WLJ

Mănăstirea Putna este una din cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina

Bun venit la Mănăstirea Putna


Localizare:

La 72 km nord-vest de oraşul Suceava şi la 33 km nord-vest de oraşul Rădăuţi, fiind una dintre cele mai izolate şi greu accesibile (fără maşină) mănăstiri din Bucovina.

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Mănăstirea se află la aproximativ 12 km de localitatea Vicovu de Jos aflată pe drumul naţional DN 2E.

Din Sud: urmează drumul Naţional DN 2E dinspre E85 (Fălticeni) până în localitatea Vicovu de Jos şi de aici drumul Naţional DN 2H spre Putna.

Dinspre Suceava urmaţi spre Rădăuţi drumul naţional DN2 şi apoi de aici spre nord-vest drumul naţional DN 2H prin localitatea Vicovu de Jos până în Putna.

Cu ce să ajungi aici:

Maşina este cel mai bun mijloc de transport având câteva posibilităţi de a închiria în Suceava. Altfel există autobuze care merg spre Vicovu de Jos şi apoi spre Putna. Există un autobuz ce leagă Suceava de Putna prin Rădăuţi, dar cel mai uşor este din Rădăuţi de unde posibilităţile sunt mai variate.

Anul întemeierii:

1466-1469

Hramul bisericii sau mănăstirii:

Adormirea Maicii Domnului

painted monasteries of bucovina sucevita

Mănăstirile pictate ale Bucovinei



Mănăstirea Putna

 

Construcţia şi istoria Mănăstirii Putna:

Sfânta Mănăstire Putna este cea mai cunoscută dintre toate mănăstirile din Bucovina şi deşi nu are nici ea un colorit exterior unic, este faimoasă pentru interiorul său şi ceea ce se află acolo. Mănăstirea a fost construită de marele domnitor român Ştefan cel Mare care datorită bunătăţii sale, corectitudinii, a faptului că a apărat mereu ţara în luptele împotriva duşmanilor şi a faptului că a ridicat mai multe biserici şi mănăstiri în timpul domniei sale, la data de 2 Iulie 1992 a fost canonizat ca sfânt şi azi e cunoscut românilor ca Ştefan cel Mare, Sfânt şi Bun.


Mănăstirea Putna cu Turnul Tezaurului în lateral

Mănăstirea Putna cu Turnul Tezaurului în lateral


Sfinţirea bisericii principale a avut loc la 3 Septembrie 1469. A urmat apoi construirea Casei Domneşti şi a chiliilor, aceasta fiind o mănăstire de călugări. Zidul de apărare cu turnuri fortificate şi Turnul Tezaurului au fost finalizate la 1 Mai 1481. După spusele istoricului Ion Neculce care a trăit în acea vreme se spune că Ştefan cel Mare a ales să tragă cu arcul de pe un munte din apropiere şi acolo unde se va opri săgeata va construi Mănăstirea Putna.


Muzeul Mănăstirii Putna

Muzeul Mănăstirii Putna 


Mai multe informaţii istorice şi Complexul Mănăstirea Putna:

Datorită incendiilor, jafurilor, cutremurelor şi a altor dezastre, complexul a trebuit refăcut în nenumărate rânduri, una dintre cele mai importante perioade de reconstrucţie fiind în secolul XVII. O dată cu ocuparea Bucovinei de către imperiul austro-ungar, între anii 1852-1856 s-au construit chilii anexe şi alte clădiri, însă lucrări mari de restaurare au avut loc în anii 1901-1902. Accesul principal în complexul Putna se face prin Turnul Eminescu, iar în imediata apropiere a acestuia se află bustul poetului Mihai Eminescu. Singura constructţie care a rămas de pe vremea lui Ştefan cel Mare este Turnul Tezaurului care azi adăposteşte cărţi bisericeşti vechi. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Turnul clopotniţă a fost construit în anul 1882, iar Casa Domnească Veche în secolul XV.  Actuala Casă Domnească a fost construită între anii 1982-1988, iar în anul 2004 pe dealul de unde Ştefan cel Mare a tras cu arcul s-a construit o cruce înaltă de 28 m. Interiorul bisericii este foarte important şi frumos, acolo fiind construite 12 morminte dintre care cel mai căutat este mormântul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, lângă care este cel al soţiei sale Doamna Maria Voichiţa fiica lui Radu cel Frumos şi cel al soţiei a doua Maria de Mangop.


Mormântul lui Ştefan cel Mare din Mănăstirea Putna

Mormântul lui Ştefan cel Mare din Mănăstirea Putna


Muzeul, picturile şi iconografia din Mănăstirea Putna:

Mănăstirea Putna are un muzeu deschis publicului în care doritorii pot vedea tezaurul artistic al mănăstirii de la broderii, manuscrise, argintărie şi cruci, până la icoane, obiecte din ceramică şi altele. Iconostasul bisericii construit între anii 1771 şi 1773 este unic, poleit cu aur şi deţine o icoană a Maicii Domnului cu pruncul făcătoare de minuni. Nu departe de Mănăstirea Putna se află chilia Sfântului Daniil Sihastrul cunoscut românilor şi aici venea domnitorul Ştefan cel Mare să se spovedească şi să ceară sfaturi în momentele grele ale ţării. Mănăstirea adăposteşte mai multe moaşte ale diferiţi sfinţi. În anul 2010 a fost sfinţită pictura interioară (pictată în anul 2001) pentru că timp de peste 350 de ani biserica a rămas nepictată. În anul 2004 la cererea României şi a Republicii Moldova, la 500 de ani de la moartea domnitorului Ştefan cel Mare acesta a fost sărbătorit pe plan internaţional de cître UNESCO. Istoria acestui loc ii așteaptă la călătorie pe cei care doresc să viziteze aceasta sfântă mănăstire Putna!


Mănăstirea Putna, vedere nocturnă din spate

Mănăstirea Putna, vedere nocturnă din spate


Vremea acum în


Summary
Mănăstirea Putna este una din cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina
Article Name
Mănăstirea Putna este una din cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina
Description
Mănăstirea Putna este una din cele mai frumoase mănăstiri din Bucovina cu o istorie bogată și un loc unde poți găsi liniște în minte și în suflet
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo