WLJ

Rusia este cea mai mare ţară de mărimea unui continent

Bun venit în Rusia

rusia flag

Localizare:

Rusia este cea mai mare ţară din lume ca suprafaţă, întinzându-se pe două continente în Europa de Nord şi Asia de Nord, având ţărmuri la mai multe mări precum: Marea Barents, Marea Kara, Marea Laptev, Marea Siberiei de Est şi Oceanul Arctic la nord, Marea Bering la nord-est, Marea Ohotsk şi Oceanul Pacific la est, Marea Japoniei la sud-est, Marea Caspică şi Marea Neagră la sud-vest şi Marea Baltică la nord-vest. Vecinii Rusiei sunt Norvegia, Finlanda, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia la nord-vest, Belarus şi Ucraina la vest, Georgia şi Azerbaidjan la sud-vest, Kazahstan, China şi Mongolia la sud şi Coreea de Nord la sud-est.

Suprafaţă:

17.075.400 km²

Populaţie:

145.000.000 locuitori

Capitala:

Moscova 14.500.000 locuitori

Moneda:

Rublă

Limbi vorbite:

Rusă şi alte câteva zeci

Religia:

Ortodoxă, Islamism, Atei peste 70 % din populaţie

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie parţială

Fus orar:

+2 ore până la +12 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

RU

Prefix telefonic:

+7

rusia harta


Rusia sau Federaţia Rusă

 

Aspecte importante, relieful şi clima din Rusia:

Dacă Rusia este pe primul loc în lume ca şi suprafaţă fiind de aproape două ori mărimea Canadei, din punct de vedere al populaţiei este abia pe locul al 8-lea în lume. Rusia este despărţită de doar câţiva km de America de Nord şi mai exact de statul American Alaska prin strâmtoarea Bering, iar de Japonia se desparte prin strâmtoarea Sahalin. La o ţară cât un continent cu o lungime de aproximativ 10.000 de km de la vest la est şi aproximativ 4.000 de km de la nord la sud, nici nu se pune problema ca relieful să nu fie foarte variat. Cea mai mare parte a teritoriului este acoperit de câmpii, pe când marile lanţuri muntoase apar mai mult în partea asiatică în est şi în sud. Limita care desparte Rusia în partea Apuseană şi partea Răsăriteană sunt Munţii Ural. Clima este în general temperat-continentală, însă bineînţeles că ea variază în funcţie de regiune şi de altitudine. La fel este şi în cazul faunei şi florei. Datorită faptului că mare parte din Rusia se află foarte aproape de cercul polar de nord, ţara este considerată a fi cea mai rece din lume, având o temperatură medie anuală între -6 şi -2º C.

Munţi, vârfuri, râuri, lacuri, insule şi peninsule din Rusia:

Partea asiatică a Rusiei şi cea mai rece este denumită Siberia fiind acoperită cu păduri şi tundră. Teritoriile reci acoperă mai bine de jumătate din suprafaţa Rusiei. Dintre lanţurile muntoase cele mai cunoscute enumerăm Munţii Caucaz între Europa şi Asia cu cel mai înalt vârf al Rusiei, Elbrus la 5.642 de m înălţime, Munţii Ural care desparte Rusia în două părţi (altitudine medie de 600-800 m), Munţii Altay în sudul ţării, Munţii Verhoiansk în Siberia şi Munţii din Peninsula Kamceatka unde se află vulcanul Kliucevski de 4.750 m înălţime. Rusia este traversată de peste 100.000 de râuri şi fluvii şi deţine de asemenea mii de lacuri.

Cele mai importante şi mai lungi râuri sunt: Obi-Irtâş 5.409 km, Lena 4.400 km, Amur 4.400 km, Enisei, 4.100 km, Volga 3.530 km şi Kolâma 2.130 km. Dintre cele mai importante lacuri se numără lacul Baikal care este şi lacul cel mai mare şi cel mai adânc din lume cu o lungime de peste 600 de km şi o lăţime între 15 şi 80 de km, adâncimea maximă fiind de 1.637 m, lacul Ladoga şi lacul Onega. De asemenea Rusia deţine o mulţime de insule şi peninsule în mările înconjurătoare, cele mai mari fiind Novaia Zemlea, Severnaia Zemlea, arhipelagul Franz Josef, arhipelagul insulelor Kurile, peninsula Kamceatka, peninsula Kola şi peninsula Taimar.

Resursele, economia, agricultura şi oraşele din Rusia:

Rusia a fost în trecut inima unui mare imperiu rus, a Uniunii Sovietice destrămată în anul 1991. Deţine importante resurse atât naturale cât şi minerale, dar şi vaste terenuri agricole. Cea mai puternică economie se află în partea Apuseană acolo unde se regăsesc majoritatea ruşilor care trăiesc în oraşe şi în capitala Moscova. Cel mai important port la Marea Barents în nord este Murmansk, fiind bază navală, dar şi centru important al pescuitului şi al construcţiilor navale.


Cel mai adânc lac din lume, Lacul Baikal din RusiaCel mai adânc lac din lume, Lacul Baikal din Rusia


Cea mai mare parte a terenurilor agricole bune pentru agricultură se află în partea Apuseană a Rusiei acolo unde sunt cultivate cereale (primul producător mondial de secară, ovăz, orz,), plante furajere, legume şi fructe, sfeclă de zahăr şi cartofi (de asemenea pe primul loc în lume). Ruşii cresc milioane de vite, oi şi pui. Cele mai mari şi mai importante oraşe ale Rusiei, capitala actuală Moscova şi fosta capitală a Imperiului Rus al lui Petru cel Mare, Saint Petersburg se află în partea de vest a ţării. Cele două oraşe sunt foarte importante pentru economia Rusiei. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) St. Petersburg este un centru al construcţiei de maşini, a substanţelor chimice şi al construcţiilor navale, dar şi cel mai mare port din Rusia prin intermediul Golfului Finic la Marea Baltică. După o lungă perioadă în care St. Petersburg a fost capitala Rusiei, Moscova a redevenit capitală în anul 1918. Alte oraşe importante ale Rusiei sunt Rostov, Krasnodar, Samara, Perm, Kazan, Iaroslavl, Omsk, Ecaterinburg, Tomsk, Irkutsk şi Vladivostok care este terminalul de est al celei mai mari căi ferate din lume Transiberianul care face legătura între Moscova în vest şi Vladivostok în est, port la Marea Japoniei.

Resursele, relieful, populaţia şi alte aspecte despre Siberia şi partea de est a Rusiei:

Din păcate dincolo de Munţii Ural, în partea asiatică, Rusia este săracă ca populaţie, dar mult mai bogată ca resurse, multe dintre ele fiind încă neexploatate. Siberia, una dintre cele mai reci regiuni de pe glob are un relief format din Câmpia Siberiei de Vest, Podişul Siberiei Centrale, dar şi o serie de munţi precum Munţii Verhoiansk şi Munţii Kolâma. Câmpia Siberiei de Vest cu o lungime de aproape 2.000 de km de la vest la est şi o lăţime de 2.500 de km de la nord la sud, este una dintre cele mai mari câmpii din lume. Altitudinea este joasă între 150 şi 300 de m. În partea de est a acestei câmpii se află Podişul Siberiei Centrale cu altitudini între 400 şi 800 de m, iar mai departe dincolo de Siberia spre Oceanul Pacific, se află frumoasa dar periculoasa peninsulă Kamceatka pentru că aici se află o serie de vulcani, iar activitatea seismică este intensă.

Vegetaţia este şi ea foarte diversă, de la stepă cu terenuri agricole în partea de sud a ţării până spre nordul ţării unde teritoriul e acoperit de tundră. Între acestea două se află o zonă de taiga cu păduri întinse de conifere. Referitor la populaţia ţării continent la un număr de peste 140 de milioane de oameni, este vorba de un amestec din care ruşii sunt în proporţie de aproximativ peste 80%, restul fiind grupuri de tătari, ucrainieni, ceceni, armeni, azeri şi multe altele. Din păcate în ultimii ani atât sistemul sanitar cât şi cel de înăţământ sunt în declin, iar nivelul de trai este tot mai scăzut. După cum menţionam anterior, Rusia deţine importante rezerve minerale şi naturale care contribuie semnificativ la creşterea şi menţinerea economiei. Cele mai mari sunt rezervele de petrol (pe locul 8 în lume), gaze naturale (lider mondial), cărbuni (pe locul 2 în lume) şi forestiere (în Siberia se află cea mai întinsă pădure din lume, taigaua Siberiană). Rusia este de asemenea lider mondial în ce priveşte producţia de electricitate şi al 4-lea producător de energie nucleară din lume. Primul om care a ajuns în spaţiu este rusul Iuri Gagarin, iar la capitolul cultură şi muzică stau foarte bine. Vizitează Rusia!


Summary
Rusia este cea mai mare ţară de mărimea unui continent
Article Name
Rusia este cea mai mare ţară de mărimea unui continent
Description
Rusia e cea mai mare ţară din lume cu o mulţime de atracţii turistice variind de la Moscova la vechea capitală Saint Petersburg şi de la lacul Baikal la Siberia
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo