WLJ

Oraşul Râmnicu Vâlcea are atracții turistice deosebite

Bun venit în
Oraşul Râmnicu Vâlcea

stema ramnicu valcea

Localizare:

Râmnicu Vâlcea, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Vâlcea este situată în partea de sud a României, în estul județului.

Suprafaţa:

89.52 km²

Populaţia:

91.000 locuitori

Prefix telefonic:

0250 sau 0350

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul European E81 (DN1/7) dinspre Ucraina – Satu Mare – Zalău – Cluj Napoca – Turda – Alba Iulia – Sebeș – Sibiu.

Din Sud-Est: urmează drumul European E81 (DN7) dinspre Constanța – București – Pitești.

Din Est: urmează drumul Național DN73/73c dinspre Brașov – Râșnov – Câmpulung – Curtea de Argeș.

Din Vest: urmează drumul Național DN67 dinspre Drobeta Turnu Severin – Motru – Târgu Jiu – Horezu.

Din Sud: urmează drumul Național DN64 dinspre Caracal – Slatina – Drăgășani.

Cu trenul:

Orașul Râmnicu Vâlcea este un nod feroviar al României, iar cele mai importante rute feroviare care trec pe aici sunt:

Piatra Olt – Râmnicu Vâlcea – Sibiu
Sibiu – Râmnicu Vâlcea – Caracal – Craiova – Târgu Jiu
Râmnicu Vâlcea – Caracal – Roșiorii de Vede – București
Craiova – Piatra Olt – Râmnicu Vâlcea – Făgăraș – Brașov
Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Teiuș – Câmpia Turzii – Cluj Napoca și multe altele.

Cu avionul:

Orașul Râmnicu Vâlcea nu dispune de aeroport internațional, dar are o poziție care permite locuitorilor sau turiștilor care vor să viziteze orașul să aterizeze pe unul din cele patru aeroporturi internaționale aflate la distanțe nu foarte mari de oraș. Așadar, cei care vor să vină aici cu avionul vor trebui să aterizeze fie pe Aeroportul Internațional Sibiu (95 km), pe Aeroportul Internațional Craiova (125 km) sau pe unul din Aeroporturile Internaționale “Henri Coandă” – Otopeni sau “Aurel Vlaicu” – Băneasa ambele din București (180 km), toate având zboruri spre și dinspre mai multe destinații europene și din întreaga lume.

Anul întemeierii:

20 Mai 1388

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Râmnicu Vâlcea este între lunile Aprilie și Septembrie-Octombrie. Aici se poate veni și iarna deoarece în zona Vâlcea și a Carpaților Meridionali se află mai multe stațiuni pentru practicarea sporturilor de iarnă. Însă sezonul plimbărilor și vizitelor este o dată cu terminarea iernii. Temperatura atinge maximul pe timpul verii și vremea rămâne frumoasă până spre mijlocul toamnei când începe să se răcească mai devreme ca în alte zone datorită altitudinii ridicate.


Oraşul Râmnicu Vâlcea

 

Relieful, clima şi apele oraşului Râmnicu Vâlcea:

Orașul Râmnicu Vâlcea este situat în partea de nord-est a regiunii istorice Oltenia, într-o zonă de relief de deal și podiș denumită Subcarpații Getici care fac legătura între Podișul Getic și Carpații Meridionali. De fapt se află nu departe de Munții Cozia și Munții Căpățânii. Orașul este înconjurat de dealuri din toate părțile. La nord e Dealul Cetățuia, la vest Dealul Petrișor, la sud Dealul Troian, iar la est Dealul Capela. Altitudinea medie este de 250 m înălțime. Clima este temperat-continentală de deal, temperaturile fiind relativ constante. Acest lucru este datorat faptului că zona este ferită de temperaturi extreme și faptul că orașul se află la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator. Verile sunt călduroase, iar iernile reci, dar uneori blânde și lungi. Temperatura medie anuală este de 9-10° C, iar precipitațiile anuale de 700-800 mm. Orașul Râmnicu Vâlcea este traversat de râul Olt, unul dintre cele mai mari din țară, iar lacurile de acumulare Dăești, Râmnicu Vâlcea sau Olt se află în apropierea orașului.

Istoria şi mănăstirile de lângă oraşul Râmnicu Vâlcea:

Râmincu Vâlcea este un oraș cu o istorie bogată, la fel ca multe alte orașe ale României. Deși s-au găsit urme ale civilizației romane de mii de ani, orașul a început să prindă contur abia din timpul lui Mircea cel Bătrân care și-a stabilit aici Curtea Domnească (secolul XIV) ale cărei ruine se pot vedea și azi. Mai târziu Râmnicu Vâlcea a devenit orașul domniei lui Mihai Viteazul, al lui Matei Basarab, iar apoi al lui Radu de la Afumați, toți mari domnitori ai Țării Românești. În toată această perioadă de câteva secole s-au construit pe tot teritoriul județului Vâlcea, mănăstiri impunătoare care inspiră respect și liniște interioară. Aceste lăcașuri de cult, unele dintre cele mai frumoase din România trebuie neapărat vizitate indiferent de religia pe care o ai. Dintre cele mai frumoase și mai importante amintim Mănăstirile Horezu, Cozia, Turnu sau Govora.

Populaţia, atracţiile şi obiectivele turistice din oraşul Râmnicu Vâlcea:

Orașul a început să se dezvolte tot mai mult o dată cu intrarea în secolul XX când populația era de circa 8.000 locuitori. Încă de atunci a fost recunoscut ca și important centru cultural și economic, iar astăzi este cel mai mare și mai puternic centru cultural, istoric, comercial, industrial și turistic al județului Vâlcea și al Olteniei de Nord. Deține câteva muzee interesante, clădiri istorice de pe vremea domnitorilor Țării Românești, mănăstiri frumoase și pentru unii turiști este principalul punct de plecare în vizitarea zonei de nord a Olteniei cu mănăstirile sale, dar și a Carpaților Meridionali și a frumoasei Văi a Oltului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Aici, pe unde râul Olt își creează drum săpând în piatra Carpaților de Sud, s-a format unul dintre cele mai frumoase defilee din țară și tot aici este cea mai largă trecătoare din toți Carpații Românești. Fie că faci o călătorie în Râmnicu Vâlcea cu trenul sau cu mașina, vei rămâne uimit de frumusețea pe care natura a creat-o, iar în aceste locuri idilice, s-au construit orașe, sate și stațiuni turistice unde vizitatorii se pot relaxa, se pot distra și pot face drumeții montane. Vizitează oraşul Râmnicu Vâlcea!


Parcul şi statuia lui Mircea cel Bătrân, oraşul Râmnicu Vâlcea

Parcul şi statuia lui Mircea cel Bătrân, oraşul Râmnicu Vâlcea


Vremea acum în


Obiective Turistice Râmnicu Vâlcea


Muzee:

Muzeul Satului Vâlcean

Muzeul Județean “Aurelian Sacerdoteanu”

Complexul Muzeal “Gheorghe Magheru”

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Anton Pann

Casa memorială “Ion Gheorghe Duca” (Horezu)

Casa memorială “Nicolae Bălcescu” (Valea Bălcească-Nicolae Bălcescu)

Citeşte mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul “Anton Pann”

Filarmonica “Ion Dumitrescu”

Ansamblul de Operetă

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Casa Științei și Tineretului

Casa Creației Populare

Casa Olănescu

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Catedrala Episcopală “Sfântul Nicolae”

Catedrala Ostroveni

Biserica “Buna Vestire”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Primăriei

Monumentul Crucii (Palatul de Justiție)

Statuia lui Mircea cel Bătrân

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Piața Centrală

Parcul Mircea cel Bătrân

Parcul Zăvoi

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Centrul Vechi

Grădina Zoologică

Lacul şi faleza Ostroveni

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Râmnicu Vâlcea are atracții turistice deosebite
Article Name
Oraşul Râmnicu Vâlcea are atracții turistice deosebite
Description
Oraşul Râmnicu Vâlcea e bogat în istorie și cultură, dar este mai impresionant prin împrejurimile și lăcașurile de cult ca și mănăstirile Cozia sau Horezu
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo