WLJ

Orașul Piatra Neamț e un important centru istoric din România

Bun venit în
Orașul Piatra Neamț

stema piatra neamt

Localizare:

Piatra Neamț, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Neamț este situată în partea de nord-est a României, aproximativ în centrul județului.

Suprafaţa:

77.4 km²

Populaţia:

76.000 locuitori

Prefix telefonic:

0233 sau 0333

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Sud-Est: urmează drumul Național DN2/15 dinspre București – Buzău – Focșani – Bacău.

Din Est: urmează drumul Național DN15d dinspre Vaslui – Roman.

Din Nord: urmează drumul Național DN2/15c dinspre Suceava – Fălticeni – Târgu Neamț.

Din Vest: urmează drumul Național DN1/15 dinspre Oradea – Cluj Napoca – Turda – Târgu Mureș – Reghin – Toplița – Bicaz sau drumul Național DN12/12c și apoi la Bicaz DN15 dinspre Brașov – Sfântu Gheorghe – Miercurea Ciuc – Gheorgheni.

Cu trenul:

Orașul Piatra Neamț nu este un nod feroviar al României. Totuși, cele mai importante rute feroviare care trec pe aici sunt:

Piatra Neamț – Bicaz
București – Buzău – Focșani – Adjud – Bacău – Piatra Neamț – Bicaz
Piatra Neamț – Buhuși – Bacău
Bacău – Piatra Neamț – Bicaz și altele.

Cu avionul:

Orașul Piatra Neamț nu dispune de aeroport internațional, astfel că turiștii care doresc să vină aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional Bacău (60 km) aici sosind curse regulate dinspre sau spre București, Timișoara, Roma, Bologna, Milano, și Torino sau pe Aeroportul Internațional Iași (130 km) având legături cu București, Constanța, Timișoara, Budapesta sau Viena.

Anul întemeierii:

1387-1392

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Piatra Neamț este între lunile Aprilie și Septembrie, fiind perioada cu cea mai frumoasă vreme și cu temperaturile cele mai ridicate. Orașul se poate vizita și în afara acestei perioade, dar vremea poate fi capricioasă pe timp de iarnă. Primăvara târziu și vara temperaturile medii sunt de 20-25° C, fiind perioada aleasă de cei mai mulți dintre turiști.


Oraşul Piatra Neamţ

 

Relieful din orașul Piatra Neamț:

Orașul Piatra Neamț este situat în vestul regiunii istorice Moldova, într-o zonă de depresiune montană (Depresiunea Cracău-Bistrița) fiind înconjurat din toate părțile de culmi muntoase (Cozla la nord, Cârlomanu la nord-vest, Bâtca Doamnei la sud-vest, Cernegura la sud și Pietricica la est). Cea mai mare parte a orașului se află totuși la contactul dintre Carpații Orientali și Subcarpații Moldovei, iar altitudinea medie la care se află este de 310 m înălțime.

Clima şi apele din oraşul Piatra Neamţ:

Clima din oraşul Piatra Neamț este temperat-continentală, iar în ciuda prezenței munților în apropiere, depresiunea în care se află este ferită de temperaturi extreme. Astfel, verile nu sunt extrem de calde, uneori chiar sunt răcoroase, iar iernile sunt mai blânde, dar totuși lungi. Temperatura medie anuală este de 8-9° C, iar precipitațiile se ridică la 650 mm pe an. Orașul Piatra Neamț este  traversat de râurile Bistrița și Cuiejdi, iar lacurile principale de pe teritoriul său sunt Bâtca Doamnei și Reconstrucția.

Istoria oraşului Piatra Neamţ:

Urme ale civilizației în zona orașului apar încă din preistorie și apoi din antichitate ceea ce face ca zona în care este astăzi situat orașul, să fie una dintre cele mai vechi zone locuite din țară. Cele mai evidente urme sunt din perioada geto-dacă, iar cetatea Petrodava a fost centrul acestei civilizații. Cu toate acestea, numele de Piatra ca și așezare apare la sfârșitul secolului XIV în documentele oficiale, iar mai târziu aici a fost construită Curtea Domnească de către Ștefan cel Mare, astfel că importanța și puterea economică a orașului a crescut foarte mult. Astăzi, acestea se mențin la un nivel foarte ridicat, cu toate că din punct de vedere industrial se află abia pe locul doi în Județul Neamț după orașul Roman. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com)

Turism, atracţii şi obiective turistice din oraşul Piatra Neamţ:

Dacă vizitați orașul Piatra Neamț, veți vedea că nu este un oraș mare nici ca suprafață și nici ca populație, dar istoria veche a locului, splendida natură înconjurătoare și obiectivele turistice din oraș și din apropierea acestuia fac ca Piatra Neamț să fie considerat pe bună dreptate drept unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Eleganța și naturalețea sa, frumusețea și încărcătura istorică îl recomandă ca unul dintre principalele locuri de vizitat din Moldova. Piatra Neamț este considerat de către mulți turiști ca un bun punct de plecare în explorarea Carpaților Orientali, dar și a Moldovei, o regiune bogată în istorie și religie. Este important de știut că munții înconjurători sunt împăduriți și bogați în viață sălbatică ceea ce face ca zona să atragă și iubitorii de vânătoare. Poți alege cu ușurință dintre muzee, lăcașe de cult, case memoriale, monumente istorice, cetăți medievale sau parcuri și rezervații naționale. Aici, parcă toate stau adunate în același loc iar călătoria dumneavoastră în Piatra Neamț va completa toate acestea. Vizitează oraşul Piatra Neamţ!


Cetatea Neamţ în Târgu Neamţ nu departe de orașul Piatra NeamțCetatea Neamţ nu departe de oraşul Piatra Neamţ


Vremea acum în


Obiective Turistice Piatra Neamţ


Muzee:

Muzeul de Istorie și Arheologie

Muzeul de Artă Eneolitică “Cucuteni”

Muzeul de Artă

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa Memorială “Calistrat Hogaș

Casa Memorială “Ion Creangă” (Humulești)

Casa Memorială “Mihail Sadoveanu” (Vânători)

Citește mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Tineretului

Teatrul de Animație pentru Copii “Vasile Alecsandri”

Biblioteca Județeană “Gheorghe Teodorescu Kirileanu”

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Curtea Domnească

Cetatea dacică Petrodava de la Bâtca Doamnei

Cetatea Neamțului (Târgu Neamț)

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Biserica “Sfântul Ioan”

Biserica “Sfinții Petru și Pavel”

Biserica “Buna Vestire”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Primăriei

Statuia lui Mihail Kogălniceanu

Statuia lui Ion Creangă

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Cozla

Piața Petrodava

Piața Mihail Kogălniceanu

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Telegondola și pârtia de schi “Cozla”

Fântâna Arteziană Muzicală (Parcul Central)

Dealul Pietricica (punct panoramic)

Citește mai mult…

Summary
Orașul Piatra Neamț e un important centru istoric din România
Article Name
Orașul Piatra Neamț e un important centru istoric din România
Description
Pe durata vizitei tale în oraşul Piatra Neamț, faci un pas înapoi in trecut și vei descoperi urme din civilizația preistorică și frumoasa cetate Petrodava
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo