WLJ

Mexic e casa vechilor civilizaţii Maiaşe, Aztece şi Olmece

Bun venit în Mexic

mexic steag

Localizare:

Mexic este localizat în partea de sud din America de Nord, dar din punct de vedere geografic este inclus în America Centrală, fiind mărginit de Golful Mexic la  est şi de Oceanul Pacific la vest, iar la nord face graniţă cu S.U.A., pe când la sud-est se învecinează cu Guatemala şi Belize.

Suprafaţă:

1.970.000 km²

Populaţie:

112.000.000 locuitori

Capitala:

Mexico City 21.200.000 locuitori

Moneda:

Peso mexican

Limbi vorbite:

Spaniolă

Religia:

Romano-Catolică

Forma de guvernământ:

Republică, democraţie

Fus orar:

-6 ore până la -8 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

MX

Prefix telefonic:

+52

piata zocalo mexico city

Piaţa Zócalo

mexic harta


Mexic

 

Relieful, lacurile şi râurile din Mexic:

Mexic este cea mai populată ţară vorbitoare de limba spaniolă, cu un relief predominant muntos, iar aspectul ţării se îngustează pe măsură ce înaintăm de la nord la sud. Mexicul are două peninsule diferite dintre care cea mai cunoscută este peninsula Yucatan din sud-estul ţării care are altitudini joase şi peninsula California din nord-vestul ţării cu înălţimi ce depăşesc 3.000 m. Partea centrală este alcătuită dintr-un mare şi înalt podiş al Mexicului, mărginit de Munţii Sierra Madre de Est şi Munţii Sierra Madre de Vest. Regiunile de câmpie apar doar în zonele de coastă şi în principal spre Golful Mexic unde apar şi mlaştinile, lagunele şi plajele nisipoase. Privind hidrografia aceasta este foarte săracă, cel mai mare lac Mexican fiind Chapala cu o suprafaţă de 1.080 km², iar cel mai mare râu este Rio Grande cu o lungime de peste 2.000 km pe graniţa cu S.U.A.

Clima, fauna şi flora din Mexic:

Clima din Mexic sunt variate şi în principal din cauza reliefului diversificat. Nordul Mexicului este mai fierbinte şi mai uscat cu temperaturi ce depăşesc 40º C, pe când capitala Mexico City are o medie anuală de 12-17º C. Precipitaţiile sunt foarte reduse cu excepţia zonei sudice unde se află un climat subtropical umed, cea mai umedă zonă fiind peninsula Yucatan cu peste 3.000 mm anual. În partea de nord a ţării într-o zonă deşertică şi semideşertică cresc numeroase specii de cactuşi, dar aici trăiesc şi numeroase specii de insecte, şopârle, coioţi şi tatu. Pădurile acoperă un sfert din teritoriul Mexicului, dintre care cele tropicale din sud adăpostesc maimuţe, jaguari, şopârle, o multitudine de specii de păsări, dar şi furnicari. În partea central muntoasă trăiesc urşi, porci sălbatici şi oceloţi. Din păcate defrişările masive au dus la distrugerea habitatului multor specii de faună şi floră.

Resursele, industria, capitala, populaţia şi numele Mexicului:

Mexicul este un important producător de zahăr şi cafea, dar şi de argint, de plumb şi mai ales un mare producător de zinc. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) De asemenea resursele însemnate de petrol fac din Mexic a şaptea ţară ca rezerve de petrol. În ce priveşte industria construcţiilor de maşini, este pe locul 10 în lume, dar mexicanii sunt şi mari producători de confecţii, calculatoare, pantofi şi altele. Capitala aztecă Tenochtitlan reprezintă locul actualei capitale a Mexicului. Până în 1821 când şi-a obţinut independenţa, a fost sub dominaţie spaniolă fiind denumit şi Noua Spanie. Numele oficial este Statele Unite ale Mexicului datorită celor 31 de state plus capitala Mexico City care este una dintre cele mai mari aglomerări urbane din lume. Din păcate poluarea aerului în capitală este o reală problemă. Vechii locuitori ai Mexicului au fost mayaşii, aztecii şi olmecii. Vizitează Mexic!


Ruinele Mayaşe antice în Tulum din MexicRuinele Mayaşe antice în Tulum din Mexic



Summary
Mexic e casa vechilor civilizaţii Maiaşe, Aztece şi Olmece
Article Name
Mexic e casa vechilor civilizaţii Maiaşe, Aztece şi Olmece
Description
Mexic e pământul vechilor Maiaşi, Azteci şi Olmeci ce şi-au lăsat templele pentru turişti să le viziteze, dar are de asemenea multe oraşe frumoase de văzut
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo