WLJ

Irak e teritoriul vechi unde au trăit Sumerienii şi Babilonienii

Bun venit în Irak

irak steag

Localizare:

Irak este una dintre cele mai mari ţări din Orientul Mijlociu situată în partea de nord a acestuia, având un mic ţărm la Golful Persic în partea de sud-est şi graniţe cu Kuwait la sud-est, Arabia Saudită la sud, Iordania la sud-vest, Siria la vest, Turcia la nord şi Iran la est.

Suprafaţă:

438.317 km²

Populaţie:

32.000.000 locuitori

Capitala:

Bagdad 7.215.000 locuitori

Moneda:

Dinarul irakian

Limbi vorbite:

Arabă, Kurdă

Religia:

Islamism

Forma de guvernământ:

Republică, Dictatură

Fus orar:

+3 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

IQ

Prefix telefonic:

+964

harta irak


Irak

 

Râurile, lacurile, relieful, clima, numele şi agricultura din Irak:

Irak are cea mai mare regiune fertilă din întregul Orient Mijlociu, partea sa centrală şi vestică fiind ocupate de bazinele Tigrului şi Eufratului, principalele râuri ale Irakului şi de lacuri mari precum Tharthar şi Razazah. În rest relieful este neprietenos cu o bună parte din Deşertul Siriei în vest şi Munţii Zagros în partea de nord şi nord-est cu cel mai înalt vârf Rawanduz de 3.658 m înălţime. Clima este plăcută cu veri călduroase şi aride şi ierni blânde. Irakul mai este denumit şi Ţara dintre fluvii, însemnând Mesopotamia în limba greacă, pentru că ocupă o bună parte din regiunea antică cu acest nume. Irak este una dintre cele mai vechi populate regiuni din lume, veche de peste 6.000 de ani unde au trăit vechii sumerieni şi babilonieni, astăzi ţara fiind ocupată de o populaţie majoritar arabă, cu o minoritate importantă de kurzi. Principalele plante cultivate onţinute din agricultură sunt cerealele, dar şi pomii fructiferi, Irakul fiind lider mondial în producţia de curmale.

Resursele, conflictele şi oraşele din Irak:

Datorită resurselor importante de petrol şi sulf, Irakul este una dintre cele mai bogate ţări din lume, însă se confruntă cu mari probleme de dezvoltare şi reconstrucţie ca urmare a numeroase războaie şi conflicte cu S.U.A. şi cu statele vecine, cel mai cunoscut război fiind Războiul din Golf cu Iranul între anii 1980 şi 1988 fiind un conflict de amploare. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Saddam Hussein a condus Irakul între 1979 şi 2003, dar din păcate nu a făcut decât să ducă ţara în conflict cu multe dintre ţările lumii. Capitala ţării este Bagdad, dar oraşe ca Mosul, Basra, Arbil şi Kirkuk nu sunt de neglijat. Datorită numeroaselor conflicte, pentru moment nu recomandăm să vizitaţi Irak!


Moscheea Al Askari în Baghdad, IrakMoscheea Al Askari în Baghdad, Irak


Summary
Irak e teritoriul vechi unde au trăit Sumerienii şi Babilonienii
Article Name
Irak e teritoriul vechi unde au trăit Sumerienii şi Babilonienii
Description
Irak, cunoscută ca Ţara dintre fluvii e traversată de Tigru şi Eufrat şi e un pământ vechi cunoscut în trecut drept Mesopotamia unde au trăit oameni antici
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo