WLJ

Norvegia are o coastă fragmentată cu numeroase fiorduri frumoase

Bun venit în Norvegia

norway flag

Localizare:

Norvegia face parte din Peninsula Scandinavă la vestul acesteia, fiind situată în Europa de Nord. Are o frumoasă coastă fragmentată de fiorduri la Marea Norvegiei în vest și la Marea Nordului în sud, iar la nord este scăldată de apele reci și frecvent înghețate ale Oceanului Arctic. Vecinii ei sunt Suedia la est, Finlanda la sud în partea de nord a țării și Rusia la est de asemenea pe o mică porțiune în partea de nord a țării.

Suprafaţă:

385.252 km²

Populaţie:

5.063.000 locuitori

Capitala:

Oslo 952.000 locuitori

Moneda:

Coroana norvegiană

Limbi vorbite:

Norvegiană și alte dialecte

Religia:

Baptistă

Forma de guvernământ:

Monarhie constituțională

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

NO

Prefix telefonic:

+47

norvegia harta


Norvegia

 

Relieful Norvegiei:

Norvegia este o țară deosebit de frumoasă cel puțin din punct de vedere geografic, relieful său fiind foarte variat. Alpii Scandinaviei puternic erodați de-a lungul timpului străbat țara de la nord la sud, în partea centrală având aspect de podiș. Cel mai înalt vârf este Galdhoppigen de 2.469 m înălțime. Majoritatea coastelor sunt abrupte și periculoase, fragmentate de numeroase fiorduri de o frumusețe rară. Câmpiile apar pe alocuri în zonele de coastă și la nord fiind practic singurele zone propice agriculturii sau pășunatului.

Clima, râurile şi lacurile Norvegiei:

Clima norvegiană este temperată rece cu puternice influențe oceanice datorită poziției țării spre Cercul Polar de Nord, însă curentul cald al Golfului face ca verile să fie călduțe și iernile de multe ori mai blânde. Totuși spre nord clima este aspră, iar iernile sunt lungi fără lumină solară şi se instalează pentru cel puţin 3-4 luni pe an. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cele mai importante râuri sunt Otra, Lagen, Klar, Tana și Glomma, iar ca lacuri Mjosa, Hornindalsvasnet și Fermunden. Datorită teritoriilor împădurite, fauna și flora Norvegiei sunt foarte bogate.

Economia, industriile, agricultura şi populaţia din Norvegia:

Cele mai mari venituri alte economiei din Norvegia sunt obținute din industria prelucrării lemnului, a construcțiilor de mașini și nave, din industriile chimică, a pescuitului, alimentară și a confecțiilor și din ce în ce din turism care devine tot mai dezvoltat. Economia se bazează mult pe resursele de fier, zinc, cupru, plumb, pirită, nichel, aluminiu și petrol. Agricultura se bazează pe creșterea animalelor domestice și pe culturile de cereale și cartofi. Populaţia este de origine norvegiană cu minoritatea Sami fiind cea mai mare, iar capitala și cel mai mare oraș este Oslo situat în sud-vest. Vizitează Norvegia!


Spectaculosul fiord Hardanger, NorvegiaSpectaculosul fiord Hardanger, Norvegia


Summary
Norvegia are o coastă fragmentată cu numeroase fiorduri frumoase
Article Name
Norvegia are o coastă fragmentată cu numeroase fiorduri frumoase
Description
Norvegia e o țară din Peninsula Scandinavă. Vino aici pentru o bucată de aventură, vizitează Oslo capitala și du-te într-o călătorie prin unul din frumoasele fiorduri
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo