WLJ

Mănăstirea Văratec e un alt exemplu fin al arhitecturii Bucovinene

Bun venit la Mănăstirea Văratec


Localizare:

La 12 km sud-vest de oraşul Târgu Neamţ şi la câţiva km de satul Agapia pe teritoriul satului Văratec la vest de Valea Seacă şi la sud de Agapia şi Filioara.

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Vă recomandăm să urmaţi aceleaşi trasee ca spre Mănăstirea Agapia, aceasta fiind la câteva minute de mers cu maşina de Mănăstirea Văratec.

Cu ce să ajungi aici:

Recomandăm să inchiriaţi o maşină o dată ce aţi ajuns în România pentru că este cel mai uşor de ajuns la aceste mănăstiri. Se poate ajunge şi cu trenul sau cu autobuzul până în Târgu Neamţ, iar de aici încercaţi la autogară să vedeţi ce curse de autobuz merg spre Mănăstirea Văratec.

Anul întemeierii:

1785

Hramul bisericii sau mănăstirii:

Adormirea Maicii Domnului

painted monasteries of bucovina sucevita

Mănăstirile pictate ale Bucovinei



Mănăstirea Văratec (Văratic)

 

Istoria şi construcţia Mănăstirii Văratec:

Mănăstirea Văratec sau Văratic din Bucovina este cunoscută ca şi cea mai mare mănăstire de maici din România unde trăiesc 450 de maici şi a fost construită de monahia Olimpiada, sub îndrumarea stareţului la acea vreme a Mănăstirii Neamţ, Paisie Velicicovschi. La începutul construcţiei sale a avut denumirea de schit, iar în anul 1803 este declarată mănăstire independentă având atunci peste 600 de maici. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Datorită dorinţei de extindere a Mănăstirii Văratec, între anii 1808-1812 a fost construită noua biserică “Adormirea Maicii Domnului” îmbinându-se perfect stilul moldovenesc cu cel neoclasic.


Mănăstirea Văratec, vedere dinspre intrarea principală

Mănăstirea Văratec, vedere dinspre intrarea principală


Picturile (icoanele), muzeul, ce poţi vedea înăuntru şi ce include complexul Mănăstirii Văratec:

Spre deosebire de majoritatea bisericilor şi mănăstirilor, aceasta are două turle gemene cu baza octogonală. Interiorul bisericii te întâmpină cu două scene murale Raiul şi Iadul, cât şi inscripţia cu anul fondării bisericii. Interiorul bisericii este impunător şi îmbogăţit de două icoane suflate în argint aflate în faţa altarului: Icoana Mântuitorului şi Icoana Maicii Domnului cu pruncul. Principalele icoane din biserică sunt Sfânta Mahramă (Mântuitorul Isus Hristos) pictată de Nicolae Grigorescu, Maica Domnului Împărăteasă şi Sfânta Ana. Pictura a fost realizată în 1841.


Vedere din spate a Mănăstirii Văratec

Vedere din spate a Mănăstirii Văratec


În biserica Mănăstirii Văratec se află mormântul Duhovnicului Iosif şi un sicriu mic cu moaştele mai multor sfinţi care protejează lăcaşul de cult. Complexul mănăstiresc Văratec cuprinde şi alte biserici precum Biserica “Naşterea Sfântului Ioan Botezătorul” (1844) şi Biserica “Schimbarea la Faţă” (1847), dar şi turnul cu clopot (sec. XIX) şi chiliile maicilor (180 de case). Tot de mănăstire aparţine noul cămin de bătrâne “Cuvioasa Nazaria” şi muzeul mănăstirii Văratec unde sunt expuse obiecte bisericeşti şi de artă (broderii, pictură, sculptură, ţesătorie) din amintirea acestui loc al Văratecului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Multe dintre aceste obiecte au fost creaţia maicilor care au trăit aici de-a lungul timpului. La mica distanţă de Mănăstirea Văratec se află mormântul Veronicăi Micle, cea care a fost partenera de viaţă a bine cunoscutului poet romancier Mihai Eminescu.


Mănăstirea Văratec

Mănăstirea Văratec


Mănăstirea Văratec este un izvor viu, o carte deschisă pentru toţi doritorii de reculegere, meditaţie şi împăcare cu sine şi cu aproapele, într-o lume zbuciumată şi căutare de adevăr”. Vizitează Mănăstirea Văratec!


Mănăstirea Văratec, intrarea principală

Mănăstirea Văratec, intrarea principală


Vremea acum în



Summary
Mănăstirea Văratec e un alt exemplu al arhitecturii Bucovinene
Article Name
Mănăstirea Văratec e un alt exemplu al arhitecturii Bucovinene
Description
Mănăstirea Văratec, situată la marginea Bucovinei într-o zonă muntoasă e un loc care trebuie văzut. E un loc bun pentru relaxare şi reculegere interioară
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo