WLJ

Mănăstirea Suceviţa e o altă mănăstire pictată unic din Bucovina

Bun venit la Mănăstirea Sucevița


Localizare:

În satul Suceviţa, la 18 km sud-vest de oraşul Rădăuţi.

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

La Mănăstirea Sucevița puteţi ajunge din Rădăuţi pe drumul Naţional DN 17A prin localitatea Marginea cunoscută pentru ceramica de calitate şi tot spre vest cam aceeaşi distanţă parcursă din Rădăuţi până la Marginea. De pe drumul European E58 fie că veniţi dinspre Gura Humorului sau dinspre Suceava, în localitatea Păltinoasa intraţi spre nord pe drumul Naţional DN 2E şi apoi în Marginea spre vest pe DN 17A. Pe acelaşi drum Naţional DN 17A puteţi veni dinspre oraşul Câmpulung Moldovenesc şi trecând pe lângă Mănăstirea Moldoviţa.

Cu ce să ajungi aici:

Cel mai uşor evident este să ajungeţi cu maşina fiind şi cel mai rapid. Totuşi puteţi ajunge cu autobuzul din Rădăuţi existând câteva curse zilnice sau chiar cu bicicleta.

Anul întemeierii:

Sf. Secolului XVI (1582-1584)

Hramul bisericii sau mănăstirii:

Învierea Domnului

painted monasteries of bucovina sucevita

Mănăstirile pictate ale Bucovinei



Mănăstirea Sucevița

 

Istoria şi construcţia Mănăstirii Suceviţa:

Mănăstirea Sucevița din Bucovina a fost construită de către familia Movilă pe locul unei foste biserici. Sfinţirea acesteia a avut loc în anul 1591, iar 4 ani mai târziu Ieremia Movilă devine domnitor al Moldovei până în anul 1606. El este cel care dă culoare mănăstirii, care construieşte zidurile exterioare de apărare şi turnurile astfel că mulţi turişti pot crede că este vorba de o cetate medievală şi nu de o mănăstire. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Construcţia bisericii este un amestec de artă bizantină cu artă gotică în stil moldovenesc, iar picturile interioare şi exterioare sunt continuate pe parcursul deceniilor următoare. Este important de ştiut că şi Mănăstirea Sucevița este introdusă din anul 2010 pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru unicitatea şi frumuseţea picturilor mai ales cea exterioară care este cel mai bine păstrată din Bucovina.


Mănăstirea Suceviţa, prima impresie după ce intri

Mănăstirea Sucevița, prima impresie după ce intri


Picturile şi muzeul Mănăstirii Suceviţa:

Cea mai importantă dintre picturile de la Mănăstirea Sucevița de un colorit superb este Scara Virtuţilor a Sfântului Ioan Scărarul care ilustrează contrastul dintre ordinea îngerilor şi haosul iadului fiind înfăţişată lupta dintre bine şi rău, dar şi încercarea fiecărei personae de a atinge perfecţiunea şi chipul pierdut în urma păcatului. Tot pe pereţii bisericii se află pictura Rugăciunea tuturor sfinţilor, dar şi Arborele lui Iesei, Acatistul Maicii Domnului, Rugul Aprins sau Acoperământul Maicii Domnului.


Pictura Scara Virtuţilor la Mănăstirea Suceviţa

Pictura Scara Virtuţilor la Mănăstirea Sucevița


La interior se află pictura lui Isus Hristos Pantocrator, dar şi scene din viaţa acestuia. Bineînţeles că nu lipseşte nici tabloul cu familia Movilă, dar şi cu fondatorul bisericii Mitropolitul Gheorghe Movilă. Pictura prezentă atât la interior cât şi la exteriorul mănăstirii Suceviţa, a fost considerată de către cercetătorul francez Paul Henry drept Testamentul Artei Moldoveneşti. El spune că alături de picturile de la Voroneţ, Arbore, Humor şi Moldoviţa s-a constituit unele dintre capodoperele artei universale. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Un obiect de preţ este Icoana Făcătoare de minuni a Maicii Domnului. Bineînţeles că mănăstirea Sucevița dispune şi de un muzeu cu obiecte preţioase de ordin religios şi artistic precum broderii, icoane, epitafe, acoperăminte de mormânt, un chivot donat de Mitropolitul Gheorghe Movilă si altele.


Trandafiri frumoşi în faţa Mănăstirii Suceviţa

Trandafiri frumoşi în faţa Mănăstirii Suceviţa


Mănăstirea Sucevița, de peste patru secole, strajă la poalele Obcinelor Bucovinei, ca o mărturie a credinţei noastre strămoşeşti şi a istoriei neamului, va dăinui peste veacuri, întreţinând vie făclia spiritualităţii ortodoxe româneşti”. Vizitează Mănăstirea Sucevița!


Partea din spate a Mănăstirii Suceviţa Mănăstirea Sucevița

Partea din spate a Mănăstirii Suceviţa


Vremea acum în



Summary
Mănăstirea Suceviţa e o altă mănăstire pictată unic din Bucovina
Article Name
Mănăstirea Suceviţa e o altă mănăstire pictată unic din Bucovina
Description
Mănăstirea Suceviţa, situată în zona pitorească a Bucovinei este un alt exemplu unic al acestui tip de arhitectură cu un colorit extern interesant
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo