WLJ

Oraşul Slobozia, reședința Județului Ialomița e un oraș mic

Bun venit în
Oraşul Slobozia

stema slobozia

Localizare:

Slobozia, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Ialomița este situată în partea de sud a României, în sudul județului.

Suprafaţa:

132.87 km²

Populaţia:

48.000 locuitori

Prefix telefonic:

0243 sau 0343

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul European E584 (DN21) dinspre Republica Moldova – Galați – Brăila sau drumul Național DN2c dinspre Buzău.

Din Sud: urmează drumul Național DN21 dinspre Călărași.

Din Vest: urmează drumul European E60 (DN2a) dinspre Franța – Elveția – Austria – Ungaria – Oradea – Cluj Napoca – Brașov – Ploiești – București – Urziceni.

Din Est: urmează drumul European E60 (DN2a) dinspre Constanța.

Cu trenul:

Orașul Slobozia nu este un nod feroviar al țării. Totuși, cele mai importante rute feroviare care trec prin Slobozia sunt:

Slobozia – Fetești
Slobozia – Urziceni – București
Ploiești – Urziceni – Slobozia
Ciulnița – Slobozia
Urziceni – Slobozia și altele.

Din păcate rețeaua feroviară aici este subdezvoltată cel mai rapid ajungându-se fie cu mașina, fie cu companiile de autocare/autobuze.

Cu avionul:

Orașul Slobozia nu dispune de aeroport internațional astfel că cei care vor sa ajungă aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni (125 km) sau pe Aeroportul Internațional Constanța (140 km) primul având o gamă mai variată de zboruri.

Anul întemeierii:

1594

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Slobozia este între lunile Martie – Aprilie și Octombrie, o dată cu venirea primăverii vremea începând să se încălzească tot mai mult. Este recomandată perioada Aprilie – Iunie și perioada Septembrie – Octombrie, deoarece deși vara are cele mai multe zile însorite și cu precipitații reduse, zilele pot fi deosebit de calde cu temperaturi frecvente de peste 30° C.


Oraşul Slobozia

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Slobozia:

Orașul Slobozia este situat în sud-estul regiunii istorice Muntenia, într-o zonă joasă de câmpie aflându-se practic în centrul Câmpiei Române. Relieful zonei prezintă o câmpie întinsă brăzdată de văi și lunci, unele porțiuni fiind terasate. Solul este nisipos și mai mereu umed, iar altitudinea medie la care se află orașul este de doar 20 m înălțime. Clima din oraşul Slobozia este temperat-continentală de câmpie, simțindu-se influențele dinspre Marea Neagră, diferențele de temperatură dintre vară și iarnă fiind foarte mari. Acest lucru este indicat de faptul că luna cea mai friguroasă (Ianuarie) are o temperatură medie de -5°C, pe când cea mai călduroasă (Iulie) are o temperatură medie de peste 32° C. Verile sunt călduroase și lungi, iar iernile friguroase și de asemenea lungi. Temperatura medie anuală este de 10-11° C, iar precipitațiile abia dacă ating 450 mm pe an. Orașul Slobozia este  traversat de râul Ialomița, lacurile Amara și Iezer aflându-se în apropiere.

Importanţa, populaţia şi istoria oraşului Slobozia:

Oraşul Slobozia este reședința Județului Ialomița și cel mai puternic și mai mare centru economic, comercial, istoric și cultural al zonei. Datorită modernizării și a prosperității economice, populația majoritar română a crescut semnificativ în ultimul secol de la 4.000 de oameni în 1912, la peste 50.000 în ultimii zece ani. Deși s-au descoperit urme de așezări încă de acum câteva mii de ani, istoria recentă a Sloboziei începe abia acum câteva sute de ani, în timpul domniei lui Mihai Viteazul de la sfârșitul secolului XVI. Istoria orașului nu este una spectaculoasă sau de lungă durată și din păcate nici la capitolul turism, orașul nu se ridică la nivelul multor altor orașe din România, astfel că Slobozia este un oraș prea puțin cunoscut românilor și cu atât mai mult turiștilor străini. Însă, în ultimele decenii de după căderea comunismului se vede în arhitectura și turismul Ialomițean o îmbunătățire continuă.

Resursele, industria, turismul şi atracţiile şi obiectivele turistice din oraşul Slobozia:

Căderea sistemului comunist al bine cunoscutului dictator Ceaușescu, a adus o modernizare accentuată. S-au exploatat resurse noi care au adus venituri importante, s-au construit blocuri noi și centre comerciale și s-au renovat instituții publice sau obiective turistice. Economia actuală a orașului Slobozia se bazează pe Industria Alimentară, Industria Lemnului, Industria Chimică, Agricultură, Telecomunicații și din ce în ce pe turism care totuși are nevoie de mult mai multă promovare. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Astfel în Slobozia, turiștii sosiți aici vor găsi ca în orice alt oraș din România, muzee, centre culturale, biserici, mănăstiri (România fiind cunoscută ca o țară religioasă), parcuri și piețe, monumente și alte atracții și obiective turistice pregătite să mulțumească orice turist. Lacul și stațiunea Amara aflate la doar 8 km nord de Slobozia, îmbogățesc patrimoniul turistic al zonei. Dacă te afli prin sudul României, fie că mergi spre Marea Neagră, fie că mergi spre frumoșii Munți Carpați sau pur și simplu spre capitala București, fă o oprire de minim o zi la Slobozia și cu siguranță, orașul nu te va dezamăgi. Vizitează oraşul Slobozia!


Muzeul Național al Agriculturii, oraşul Slobozia

Muzeul Național al Agriculturii, oraşul Slobozia


Vremea acum în


Obiective Turistice Slobozia


Muzee:

Muzeul Național al Agriculturii

Muzeul Județean Ialomița

Muzeul de Artă și Religie (Maia-Catargi)

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Ionel Perlea” (Ograda)

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Centrul Cultural UNESCO “Ionel Perlea”

Casa Municipală de Cultură Slobozia

Universitatea “Bioterra”

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Școala Nr. 1

Complexul Podurilor Dunărene (Fetești)

Conacul Ion Ionescu (Urziceni)

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Mănăstirea “Sfinții Voievozi”

Catedrala Episcopală “Înălțarea Domnului”

Biserica “Adormirea Maicii Domnului”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Copiilor și Elevilor

Monumentul Principelui Arab Gherainia Mahumed

Statuia lui Mihai Eminescu

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Tineretului

Parcul Hermes

Piața Muntenia

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Replică Turnul Eiffel (Parcul Hermes)

Patinoarul Slobozia

Lacul Amara (Amara)

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Slobozia, reședința Județului Ialomița e un oraș mic
Article Name
Oraşul Slobozia, reședința Județului Ialomița e un oraș mic
Description
Opriţi-vă în orașul Slobozia în drum spre București sau spre Marea Neagră și veţi găsi atracții şi obiective turistice frumoase și interesante să vă bucure
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo