WLJ

Oraşul Timișoara e unul din cele mai mari orașe din România

Bun venit în
Oraşul Timişoara

stema timisoara

Localizare:

Timișoara, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Timiș este situată în partea de vest a României, aproximativ în centrul județului.

Suprafaţa:

130.5 km²

Populaţia:

300.000 locuitori

Prefix telefonic:

0256 sau 0356

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul European E671 (DN19/79/69) dinspre Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad sau autostrada A1 dinspre Arad.

Din Nord-Vest: urmează drumul Național DN6 dinspre Ungaria – Sânnicolau Mare.

Din Vest: urmează drumul Național DN59a dinspre Jimbolia.

Din Sud: urmează drumul European E70 (DN59) dinspre Serbia.

Din Est: urmează drumul European E70 (DN6) dinspre Bulgaria (Varna) – Giurgiu – București – Alexandria – Roșiorii de Vede – Caracal – Craiova – Drobeta Turnu Severin – Orșova – Caransebeș – Lugoj.

Fiind un oraș situat aproape de granița cu Serbia și Ungaria, accesul se face foarte ușor din orice parte, fiind un nod rutier important.

Cu trenul:

Orașul Timișoara este un nod feroviar important al României, iar cele mai importante rute feroviare care trec pe aici sunt:

Timișoara – Lugoj – Deva – Alba Iulia – Aiud – Luduș – Iernut – Târgu Mureș
Oradea – Salonta – Arad – Timișoara, Timișoara – Lugoj – Caransebeș
Timișoara – Lugoj – Deva – Sebeș – Sibiu
Timișoara – Arad – Oradea – Aleșd – Cluj Napoca
Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Roșiorii de Vede – București
Timișoara – Arad – Oradea – Cluj Napoca – Beclean – Năsăud – Vatra Dornei – Suceava – Pașcani – Iași
Timișoara – Jimbolia
Timișoara – Arad – Deva – Petroșani – Târgu Jiu
Baia Mare – Satu Mare – Carei – Oradea – Salonta – Arad – Timișoara
Timișoara – Lugoj – Deva – Alba Iulia – Câmpia Turzii – Cluj Napoca – Năsăud – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Suceava – Iași
Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Reșița și multe altele.

Cu avionul:

Orașul Timișoara dispune de aeroport internațional, denumit Aeroportul Internațional “Traian Vuia” cu zboruri zilnice sau săptămânale spre și dinspre București, Bergamo, Roma, Cernăuți, Veneția, Stuttgart, Munchen, Barcelona, Paris, Bologna, Dortmund, Londra, Madrid, Valencia, Rhodos, Heraklion, Tunis și Antalya, ultimele 4 în sezon.

Anul întemeierii:

1212

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Timișoara este între lunile Martie și Octombrie – Noiembrie. Orașul este situat în una dintre cele mai calde zone ale României unde chiar și primăvara și toamna temperaturile depășesc deseori 20° C, iar vara sunt temperaturi frecvente de peste 30-34° C. Cei ce aleg să vină vara, trebuie să evite plimbările între orele 11 și 17 când afară este foarte cald. Pe de altă parte, vara traficul este scăzut..


Oraşul Timişoara

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Timişoara:

Orașul Timișoara este situat în partea centrală a regiunii istorice Banat, într-o zonă de relief joasă de câmpie din sudul Câmpiei de Vest între Câmpia Vingăi în partea de nord și Câmpia Timișului în sud. Altitudinea medie este de doar 90 m înălțime, observându-se în relieful oraşului diferențe mici de înălțime. Clima din oraşul Timişoara este temperat-continentală de câmpie, cu influențe dinspre Marea Mediterană care aduc un aer cald și dinspre Oceanul Atlantic care aduc un aer umed. Verile sunt călduroase cu temperaturi de peste 30-34° C deseori, iar iernile reci, dar de multe ori blânde și scurte. Temperatura medie anuală este de 11-12° C, iar precipitațiile anuale de 500-600 mm. Orașul Timișoara este traversat de canalul Bega, iar prin partea de sud trece râul Timiș. Lacul Ghiroda aflat în apropiere este o adevărată pescărie.

Scurtă istorie, populaţia şi obiectivele şi atracţiile turistice din oraşul Timişoara:

Puternic centru istoric, cultural, universitar și turistic, oraşul Timișoara nu duce lipsă de turiști fiind vizitată anual de sute de mii de vizitatori care vin aici pentru frumusețea orașului și a obiectivelor şi atracţiilor sale turistice, pentru clădirile și monumentele încărcate de istorie și pentru aerul European care te face măcar pentru câteva momente să te simți ca în Europa de Vest. Încă de pe vremea romanilor aici a existat o fortăreață cu numele de “Zambara” și mai târziu pe locul acesteia o așezare “Beguey”. Cetatea Timișoarei a constituit pentru multă vreme punctul central și locul pentru care s-au dat mai multe bătălii. Pentru o perioadă în timpul dominației Maghiare, Timișoara a fost capitala Ungariei, lucru pe care puțini îl știu astăzi. Deși otomanii au fost învinși, în cele din urmă cuceresc orașul și cetatea în anul 1552 pe care apoi îl stăpânesc circa 200 de ani. După dominația otomană a urmat dominația Imperiului Habsburgic astfel că de-a lungul timpului populația Timișoarei s-a amestecat mult, astăzi locuitorii fiind de origini diferite (români, maghiari, germani, sârbi, evrei, rromi, slovaci, bulgari, ucrainieni, turci și alții).

Economia, turismul şi ce poţi face şi vedea în oraşul Timişoara:

Oraşul Timișoara este cunoscut de asemenea ca primul oraș cu iluminare stradală (1884), dar și ca locul în care a pornit Revoluția din Decembrie 1989 în urma căreia dictatorul Nicolae Ceaușescu a murit și o dată cu el a dispărut și comunismul. Cu toate că multe dintre clădirile și monumentele istorice s-au păstrat, orașul a devenit tot mai mult unul modern în care s-au construit numeroase centre comerciale și clădiri moderne care contrastează cu cele istorice. Economia Timișoarei și a Județului Timiș se bazează pe comerț, sistemul financiar, industrie și tot mai mult pe turism. Acesta este foarte dezvoltat și produce o bună parte a veniturilor locale.

Datorită faptului că Timișoara este un oraș bogat în parcuri și piețe, dar și în arhitectură de tip baroc Vienez, a primit numele de “Mica Vienă” sau “Orașul Parcurilor”. Din punct de vedere istoric, cartierele Cetate, Fabric și Iosefin sunt cele mai importante din oraş. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cultura și educația de asemenea sunt foarte importante aici, fiind un oraș multicultural. Din acest patrimoniu fac parte câteva teatre, Opera Română, Filarmonica “Banatul”, casele de cultură și mai multe muzee interesante care merită văzute. De menționat faptul că Județul Timiș este cunoscut datorită caracterului piscicol și vânătoresc, iar cei dornici să meargă dincolo de granițele oraşului Timișoara nu vor regreta pentru că în ciuda peisajului destul de monoton, natura și celelalte orașe ale Județului Timiș au multe de oferit. Vizitează oraşul Timişoara!


Piața Unirii, oraşul TimișoaraPiața Unirii, oraşul Timișoara


Vremea acum în


Obiective Turistice Timişoara


Muzee:

Muzeul Banatului – Arheologie și Istorie

Muzeul de Artă

Muzeul de Artă Populară

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Caius Brediceanu” (Lugoj)

Casa memorială “Traian Grozăvescu” (Lugoj)

Casa memorială “George Dobrin” (Lugoj)

Citește mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Național “Mihai Eminescu”

Opera Română

Filarmonica “Banatul”

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Castelul Huniade

Ruinele Cetății Timișoara

Cazino-ul Militar

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Catedrala Ortodoxă Mitropolitană

Catedrala Romano-Catolică

Catedrala Millenium

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Dauerbach

Palatul Baroc

Monumentul “Sfânta Treime”

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Piața Victoriei

Piața Libertății

Piața Unirii

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Băile Turcești

Podul Decebal

Observatorul Timișoara

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Timișoara e unul din cele mai mari orașe din România
Article Name
Oraşul Timișoara e unul din cele mai mari orașe din România
Description
Orașul Timișoara din vestul României e un oraș impresionant foarte bogat în clădiri istorice, zone splendide, alei frumoase și liniștite şi parcuri antice
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo