WLJ

Podişul Hârtibaciului e o zonă minunată din centrul României

Bun venit la Podișul Hârtibaciului


Localizare:

Pe teritoriul Judeţelor Sibiu şi Braşov.

Adresa:

Agenţia pentru Protecţia Mediului Sibiu, Str. Hipodromului, Nr. 2a.

Suprafaţa:

1657.49 km²

Oraşe:

Agnita şi Victoria.

Telefon:

+40 269 422653

Website:

www.natura2000transilvania.ro/

E-mail:

biodiversitate@apmsibiu.ro

Când să mergi:

Martie – Iunie pentru coloritul superb dat de pajiştile înflorite sau Septembrie – Noiembrie pentru nuanţele de portocaliu, galben şi roşu date de păduri.

Cum să ajungi aici (Agnita):

Cu mașina:

Din Sud-Vest: urmează drumul Judeţean DJ106 dinspre Sibiu.

Din Vest: urmează drumul Judeţean DJ141A dinspre Şeica Mare.

Din Nord-Vest: urmează drumul Judeţean DJ141 dinspre Mediaş.

Din Nord-Est: urmează drumul Judeţean DJ106 dinspre Sighişoara.

Din Sud-Est: urmează drumul Judeţean DJ105 dinspre E68(DN1) Voila.

Cu trenul:

Pentru a veni cu trenul, oraşul Sibiu este cea mai bună variantă. Detalii găsiţi în articolul cu Municipiul Sibiu.

Cu mijloacele de transport:

Pentru detalii despre cum puteţi ajunge cu autobuzele din Sibiu intraţi pe:

http://www.autogari.ro/Transport/Sibiu-Agnita



Podișul Hârtibaciului

 

Localizarea şi importanţa Podişului Hârtibaciului:

Podișul Hârtibaciului este o subdiviziune a Podişului Transilvaniei sau a Depresiunii Transilvaniei, o zonă atât de cunoscută pretutindeni datorită numelui, însă oare câţi turişti din afara României sau chiar de aici cunosc subdiviziunile acestuia şi mai ales frumuseţile cu care îi întâmpină pe toţi cei care îi calcă teritoriile. Unul dintre cele mai importante, mai frumoase şi mai preţioase zone din Transilvania din punct de vedere cultural, istoric şi mai ales natural este Podișul Hârtibaciului aflat pe teritoriul judeţelor Sibiu şi Braşov la nord de culmile înalte ale Carpaţilor Meridionali, la est de cele ale Carpaţilor Occidentali şi la vest de cele ale Carpaţilor Orientali. Biodiversitatea zonei este foarte bogată şi datorită acestui fapt în această zonă s-au delimitat mai multe arii protejate. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cel mai cunoscut proiect care are în vedere protejarea acestei zone cu un grad ridicat al importanţei naturale îşi are numele de natura 2000, mai multe detalii puteţi afla consultând site-urile de mai sus. Zona Podișul Hârtibaciului – Târnava – Olt este de fapt a doua arie protejată din ţară după Rezervaţia Biosferei Delta Dunării.


Podişul Hârtibaciului pe harta României

Podișul Hârtibaciului pe harta României


Flora şi fauna şi speciile protejate din Podișul Hârtibaciului:

Deşi slab dezvoltată din punct de vedere turistic şi foarte puţin cunoscută, Podișul Hârtibaciului această zonă superbă este de fapt o combinaţie de păşuni şi fâneţe bogate în floră sălbatică, pajişti unde flora stepei se amestecă cu cea carpatică, păduri de fag, gorun şi stejar, însă mai presus de acestea de o mare importanţă este fauna întâlnită în zonă. Unele dintre cele mai importante specii protejate sunt păsări precum acvila ţipătoare mică (aproximativ 2.000 de perechi din totalul de 20.000 din lume), uliul porumbar, viesparul, cristelul de câmp, huhurezul mare, ciocârlia de pădure (în total 131 de specii de păsări protejate la nivel naţional şi internaţional). De asemenea în Podișul Hârtibaciului sunt mamifere precum lupi, urşi, pisici sălbatice, râşi (în total 23 de specii de mamifere protejate la nivel internaţional), reptile şi amfibieni precum buhaiul de baltă cu burtă roşie (în total 10 specii de reptile şi amfibieni protejate la nivel internaţional), aproximativ 11 specii de peşti protejate internaţional şi peste 600 de specii de insecte în special fluturi protejate de asemenea pe plan internaţional.


Frumoasele zone din Podişul Hârtibaciului

Frumoasele zone din Podișul Hârtibaciului


Agricultura, turismul, atracţiile şi obiectivele turistice, ce să vezi şi să faci în Podișul Hârtibaciului:

Această zonă este pe de altă parte foarte importantă din punct de vedere agricol şi deşi se practică o agricultură intensivă, tot mai mulţi tineri aleg să părăsească aceste locuri ducând la scăderea economiei agricole. Însă sperăm ca din punct de vedere turistic această zonă să fie tot mai cunoscută şi să crească pe plan naţional şi internaţional. Pe lângă turismul de observare a biodiversitaţii, aici incluzând mai ales observarea speciilor de păsări din această zonă, turiştii pot să guste din delicatesele locale sau naţionale într-una din locaţiile participante la târgul culinar sub numele de Transilvanian Brunch (de obicei între iunie-iulie şi septembrie-octombrie), pot vedea cum e viaţa la ţară în România şi chiar pot hrăni animalele sau pot ajuta în gospodărie (acest tip de agroturism pare a prinde tot mai mult contur în România).

Pe de altă parte ca experienţe unice, turiştii pot străbate Podișul Hârtibaciului fie cu maşina, dar mai ales cu bicicleta, priveliştile fiind încântătoare. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) De asemenea Judeţele Sibiu şi Braşov chiar în afara zonei Podişului Hârtibaciului sunt bogate în atracţii şi obiective turistice de ordin istoric (vezi cetăţi, castele sau biserici fortificate), religios (vezi mănăstiri şi biserici) sau cultural (vizitează mai ales oraşele Sibiu şi Braşov unele dintre cele mai frumoase din România). Iar dacă tot este vorba de o arie naturală protejată, turiştii pot gusta o bucată de aventură şi distracţie, fie prin drumeţii, fie prin utilizarea în grup a ciclo-drezinei (detalii pe www.sibiuagnitarailway.com), fie prin activităţile din gospodăriile locale, însă orice alegi să faci cu siguranţă vei avea parte de o experienţă de neuitat. Vizitează podișul Hârtibaciului!


Cetatea Saxonă din Agnita, Podișul Hârtibaciului

Cetatea Saxonă din Agnita, Podișul Hârtibaciului


Vremea acum în



Summary
Podişul Hârtibaciului e o zonă minunată din centrul României
Article Name
Podişul Hârtibaciului e o zonă minunată din centrul României
Description
Podişul Hârtibaciului din Depresiunea Transilvaniei e o zonă naturală deluroasă cu privelişti spectaculoase ce te va impresiona prin linişte şi simplitate
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo