WLJ

Mănăstirea Moldoviţa e inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO

Bun venit la Mănăstirea Moldoviţa


Localizare:

Lângă satul Vatra Moldoviţei, situat pe DN 17A, la aproximativ 30 km sud-vest de oraşul Rădăuţi şi la nord de oraşul Câmpulung Moldovenesc la intersecţia pâraielor Moldoviţa şi Ciumârna.

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

La Mănăstirea Moldoviţa puteţi ajunge din Rădăuţi pe drumul Naţional DN 17A prin localitatea Marginea, apoi prin Suceviţa şi ajungeţi la Moldoviţa traversând peisaje splendide. De pe drumul European E58 dacă veniţi dinspre Gura Humorului sau dinspre Suceava, continuaţi spre vest şi apoi spre nord pe DN 17A din oraşul Câmpulung Moldovenesc de unde se ajunge mult mai uşor la Mănăstirea Moldoviţa.

Cu ce să ajungi aici:

Recomandăm maşina fiind şi cel mai rapid mijloc de a ajunge aici. Totuşi puteţi ajunge cu autobuzul din Câmpulung Moldovenesc existând câteva curse zilnice sau chiar cu bicicleta.

Anul întemeierii:

1402-1410

Hramul bisericii sau mănăstirii:

Buna Vestire

Mănăstirile pictate ale Bucovinei

Mănăstirile pictate ale Bucovinei



Mănăstirea Moldoviţa

 

Istoria, importanţa şi picturile de la Mănăstirea Moldoviţa:

Prima mănăstire Moldoviţa din Bucovina a fost construită de domnitorul Alexandru cel Bun în prima parte a secolului XV, dar în urma prăbuşirii acesteia datorită unei alunecări de teren, s-a construit mai târziu sub domnia lui Petru Rareş fiul lui Ştefan cel Mare actuala biserică în anul 1532. Tot prin acei ani s-a construit şi un zid de apărare şi turnuri care dau ca la Mănăstirea Suceviţa, impresia că este vorba de o cetate medievală. În secolul următor a fost construită Casa Egumenească, unde s-au păstrat numeroase obiecte şi unde au locuit episcopii vremii. La Mănăstirea Moldoviţa este unic pridvorul deschis cu cinci arcade înalte, ceea ce îţi arată că e vorba de un monument măreţ. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) De asemenea se îmbină frumos stilul moldovenesc cu cel gotic acest lucru fiind vizibil atât la pridvor, cât şi la pronaos. O dată cu domnia lui Petru Rareş, apar şi picturile exterioare. Datorită acestora şi a frumuseţii şi unicităţii sale, Mănăstirea Moldoviţa a fost şi ea inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO din anul 1993.


Mănăstirea Moldoviţa, văzută de la intrare

Mănăstirea Moldoviţa, văzută de la intrare


Referitor la picturile care le putem admira atât la exterior, cât şi la interior la Mănăstirea Moldoviţa, acestea au fost realizate de diferiţi artişti în anul 1537. Pe faţada sudică apar Sfinţii Gheorghe, Dimitrie, Mercurie şi Nestor, dar şi Imnul acatist sau o scenă militară precum Asediul Constantinopolului (astăzi Istanbul). Aceste două picturi din urmă au o legătură strânsă pentru că demonstrează prin scenele prezente, dorinţa moldovenilor de a scăpa de sub dominaţia otomană. O pictură care apare la mai toate mănăstirile pictate unic din Bucovina, este Arborele lui Ieseu care ilustrează arborele genealogic al lui Isus Hristos.


Construcţie anexă cu statuia domnitorului Petru Rareş în faţă

Construcţie anexă cu statuia domnitorului Petru Rareş în faţă


De asemenea, pe faţadele exterioare alte picturi importante şi care merită văzute şi înţelese sunt Maica Domnului pe tron cu Isus în braţe, care apare înconjurată de îngeri, Biserica triumfătoare din cer şi Biserica luptătoare de pe pământ, Viaţa Sfântului Antonie, sau scene din Geneză. Bineînţeles că nu lipseşte nici pictura cu Judecata de Apoi sau imaginea cu Buna Vestire care e şi hramul mănăstirii. Picturi de la interiorul bisericii sunt reprezentate de Isus Hristos Pantocrator, Pogorârea Sfântului Duh, Răstignirea, Lepădarea şi Căinţa lui Petru, Punerea în mormânt a Domnului. Pe faţada altarului apar scene precum Împărtăşirea Apostolilor, Spălarea Picioarelor, Cina cea de Taină, Învierea Domnului sau Mormântul Domnului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Aşadar observăm faptul că Mănăstirea Moldoviţa este poate cea mai bogată în picturi religioase şi ne arată minunata artă medievală moldovenească.


Mănăstirea Moldoviţa cu pridvorul deschis, vedere din spate

Mănăstirea Moldoviţa cu pridvorul deschis, vedere din spate


Muzeul Mănăstirii Moldoviţa:

Bineînţeles că nu trebuie să rataţi muzeul Mănăstirii Moldoviţa care adăposteşte piese rare şi unice de o frumuseţe şi o încărcătură religioasă şi istorică aparte precum icoane medievale, manuscrisuri şi cărţi bisericeşti vechi, broderii, dar şi jilţuri ale domnitorilor Petru Rareş sau două epitafuri de pe vremea domnitorului Ştefan cel Mare. De asemenea aici se află şi premiul internaţional Mărul de Aur obţinut de la UNESCO în anul 1975 “pentru valoarea artistică, culturală şi istorică a celor cinci mămnăstiri cu picturi exterioare din Bucovina”. Vizitează Mănăstirea Moldoviţa!


Coloritul superb şi picturile exterioare ale Mănăstirii Moldoviţa

Coloritul superb şi picturile exterioare ale Mănăstirii Moldoviţa


Vremea acum în


Summary
Mănăstirea Moldoviţa e inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO
Article Name
Mănăstirea Moldoviţa e inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO
Description
Mănăstirea Moldoviţa din centrul Bucovinei e un alt exemplu magic de arhitectură moldovenească inclusă de asemenea în acelaşi Patrimoniu Mondial UNESCO
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo