WLJ

Oraşul Iași e cel mai important şi mai mare în regiunea Moldovei

Bun venit în
Oraşul Iași

stema iasi municipiu

Localizare:

Iași, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Iași este situată în partea de nord – est a României, în estul județului.

Suprafaţa:

93.9 km²

Populaţia:

348.000 locuitori

Prefix telefonic:

0232 sau 0332

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul Național DN24c dinspre Republica Moldova.

Din Nord-Est: urmează drumul European E583 (DN24) dinspre Ucraina – Republica Moldova.

Din Sud: urmează drumul Național DN24 dinspre Bârlad-Vaslui.

Din Sud-Est: urmează drumul Național DN28 dinspre Huși.

Din Vest: urmează drumul European E58 (DN28) dinspre Austria – Slovacia – Ucraina – Baia Mare – Beclean – Bistrița – Vatra Dornei – Câmpulung Moldovenesc – Suceava – Botoșani sau drumul European E583 dinspre Roman.

Cu trenul:

Oraşul Iași deși aflat aproape de granița cu Republica Moldova, este un nod feroviar al țării. Cele mai importante rute feroviare care trec prin Iași sunt:

Iași – Vaslui – Bârlad – Tecuci – Mărășești
Suceava – Iași
Iași – Târgu Frumos – Pașcani
București – Ploiești – Buzău – Focșani – Bârlad – Vaslui – Iași
Timișoara – Arad – Deva – Alba Iulia – Cluj Napoca – Năsăud – Vatra Dornei – Suceava – Iași
Iași – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Vatra Dornei – Beclean – Dej – Cluj Napoca
Iași – Vaslui – Focșani – Buzău – Constanța și multe altele.

Cu avionul:

Oraşul Iași dispune de Aeroportul Internațional Iași având o pistă de 2.400 m și având legături aeriene cu capitala București și cu mai multe orașe europene precum Londra, Roma, Torino, Bologna, Viena, Antalia sau Heraklion (ultimele două de sezon).

Anul întemeierii:

1408

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat oraşul Iași este între lunile Aprilie și Septembrie. Datorită influențelor Siberiene, la Iași iernile sunt geroase și pot dura chiar 4-5 luni pe an uneori. Totuși începând cu luna Martie-Aprilie, vremea se îmbunătățește și rămâne frumoasă până prin Octombrie, astfel în acest interval de timp se poate vizita orașul fără a avea teama ploilor abundente, a frigului și a vânturilor puternice.


Oraşul Iași

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Iași:

Oraşul Iași este situat în estul regiunii istorice Moldova, într-o zonă joasă de relief de câmpie reprezentată de Câmpia Moldovei, parte a Podișului Moldovei. Practic orașul este așezat pe 7 dealuri: Breazu, Bucium-Păun, Cetățuia, Copou, Galata, Repede și Șorogari, iar altitudinea medie la care se află este de 200 m înălțime. Clima din oraşul Iași este temperat-continentală de deal, simțindu-se puternic mai ales pe timp de iarnă influențele dinspre Siberia, diferențele de temperatură dintre vară și iarnă fiind foarte mari. Verile la Iași sunt călduroase, deși uneori temperatura poate scădea destul de mult pentru valorile obișnuite, iar iernile friguroase și lungi. Temperatura medie anuală este de 9-10° C. Oraşul Iași este  traversat de râurile Bahlui, Nicolina și Șorogari, lacurile Dorobanț, Chirița, Ezăreni sau Dumbrava aflându-se în apropiere.

Importanţa, personalităţile, atracţiile şi obiectivele turistice din oraşul Iași:

Reședința județului Iași, este cel mai mare și mai important centru cultural, economic, istoric, universitar, turistic și industrial al Moldovei și este de asemenea unul dintre cele mai frumoase orașe din România. Capitală a Moldovei și chiar fostă capitală a României, Iași este un oraș cu o istorie bogată, câteva dintre personalitățile marcante ale orașului fiind Mihai Viteazul, Vasile Lupu, Dimitrie Cantemir, Emil Racoviță sau Ion Creangă. Din punct de vedere economic, acesta se bazează pe comerț (există mai multe centre comerciale la Iași), industria alimentară, industria textilă, industria metalurgică și mai ales pe turism. Este bine de știut că oraşul Iași este un important centru turistic al Moldovei cu numeroase obiective şi atracţii turistice dintre care cele mai importante amintim Palatul Culturii, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă, Muzeul de Etnografie, Grădina Botanică, Mănăstirea Golia, Catedrala Mitropolitană sau Teatrul Național “Vasile Alecsandri”.

Pe lângă bogata varietate de obiective turistice din Iași, împrejurimile orașului abundă și ele de locuri de vizitat. Mănăstirile Cetățuia și Dobrovăț, renumitele podgorii de la Cotnari unde se fac cele mai bune vinuri din țară, bojdeuca “Ion Creangă”, precum și descoperirile arheologice de la Cucuteni reprezintă doar o parte din ceea ce poți vedea în aceste locuri. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Fie că te afli în oraşul Iași pentru turism cultural, religios, de aventură, de relaxare, de agrement, familial sau pentru orice alt motiv, în Iași vei avea mereu ce să faci sau ce să vezi pentru că orașul este plin de obiective şi atracţii turistice mai ales de ordin cultural și religios. Pentru a simți viața și aerul tipic moldovenesc și pentru a te bucura de aceste locuri minunate, e nevoie să stai aici minim o saptămână pentru județul Iași sau minim 3-4 zile pentru orașul cu același nume. Vizitează oraşul Iași!


Mitropolia Ortodoxă a Moldovei și Bucovinei, Oraşul IașiMitropolia Ortodoxă a Moldovei și Bucovinei, oraşul Iași


Vremea acum în


Obiective Turistice Iaşi


Muzee:

Complexul Muzeal Național “Moldova”

Muzeul Teatrului

Muzeul de Istorie Naturală

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Mihail Sadoveanu”

Casa memorială “Ion Creangă” – Bojdeuca

Casa memorială “Otilia Cazimir”

Citește mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Național “Vasile Alecsandri”

Filarmonica de Stat “Moldova”

Opera Națională Română

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Casa Dosoftei

Ruinele Curții Domnești

Hanul “Trei Sarmale

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Mitropolia Ortodoxă a Moldovei și Bucovinei

Mănăstirea “Trei Ierarhi”

Mănăstirea “Sfinții Voievozi”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Culturii

Palatul Roznăvanu (Primăria)

Monumentul Unirii din 1918

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Copou

Piața Unirii

Piața Națiunii

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Grădina Botanică “Anastasie Fatu”

Observatorul Astronomic

Parcul Dendrologic Școala Normală “Vasile Lupu”

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Iași e cel mai important şi mai mare în regiunea Moldovei
Article Name
Oraşul Iași e cel mai important şi mai mare în regiunea Moldovei
Description
Orașul Iași este un oraș foarte mare și frumos cu zeci de clădiri culturale, religioase și istorice, muzee, parcuri frumoase și piețe și multe altele
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo