a populaţiei se ocupă cu exploatarea resurselor minerale precum petrol, cărbuni, fier, oţel şi altele. Turcia este pe locul şase în Europa ca producţie de maşini, alte ramuri industriale importante fiind cea textilă, alimentară, bancară, electronică şi altele. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Marea majoritate a populaţiei este formată din turci, kurzii fiind şi ei aproape un sfert din totalul populaţiei. Deşi capitala ţării este Ankara, capitala istorică precum şi centrul financiar şi cultural al ţării este Istanbul. Printre celelalte oraşe importante ale ţării se numără Bursa, Izmir, Gaziantep, Konya, Samsun şi Antalya o bine cunoscută destinaţie turistică la Marea Mediterană, turcii bazându-se foarte tare pe turism. Vizitează Turcia!


Terasele fierbinți și frumoase de la Pamukkale în Denizli, TurciaTerasele fierbinți și frumoase de la
Pamukkale în Denizli, Turcia


Summary
Turcia are un turism foarte bine dezvoltat în lume
Article Name
Turcia are un turism foarte bine dezvoltat în lume
Description
Turcia are un turism dezvoltat, iar turiştii pot vedea resorturi frumoase la mare şi oraşe vechi însorite sau pot încerca doar una din minunile naturale ca sistemul Pamukkale
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo