WLJ

Oraşul Slatina din Județul Olt e un oraș interesant de văzut

Bun venit în
Oraşul Slatina

stema slatina

Localizare:

Slatina, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Olt este situată în partea de sud a României, aproximativ în nordul județului.

Suprafaţa:

48 km²

Populaţia:

62.000 locuitori

Prefix telefonic:

0249 sau 0349

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord-Est: urmează drumul European E574 (DN73/65) dinspre Bacău – Onești – Târgu Secuiesc – Brașov – Câmpulung – Pitești.

Din Sud-Vest: urmează drumul European E574 (DN65) dinspre Craiova.

Din Nord: urmează drumul Național DN64 dinspre Râmnicu Vâlcea – Drăgășani până la Găneasa și apoi est pe DN65.

Din Sud: urmează drumul Național DN54/64 dinspre Turnu Măgurele – Corabia – Caracal până la Găneasa și apoi est pe DN65.

Cu trenul:

Orașul Slatina este un nod feroviar secundar al României. Turistul poate ajunge aici cu trenul la fel de ușor ca și cu mașina, cele mai importante rute feroviare care trec pe aici fiind:

Pitești – Slatina – Piatra Olt
București – Pitești – Slatina – Craiova
Craiova – Slatina – Pitești
Slatina – Caracal
Pitești – Slatina și altele.

Cu avionul:

Orașul Slatina nu dispune de aeroport internațional, astfel că turiștii care doresc să vină aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional Craiova (50 km) cu zboruri dinspre sau spre București, Londra, Roma, Milano, Bologna, Barcelona și Dortmund sau pe Aeroportul Internațional “Henri Coandă” – Otopeni din București (200 km) având curse mult mai variate.

Anul întemeierii:

20 Ianuarie 1368

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Slatina este între lunile Martie, când florile și copacii înfloresc și temperatura începe să crească și Septembrie-Octombrie, când copacii au un colorit superb. Aceasta este perioada de vizită maximă, vremea fiind superbă și pe timp de vară traficul redus. Temperaturile variază de la o medie de 15-20° C primăvara și toamna, la 25-30° C vara.


Oraşul Slatina

 

Relieful, clima şi râurile din oraşul Slatina:

Orașul Slatina este situat în estul regiunii istorice Oltenia, fiind de fapt la contactul dintre Oltenia și Muntenia. Se află într-o zonă relativ joasă la contactul dintre Podișul Getic la nord și Câmpia Română (Câmpia Olteniei) la sud. De fapt, unitățile de relief pe care este așezat orașul sunt mai variate. La nord se întinde Platforma Cotmeana, la est o serie de dealuri (Dealurile Oltețului), la sud este Câmpia Boianului, iar la vest valea Oltului. Altitudinea medie la care se află orașul este de 135 m înălțime. Clima din oraşul Slatina este temperat-continentală, de tranziție, verile fiind călduroase cu temperaturi ridicate, iar iernile friguroase, dar mai scurte. Temperatura medie anuală este de 10-11° C, iar precipitațiile se ridică la 500 mm pe an. Orașul Slatina este  traversat de râul Olt, unul dintre cele mai importante râuri din țară, pe acesta fiind formate mai multe lacuri de acumulare.

Importanţa industriei din oraşul Slatina:

Slatina, reședința Județului Olt, este un oraș relativ mic din România, dar este cel mai mare și mai puternic centru economic, comercial, cultural și industrial din județ. Industria aduce în prezent cele mai mari venituri economiei orașului, bazându-se foarte mult pe fabricile sale. Cea mai importantă este fabrica de aluminiu, fiind în afara Rusiei cea mai importantă de acest gen din Europa Centrală și de Est. Pe lângă aceasta există fabrici de anvelope, subansamble auto și multe altele, împreună oferind orașului un aspect industrial. Cu ajutorul veniturilor, în ultima parte a secolului XX, Slatina s-a dezvoltat mult și a devenit un oraș industrial modern. Bineînțeles că în ultimii ani s-a dezvoltat foarte mult și comerțul, astfel că s-au construit tot mai multe centre comerciale.

Turismul, atracţiile şi obiectivele turistice din oraşul Slatina:

Cu toate acestea, din punct de vedere turistic, Slatina nu este un oraș foarte cunoscut, însă obiectivele şi atracţiile turistice de tip istoric, religios sau cultural pot impresiona pe oricine. În Slatina turismul se bazează mult pe cultură, dar mai ales pe religie, România fiind cunoscută ca o țară religioasă. Nu sunt lipsite nici urme ale istoriei, monumente și vestigii pot fi văzute atât în Slatina, cât mai ales în alte zone ale județului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Pe lângă capitala Județului Olt, orașe precum Caracal sau Corabia merită vizitate. Sunt orașe mai mici, liniștite, dar cu obiective şi atracţii turistice interesante care cu siguranță nu te vor dezamăgi. Râul Olt, cu lacurile sale de acumulare și plajele sale, reprezintă una dintre cele mai mari atracții Oltene, iar în sudul județului, acolo unde este și portul Corabia, fluviul Dunărea este stăpân pe teritoriul pe care îl traversează. În Olt, caracterul vânătoresc și piscicol este foarte pronunțat. Vizitează oraşul Slatina!


Palatul Prefecturii, oraşul SlatinaPalatul Prefecturii, oraşul Slatina


Vremea acum în


Obiective Turistice Slatina


Muzee:

Muzeul Județean Olt (Istorie, Arheologie și Artă Populară)

Muzeul de Etnografie

Muzeul de Arheologie (Corabia)

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa Memorială “Nicolae Ceaușescu” (Scornicești)

Casa Memorială “Iancu Jianu” (Caracal)

Casa Memorială “Nicolae Titulescu” (Nicolae Titulescu)

Citește mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Municipal “Eugen Ionescu”

Complexul Cultural “Eugen Ionescu”

Casa de Cultură a Tineretului

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Liceul Radu Greceanu

Casa Caracostea

Clădirea Școlii Populare de Artă

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Catedrala Ortodoxă “Sfântul Gheorghe”

Mănăstirea Clocociov

Biserica “Sfânta Treime”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Prefecturii

Monumentul Eroilor Revoluției

Obeliscul “Slatina 600”

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Esplanada

Parcul Aleea Oltului

Parcul Strehăreți

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Pădurea și lacul de acumulare Strehareț

Centrul Vechi

Fântâna Arteziană (Parcul Esplanada)

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Slatina din Județul Olt e un oraș interesant de văzut
Article Name
Oraşul Slatina din Județul Olt e un oraș interesant de văzut
Description
Orașul Slatina e un mare centru industrial. Obiectivele şi atracţiile turistice au fost promovate, iar azi turismul și comerțul sunt în curs de dezvoltare
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo