WLJ

Oraşul Târgu Mureș e unul istoric, situat în inima României

Bun venit în
Oraşul Târgu Mureş

stema targu mures

Localizare:

Târgu Mureș, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Mureș este situată în partea de centrală a României, aproximativ în centrul județului.

Suprafaţa:

66.96 km²

Populaţia:

126.000 locuitori

Prefix telefonic:

0265 sau 0365

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Sud-Vest: urmează drumul European E60 (DN1/15) dinspre Franța – Elveția – Austria – Ungaria – Oradea – Cluj Napoca – Câmpia Turzii – Luduș – Iernut.

Din Sud-Est: urmează drumul European E60 (DN13) dinspre Constanța – Slobozia – București – Ploiești – Brașov – Sighișoara.

Din Nord-Est: urmează drumul Național DN15 (E578) dinspre Bacău – Piatra Neamț – Toplița – Reghin.

Din Nord-Vest: urmează drumul Național DN16/15e dinspre Cluj Napoca.

Cu trenul:

Deși aflat central în România, orașul Târgu Mureș, nu este un nod feroviar principal al țării. Cele mai importante rute feroviare care trec prin oraș sunt:

Târgu Mureș – Iernut – Luduș – Războieni – Aiud – Teiuș – Alba Iulia – Sibiu
Târgu Mureș – Reghin – Toplița – Gheorghieni – Miercurea Ciuc
Târgu Mureș – Câmpia Turzii – Cluj Napoca
Târgu Mureș – Reghin – Toplița – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Brașov
Târgu Mureș – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Brașov – Ploiești – București
Târgu Mureș – Reghin – Bistrița
Târgu Mureș – Toplița – Gheorghieni – Onești – Tecuci – Galați
Târgu Mureș – Alba Iulia – Deva – Lugoj – Timișoara și multe altele.

Există și o cursă express care vine din Budapesta până aici.

Cu avionul:

Orașul Târgu Mureș dispune de un mic aeroport internațional, astfel că turiștii care doresc să vină aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional “Transilvania” aici sosind curse regulate dinspre sau spre Budapesta, Barcelona, București, Billund, Dortmund, Londra, Roma, Bologna, Milano, Madrid sau Paris.

Anul întemeierii:

1116 sub numele de Târgul Secuilor

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Târgu Mureș este între lunile Aprilie și Octombrie. Vremea în această perioadă este frumoasă, cu temperaturi pozitive, chiar de peste 20° C în majoritatea zilelor între Mai și Septembrie. Primăvara orașul înflorește, pe când toamna coloritul copacilor dau orașului nuanțe splendide.


Oraşul Târgu Mureş

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Târgu Mureş:

Orașul Târgu Mureș e situat în centrul regiunii istorice Transilvania, într-o zonă de relief deluroasă (Dealul Cornești, Dealul Nirajului) aflată la intersecția dintre Câmpia Transilvaniei, Valea Mureșului și Valea Nirajului. Din punct de vedere geografic, toate acestea fac parte din bine cunoscutul Podiș al Transilvaniei, iar altitudinea medie la care se află este de 300 m înălțime. Clima din oraşul Târgu Mureş este temperat-continentală, moderată cu veri călduroase și ierni geroase ceea ce înseamnă că diferența de temperatură dintre vară și iarnă este mare. Aici se resimt atât influențele vestice dinspre Oceanul Atlantic, cât și cele estice dinspre Rusia/Siberia. Temperatura medie anuală este de 8-9° C, iar precipitațiile se ridică la 650 mm pe an. Orașul Târgu Mureș este  traversat de râul Mureș, nefiind lacuri importante în apropiere.

Scurtă istorie, populaţia, importanţa şi numele oraşului Târgu Mureş:

Reședința Județului Mureș are o istorie aparte. De-a lungul timpului a făcut parte mai mult din Imperiul Austro-Ungar sau din Regatul Ungariei decât din România, mulți dintre regii Transilvaniei fiind de origine maghiară. Astăzi, populația orașului este mixtă formată atât din români (52%), cât și din maghiari (44%), la fel cum este și religia. Pentru mulți ani, oraşul Târgu Mureș a fost cel mai important centru cultural, economic, industrial și educațional al Ținutului Secuiesc. Astăzi este de asemenea un important centru cultural, istoric, comercial, industrial, universitar și turistic din Transilvania. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Deși în ultimele decenii orașul Târgu Mureş s-a modernizat foarte mult, centrul vechi și clădirile istorice dau turistului impresia de întoarcere în timp, făcându-l să se simtă ca în urmă cu cel puțin câteva sute de ani. Numele orașului provine de la cuvântul maghiar “vásárhely” care înseamnă târg și cuvântul Mureș venind de la faptul că așezarea se află pe cursul râului Mureș.

Turismul, obiectivele şi atracţiile turistice şi ce să faci şi să vezi în oraşul Târgu Mureş:

Centrul orașului Târgu Mureş și cel mai important obiectiv turistic este Cetatea Medievală. Folosind-o ca punct de plecare, explorează străzile medievale ale orașului încărcate de istorie sau vizitează obiectivele şi atracţiile turistice culturale și religioase din frumosul oraș transilvănean. Puțin mai la sud de Târgu Mureș, se află un oraș mai mic, dar mult mai frumos și mai istoric. Sighișoara, este un oraș deosebit, de o frumusețe nemaiîntâlnită între orașele medievale din România, fiind totodată gazda unui festival medieval anual și orașul cunoscut de turiști datorită legendei lui Vlad Țepeș supranumit “Dracula”. Revenind la reședința Județului Mureș, aceasta oferă mult mai multe turiștilor decât aerul istoric sau cultural menționat anterior. Un complex de agrement, o grădina zoologică frumoasă, festivaluri naționale și internaționale, parcuri, piețe și grădini sau păduri cu un potențial cinegetic ridicat, toate te așteaptă să le vizitezi. Vizitează oraşul Târgu Mureş!


Cetatea, Oraşul Târgu MureşCetatea, oraşul Târgu Mureș


Vremea acum în


Obiective Turistice Târgu Mureş


Muzee:

Muzeul Județean Mureș: Muzeul de Etnografie și Artă Populară

Muzeul de Științe ale Naturii

Muzeul de Artă

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Bernády György”

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Național

Teatrul pentru Copii și Tineret “Ariel”

Filarmonica de Stat

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Cetatea Târgu Mureș

Clădirea Manutanței

Biblioteca “Teleki-Bolyai”

Citește mai mult...

Biserici și mănăstiri:

Catedrala Ortodoxă “Înălțarea Domnului”

Catedrala “Învierea Domnului”

Biserica Reformată cu un turn

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Apollo

Palatul Culturii

Monumentul celor doi Bolyai

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Piața Trandafirilor

Parcul Cornești

Parcul Sportiv Municipal

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Complexul de agrement “Weekend”

Centrul Vechi

Grădina Zoologică

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Târgu Mureș e unul istoric, situat în inima României
Article Name
Oraşul Târgu Mureș e unul istoric, situat în inima României
Description
Orașul Târgu Mureș e situat în centrul României. Religia, istoria, cultura și aventura sunt amestecate în oraș și în împrejurimile care-ți taie răsuflarea
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo