WLJ

Suedia este o țară din Peninsula Scandinavă

Bun venit în Suedia

sweden flag

Localizare:

Suedia face parte din Peninsula Scandinavă aflată în centrul acesteia, fiind situată în Europa de Nord. În partea de est este scăldată de apele Mării Baltice și ale Golfului Botnic, iar la sud-vest este scăldată de apele Mării Nordului prin strâmtorile Skagerrak și Kattegat. Vecinii Suediei sunt Norvegia la vest, Finlanda la nord-est, iar cu Danemarca se învecinează la sud-vest printr-un pod lung.

Suprafaţă:

449.964 km²

Populaţie:

9.570.000 locuitori

Capitala:

Stockholm 1.370.000 locuitori

Moneda:

Coroana suedeză

Limbi vorbite:

Suedeză

Religia:

Ateism peste 75%, Creștinism

Forma de guvernământ:

Monarhie constituțională

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

SE

Prefix telefonic:

+46

suedia harta


Suedia

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din Suedia:

Suedia este o țară deosebită cu un relief variat. Alpii Scandinaviei prezenți și în țara vecină, Norvegia, se întind pe toată partea de vest a țării și oferă vizitatorilor peisaje dintre cele mai frumoase. Cel mai înalt vârf este Kebnekajse și atinge înălțimea de 2.111 m înălțime. Trecând spre est, munții primesc un aspect de podiș și dealuri cu înălțimi de câteva sute de m, pentru ca spre Marea Baltică, relieful să scadă și mai mult având aspect de câmpie în partea de est și de sud, acolo unde se află majoritatea terenurilor arabile.

Clima Suediei diferă în funcție de zona în care te afli. În partea de sud este temperată maritimă, de multe ori mai blândă datorită Curentului cald al Golfului, urmând ca spre nord să devină rece și chiar înghețată la Cercul Polar de Nord. Curentul cald al Golfului aduce veri calde și ierni mai blânde, însă în partea de nord verile sunt răcoroase și iernile aspre. Temperatura medie a verii poate depăși 20° C, iar a iernii este de sub 0° C. Suedia este o țară cu râuri puține și scurte (Ume, Lule, Angerman, Torne), dar lacurile pline de faună piscicolă sunt prezente peste tot. Cele mai importante sunt lacurile Siljan,Vanern, Malaren,Vatern sau Hjalmaren.

Industria, fauna şi flora, resursele, economia, agricultura, oraşele şi populaţia din Suedia:

De menționat faptul că Suedia are un teritoriu acoperit de păduri în proporție de peste 60%, astfel că industria lemnului este printre punctele forte. Predomină pădurile de conifere, însă spre sud ele se amestecă cu cele de foioase. Fauna este complexă cu specii de mamifere specifice zonei de pădure precum ursul, veverița, elanul, vulpea, mistrețul, dar și specii specifice zonei de tundră sau subpolare. Suedia este o țară bogată în resurse naturale, pe lângă păduri ea având mari rezerve de fier, aur, zinc, cupru, plumb, uraniu și argint. Economia suedeză este foarte puternică, datorită industriei și agriculturii foarte bine puse la punct. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Locuitorii se ocupă de creșterea animalelor (pui, porci, oi, vite) și de cultivarea cerealelor, a cartofilor și sfeclei de zahăr. Pe lângă aceste ramuri ale economiei, pescuitul și turismul sunt foarte dezvoltate, Suedia atrăgând anual milioane de turiști. Populaţia este de origine suedeză, însă din ce în ce mai mult în ultimii ani, aceștia se amestecă cu minoritățile venite din alte părți ale lumii. Capitala și cel mai mare oraș este Stockholm, dar alte orașe importante sunt Goteborg, Malmo sau Helsingborg. Vizitează Suedia!


Panoramă asupra oraşului Gränna şi lacului Vättern, SuediaPanoramă asupra oraşului Gränna
şi lacului Vättern, Suedia


Summary
Suedia este o țară din Peninsula Scandinavă
Article Name
Suedia este o țară din Peninsula Scandinavă
Description
Suedia e situată în Europa de Nord în Peninsula Scandinavă. Stockholm, capitala e o adevărată perlă și un oraș fantastic, dar sunt şi alte locuri frumoase
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo