WLJ

Kosovo este o țară nou născută din Sud – Estul Europei

Bun venit în Kosovo

kosovo flag

Localizare:

Kosovo este una dintre cele mai noi formate republici din lume (parțial recunoscută), care este situată în Europa de Sud-Est a în regiunea Balcanică. Vecinii micuțului stat sunt Serbia la nord-est, Muntenegru la nord-vest, Albania la sud-vest și Macedonia la sud.

Suprafaţă:

10.908 km²

Populaţie:

1.710.000 locuitori

Capitala:

Priștina 550.000 locuitori

Moneda:

Euro

Limbi vorbite:

Sârbă, Albaneză

Religia:

Ortodoxă, Islamism

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

KO

Prefix telefonic:

+381

kosovo harta


Kosovo

 

Relieful, râurile şi lacurile din Kosovo:

Kosovo este o țară mică cu un relief în principal format din munți, altitudinea maximă fiind în vârful Deravica de 2.656 m înălțime. De asemenea există și două regiuni de câmpie destul de mici și anume câmpia sau bazinul Metohija din partea de vest și câmpia Kosovoului din partea de est. Aceste două regiuni joase asigură terenurile propice agriculturii naționale. Hidrografia este foarte importantă în țară, cele mai lungi și mai importante râuri care traversează țara fiind Drinul Alb care se varsă în Marea Adriatică, Sitnica, Morava de Sud și Ibarul. Deși mică ca suprafață, țara are și câteva lacuri frumoase precum Licenat, Gazivoda, Batlava, Badovac sau Radonjic. Dacă mai bine de jumătate din suprafață este acoperită cu teren arabil și pășuni, aproximativ o treime din teritoriu e împădurit.

Clima, agricultura şi resursele din Kosovo:

Clima este temperat continentală cu veri călduroase și ierni mai reci bogate în precipitații în special ninsoare. Temperatura medie anuală este de 10-12° C. Locuitorii sunt de origine albaneză peste 90%, minoritatea cea mai numeroasă fiind vecinii, Sârbii. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Aceștia se ocupă cu agricultura având culturi de cereale și pomi fructiferi, dar cel mai bine stau la capitolul vinuri acolo unde este printre primele în Europa, datorită culturilor de viță de vie de cea mai bună calitate. Principalele resurse ale statului care aduc venituri importante sunt cele de zinc, argint, nichel, cobalt, cărbuni (lignit), cupru, fier și bauxită. Capitala și cel mai mare oraș este Priștina, iar independența a fost obținută la 17 Februarie 2008. Vizitează Kosovo!


Frumosul lac Gazivoda, KosovoFrumosul lac Gazivoda, Kosovo


Summary
Kosovo este o țară nou născută din Sud - Estul Europei
Article Name
Kosovo este o țară nou născută din Sud - Estul Europei
Description
Kosovo e o țară nou născută cu un teritoriu mic, dar aici puteți găsi o mare varietate a formelor de relief, lacuri frumoase și o mulțime de locuri pitorești
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo