WLJ

Italia e o ţară frumoasă, bogată în istorie, cultură şi artă

Bun venit în Italia

italy flag

Localizare:

Italia este o peninsulă din Europa de Sud care se întinde în Marea Mediterană. Vecinii Italiei sunt Franţa, Elveţia, Austria şi Slovenia la nord, iar în interior se află San Marino şi Vatican. Este înconjurată în trei părţi de mare, Marea Ligurică la vest, Marea Tireniană la sud-vest, Marea Mediterană la sud şi Marea Adriatică la est.

Suprafaţă:

301.300 km²

Populaţie:

60.810.000 locuitori

Capitala:

Roma 2.778.000 locuitori

Moneda:

Euro

Limbi vorbite:

Italiană

Religia:

Romano-Catolică

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

IT

Prefix telefonic:

+39

italia harta


Italia

 

Relieful şi râurile Italiei:

Italia e acoperită în mare parte de relief format din munţi şi dealuri, unii dintre ei fiind de origine vulcanică. În partea de nord se află mult mai renumiţii munţi Alpi şi mai exact Alpii Dolomiţi numiţi aşa datorită vârfurilor acoperite cu formaţiuni de dolomiţi. Spre sudul Alpilor, începând de la graniţa cu Franţa, se întinde mult mai lungul lanţ al munţilor Apenini care se prelungesc inclusiv pe insula Sicilia din sud-vestul Italiei, acolo unde relieful este mai vulcanic cu înălţimi de peste 3.000 de m. Dintre cei mai renumiţi vulcani activi din lume se numără Etna pe insula Sicilia măsurând 3.350 m înălţime şi Vezuviu din apropierea oraşului Napoli. În rest relieful este de câmpie unde se practică intens agricultura şi păşunatul. Cea mai mare câmpie italiană este cea a Padului sau a râului Pad (Po) care se întinde de la vest la est între cele două masive montane. Cu o lungime de peste 650 de km, acesta este cel mai important râu al Italiei. Cel mai înalt vârf al ţării este Mont Blanc aflat pe graniţa cu Franţa şi măsoară 4.807 m înălţime fiind şi cel mai înalt vârf din Europa.

Clima, agricultura, insulele, resursele şi populaţia Italiei:

Clima Italiei este foarte diversă datorită reliefului său complex şi a treptelor altitudinale. În zona montană verile sunt răcoroase şi iernile grele cu zăpadă, iar în zonele de coastă şi de câmpie, verile sunt călduroase şi iernile blânde. Temperaturile medii ale iernii variază între 0 şi 12º C, iar ale verii între 20 şi 30º C. Cea mai mare insulă din Marea Mediterană, Sicilia este despărţită de peninsula Italică prin strâmtoarea Messina. La nord de aceasta se află Sardinia o altă insulă importantă a Italiei. Italienii se ocupă cu agricultura cultivând măslini, viţă de vie, citrice, cereale, dar şi tutun, dar se ocupă şi de exploatarea resurselor de cărbuni, sulf (unul dintre liderii mondiali), fier, plumb, cupru, zinc şi sare. Din punct de vedere geografic şi economic, Italia este împărţită în regiunea de nord puternic industrializată unde se produc milioane de autovehicule anual, dar şi produse chimice, fier, oţel, aparate electrice şi electronice, textile şi altele şi regiunea de sud mai săracă. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Majoritatea populaţiei trăieşte în oraşe, în Torino şi Milano o bună parte din populaţie lucrând la uzinele Fiat, Ferrari, Olivetti.

Turismul, lacurile, obiectivele şi atracţiile turistice şi oraşele din Italia:

Ca şi Spania, Italia este unul dintre primele cinci state ca număr anual de turişti. Ea atrage milioane de turişti datorită frumuseţii peisajelor montane, a lacurilor deosebite precum Como, Garda sau Maggiore care sunt o adevarată oază de linişte şi relaxare, a istoriei şi bogatei culturi Italiene, dar şi a multitudinii de oraşe parcă neschimbate încă din cele mai vechi timpuri. Mulţi dintre cele peste 40 de milioane de turişti care vizitează Italia în fiecare an, vin aici pentru vinurile sale deosebite (locul 2 în lume ca producţie) şi pentru gastronomia impecabilă şi delicioasă, produse ca şi pizza sau pastele fiind adoptate peste tot în lume. Datorită faptului că Italia a fost centrul unui mare Imperiu Roman, dar şi centrul cultural al Renaşterii, astăzi zeci de mii de obiective şi atracţii turistice de renume sunt vizitate de milioane de turişti. Italia a dat lumii de-a lungul timpului pictori, navigatori, arhitecţi, scriitori şi compozitori de renume, tot aici născându-se muzica de operă. Ţara este membră fondatoare a Uniunii Europene. Pe lângă capitala Roma, alte oraşe importante sunt Milano, Napoli, Torino, Palermo, Genova, Veneţia sau Florenţa.Vizitează Italia!


Panoramă a Veneției, Italia, unul dintre cele mai frumoase orașe ale lumiiPanoramă a Veneției, Italia, unul dintre
cele mai frumoase orașe ale lumii


Summary
Italia e o ţară frumoasă, bogată în istorie, cultură şi artă
Article Name
Italia e o ţară frumoasă, bogată în istorie, cultură şi artă
Description
Italia, o ţară frumoasă, un vechi imperiu, ce încă impresionează vizitatorii cu capodoperele sale e bogată în istorie, cultură şi artă
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo