WLJ

Guyana sau “Pământul cu multe ape” e bogată în faună şi floră

Bun venit în Guyana

Guyana steag

Localizare:

Guyana se află în partea de nord din America de Sud cu ieşire la Oceanul Atlantic în partea de nord şi învecinându-se cu Brazilia la sud şi sud-vest, Surinam la est şi Venezuela la vest.

Suprafaţă:

215.000 km²

Populaţie:

761.000 locuitori

Capitala:

Georgetown 355.000 locuitori

Moneda:

Dolar de Guyana

Limbi vorbite:

Engleză

Religia:

Romano-Catolică, Hinduism, Anglicană

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

-4 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

GY

Prefix telefonic:

+592

guyana harta


Guyana

 

Numele, populaţia şi agricultura Guyanei:

Pe lângă Guyana Franceză, Surinam şi Brazilia, ţara este a 4-a ţară din America de Sud care nu este vorbitoare de limba spaniolă. A fost sub dominaţie britanică până la 26 mai 1966 când şi-a obţinut independenţa. Numele Guyanei provine din limba amerindienilor şi înseamnă Pământul cu multe ape, datorită faptului că este traversată de numeroase râuri. Teritoriul ţării este acoperit cu păduri ecuatoriale în proporţie de patru cincimi. Peste 90% din totalul populaţiei trăieşte în zona de coastă la ocean. Partea cea mai fertilă a ţării sub forma unei câmpii joase se află în această zonă de coastă unde pe o lăţime de numai 60 de km, locuitorii lucrează în agricultură şi cultivă cafea, porumb, orez, zahăr şi cocotieri.

Resursele, râurile, fauna şi flora Guyanei:

Aceştia sunt preocupaţi de asemenea de extracţia resurselor de bauxită şi a diamantelor. Fluviul cel mai lung, Essequibo de 1.010 km lungime a fost în anii 1600 patria colonizatorilor olandezi. Datorită sosirii în ţară în secolul XIX a multor persoane din India pentru plantaţii, astăzi mai bine de jumătate din locuitorii Guyanei sunt de origine indiană şi ceilalţi de origine africană. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Suprafeţele întinse de păduri ecuatoriale sunt aproape neatinse de om şi adăpostesc mii de specii de faună şi floră. Păsări, amfibieni, reptile, mamifere, nevertebrate şi altele, dar şi mai multe specii de plante traăiesc împreună aici. Cascada Kaieteur este cea mai mare cascadă dintr-o bucată din lume, având o lăţime de aproximativ 100 de m şi o înălţime de 226 m. Vizitează Guyana!


Cascada Kaieteur în Guyana

Cascada Kaieteur în Guyana


Summary
Guyana sau
Article Name
Guyana sau
Description
Guyana e în majoritate acoperită de păduri ecuatoriale dese ca vecinii ei şi mai e denumită şi "Pământul cu multe ape" pentru că e traversată de multe râuri
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo