WLJ

Panama face legătura între Oceanele Atlantic și Pacific

Bun venit în Panama

panama steag

Localizare:

Panama este un important stat din America Centrală care este situat în partea de sud-est a acesteia, făcând legătura între America de Nord şi America de Sud. Este mărginit la nord de Marea Caraibilor şi la sud de Oceanul Pacific, la vest de Costa Rica şi la est de Columbia.

Suprafaţă:

75.500 km²

Populaţie:

3.600.000 locuitori

Capitala:

Panama City 1.270.000 locuitori

Moneda:

Balboa, Dolarul S.U.A.

Limbi vorbite:

Spaniolă

Religia:

Romano-Catolică

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

-5 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

PA

Prefix telefonic:

+507

panama harta


Panama

 

Importanţa, relieful şi alte aspecte:

Statul Panama este unul foarte important şi asta în primul rând datorită canalului Panama de 80 de km care leagă Oceanul Pacific de Oceanul Atlantic făcând astfel posibil transferul mărfurilor dintr-o parte în alta. Statul Panamez este cel mai îngust stat din America Centrală având un relief predominant muntos, zonele de coastă fiind singurele care au o altitudine joasă cu terenuri arabile. Ţara este traversată de peste 400 de râuri. Lăţimea maximă a statului Panama este de aproximativ 200 de km, iar cea minimă din zona canalului cu acelaşi nume este de 80 km aproximativ. Şi-a obţinut independenţa faţă de Spania în 28 noiembrie 1821, iar faţă de Columbia în 03 noiembrie 1903. Cel mai înalt vârf este vulcanul Baru cu ai săi 3.475 m înălţime. Cele mai mari păduri tropicale care acoperă o bună parte din teritoriu, se află în partea de est a ţării spre graniţa cu Columbia, acolo unde faimoasa autostradă Panamericana se întrerupe şi adăpostesc numeroase specii de plante şi animale. Coasta Panamei este presărată cu golfuri şi lagune.

Economia, canalul Panama, numele şi agricultura:

Cea mai mare parte a economiei se bazează pe Canalul ce leagă cele două oceane importante, construit între 1881 şi 1914 când a fost inaugurat. Dacă acest canal nu ar exista, vasele care doresc să ajungă dintr-o parte în alta ar trebui să parcurgă aproximativ 12.000 km. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Canalul fiind construit de S.U.A., este controlat pe deplin de ţara din America Centrală abia din 1999. Statul are una dintre cele mai mari flote de nave comerciale din lume şi îşi trage numele din limba indigenilor care înseamnă O abundenţă de peşti. Locuitorii sunt ocupaţi cu agricultura, solurile fiind fertile şi cultivând porumb, fasole, orez, banane, arbori de cafea, trestie de zahăr şi altele, dar şi cu pescuitul, într-adevăr apele Panamei fiind bogate în specii de peşte, dar mai ales de creveţi. Vizitează Panama!


Vapoare trecând Canalul PanamezVapoare trecând Canalul Panamez


Summary
Panama face legătura între Oceanele Atlantic și Pacific
Article Name
Panama face legătura între Oceanele Atlantic și Pacific
Description
Panama e una din cele mai importante ţări din America pentru Canalul Panama ce leagă Atlanticul de Pacific. Turiştii se pot bucura de o călătorie minunată
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo