WLJ

Polonia, o ţară mare, are o mulţime de atracţii turistice

Bun venit în Polonia

poland flag

Localizare:

Polonia este o ţară de dimensiuni mai mari situată în Europa Central-Nordică, având ieşire la Marea Baltică la nord şi ca vecini pe Germania la vest, Republica Cehă şi Slovacia la sud, Ucraina la sud-est, Belarus la est, Lituania la nord-est şi Rusia la nord.

Suprafaţă:

312.685 km²

Populaţie:

38.500.000 locuitori

Capitala:

Varşovia 2.667.000 locuitori

Moneda:

Zlot

Limbi vorbite:

Poloneză

Religia:

Romano-Catolică

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

PL

Prefix telefonic:

+48

polonia harta


Polonia

 

Relieful şi scurtă istorie a Poloniei:

Polonia este o ţară frumoasă, cu un relief de câmpie şi cu puţine zone montane mai ales în partea de sud a ţării acolo unde se află partea lanţului carpatic, sub denumirea de Munţii Tatra. Tot aici se află cele mai frumoase peisaje poloneze şi unul dintre parcurile naţionale ale țării. Cel mai înalt vârf este Rysy situat la graniţa cu Slovacia şi are înălţimea de 2.499 m. Polonia este o ţară cu o bogată istorie începând din anul 1025 când a devenit regat. Din 1529 a format alături de Lituania, “Republica celor două naţiuni”, desfiinţată în 1795. După ocuparea de către nazişti, Polonia şi-a recăpătat liniştea după anul 1989. A obţinut independenţa la 11 Noimebrie 1918.

Clima, râurile şi lacurile Poloneze:

Clima este una temperată cu mari variaţii de temperatură între sezoane. Verile sunt călduroase, iar iernile friguroase, iar precipitaţiile sunt bogate cu toate că media anuală este de sub 1.000 mm. Este o ţară în care vânturile reci venite dinspre Siberia şi Scandinavia se întâlnesc cu cele calde venite dinspre sud. Zăpada acoperă mare parte din teritoriul ţării în perioadele reci de iarnă. Cele mai importante râuri din Polonia sunt Odra spre graniţa cu Germania, Vistula fiind cel mai lung din ţară cu peste 900 km lungime, Warta şi Bug. Pe lângă Marea Baltică la nord, ţara are de fapt peste 4.000 de râuri şi lacuri.

Oraşele, resursele, agricultura şi numele de Polonia:

Cele mai mari oraşe poloneze sunt capitala Varşovia, capitala istorică Cracovia, dar şi oraşe precum Lodz, Wroclaw, Poznan sau Gdansk. Ţara deţine importante resurse de cărbune (pe locul 5 în lume), cupru, sulf, plumb, zinc şi importante resurse de argint. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Terenurile agricole şi agricultura sunt şi ele foarte importante, fiind culturi mari de orz, grâu, cartofi şi sfeclă de zahăr. Polonezii cresc milioane de vite şi porci, iar o treime din suprafaţa ţării este acoperită de păduri de foioase. De fapt, numele ţării Polska sau Polonia a fost dat regiunii în care se află actuala Polonie. Este al 6-lea stat din Uniunea Europeană ca populaţie şi al 69-lea în lume ca suprafaţă. Ţara este membră U.E, N.A.T.O. şi O.N.U. Vizitează Polonia!


Fantasticul Parc Național Tatra în PoloniaFantasticul Parc Național Tatra în Polonia


Summary
Polonia, o ţară mare are o mulţime de atracţii turistice
Article Name
Polonia, o ţară mare are o mulţime de atracţii turistice
Description
Polonia e o ţară mare din Europa Central Nordică, bogată în istorie şi are multe atracţii turistice de la bine cunoscuta închisoare Auschwitz la oraşe frumoase
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo