WLJ

Groenlanda este cea mai mare insulă din lume

Bun venit în Groenlanda

Greenland flag

Localizare:

Groenlanda este o insulă în partea de nord a Oceanului Atlantic, în interiorul Cercului Polar, între Europa (unde am inclus-o) şi America de Nord.

Suprafaţă:

2.170.000 km²

Populaţie:

57.000 locuitori

Capitala:

Nuuk 15.500 locuitori

Moneda:

Coroana daneză

Limbi vorbite:

Inuktitut sau groenlandeză şi daneză

Religia:

Luterană

Forma de guvernământ:

Teritoriu danez autonom

Fus orar:

-4 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

KN

Prefix telefonic:

+299

groenlanda harta


Groenlanda

 

Relieful, populaţia şi alte aspecte ale Groenlandei:

Țara este cea mai mare insulă de pe glob, aparţinând Danemarcei, cu o suprafaţă de zeci de ori mai mare decât aceasta. Relieful său este acoperit în mare parte de un strat gros de gheaţă, făcând astfel foarte dificil transportul pe teritoriul său. De asemenea datorită activităţii gheţarilor, populaţia este redusă numeric fiind concentrată în partea de sud-vest unde clima este mai blandă şi unde se află şi micuţa capitală Nuuk. Groenlanda şi-a obţinut totuşi de la Danemarca în 1979, permisiunea de a se administra singură, deşi este în continuare condusă de către monarhul Danemarcei, regina Margareta a II-a.

Clima, agricultura, activităţile şi oraşele Groenlandei:

Clima foarte aspră a dus la formarea unei coaste foarte complexe cu numeroase fiorduri şi insule, iar agricultura este minimală fiind cultivate doar sfeclă şi napii, iar ca animale fiind crescute oile, caprele şi renii. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Eschimoşii, locuitorii de bază ai insulei sunt specializaţi în pescuit, apele din jurul insulei fiind bogate în somon, cod şi crevete fiind principala activitate. Deşi iniţial aderase în 1972 la Uniunea Europeană, Groenlanda s-a retras în 1982. Alte oraşe importante sunt toate situate pe coastă, clima din interior fiind foarte aspră: Sisimiut, Qaanaaq, Illulissat, Quaqortoq. Vizitează Groenlanda!


Orașul Holsteinsborg (Sisimiut) din Groenlanda de VestOrașul Holsteinsborg (Sisimiut) din Groenlanda de Vest


Summary
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume
Article Name
Groenlanda este cea mai mare insulă din lume
Description
Groenlanda este un teritoriu îngheţat aparţinând Danemarcei, unde frumuseţea acestui tărâm atrage anual acei turişti iubitori de peisaje virgine şi reci
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo