WLJ

Oraşul Giurgiu e dintre cele mai frumoase orașe la Fluviul Dunărea

Bun venit în
oraşul Giurgiu

stema giurgiu municipiu

Localizare:

Giurgiu, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Giurgiu este situată în partea de sud a României, în sudul județului.

Suprafaţa:

53.26 km²

Populaţia:

52.000 locuitori

Prefix telefonic:

0246 sau 0346

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul European E85 (DN5) dinspre Belarus – Ucraina – Suceava – Bacău – Focșani – Buzău – Urziceni – București sau drumul European E70 (DN6) dinspre Serbia – Timișoara – Lugoj – Caransebeș – Drobeta Turnu Severin – Craiova – Caracal – Roșiori de Vede – București.

Din Nord-Vest: urmează drumul Național DN5b dinspre Ghimpați.

Din Vest: urmează drumul Național DN5 dinspre Zimnicea.

Din Sud: urmează drumul European E85 dinspre Bulgaria – Grecia – Turcia sau drumul European E70 dinspre Bulgaria (Varna).

Cu trenul:

Orașul Giurgiu nu este un nod feroviar al țării, totuși existând trenuri zilnice regionale, dintre cele mai importante rute feroviare care trec pe aici fiind:

Giurgiu – București
Giurgiu – Grădiștea
sau Giurgiu – Videle.

Pentru cei care doresc să sosească aici cu trenul, principalul oraș de legătură este capitala României, București, oraș situat la doar 60 de km distanță.

Cu avionul:

Orașul Giurgiu nu dispune de aeroport internațional astfel că cei care vor sa ajungă aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni sau Aeroportul Internațional Aurel Vlaicu – Băneasa ambele din București (aproximativ 60-70 km).

Anul întemeierii:

Secolul I Î. Hr. (fostă așezare dacică)

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Giurgiu este între lunile Martie și Octombrie – Noiembrie. Temperatura în această perioadă este optimă, înregistrându-se o medie între 15 și 25° C între aceste luni. Pot exista destule zile cu precipitații, precum și zile foarte călduroase pe timp de vară, însă acestea nu vor afecta vizita dvs.


Oraşul Giurgiu

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din oraşul Giurgiu:

Orașul Giurgiu este situat în sudul regiunii istorice Muntenia, într-o zonă de relief joasă de câmpie și luncă. Principalele subdiviziuni pe care este așezat orașul sunt Câmpia Burnazului și Lunca Dunării. Fiind așezat pe un sol nisipos și jos, altitudinea medie este de doar 25 m înălțime. Se află așadar în extremitatea sudică a Câmpiei Române. Clima oraşului Giurgiu este temperat-continentală de tranziție aici simțindu-se atât influențele estice Siberiene, cât și cele vestice dinspre Oceanul Atlantic sau cele sudice dinspre Marea Mediterană.

Astfel, diferențele de temperatură dintre vară și iarnă sunt foarte mari, simțindu-se prea puțin existența primăverii sau a toamnei. Verile sunt călduroase, lungi și sărace în precipitații, iar iernile lungi, reci cu vreme capricioasă. Temperatura medie anuală este de 10-11° C. Orașul Giurgiu este  traversat de cel mai important râu al României și al doilea ca lungime din Europa, fluviul Dunărea, fiind situat pe malul stâng al acestuia. Lacul Steaua Dunării face parte din orașul Giurgiu și împreună cu Parcul cu același nume este un loc propice relaxării, plimbărilor și distracției.

Numele, istoria, industria, turismul, atracţiile şi obiectivele turistice din oraşul Giurgiu:

Oraşul Giurgiu este printre cele mai mari și mai importante porturi fluviale ale României. Împreună cu orașul bulgar Ruse, formează o ecoregiune și un puternic centru comercial, industrial, economic, cultural, naval și turistic. Se spune că numele său provine de la Genovezi care ar fi întemeiat orașul cu ajutorul sfântului protector San Giorgio. Orașul Giurgiu are la rândul său istoria sa aparte fiind pentru mulți ani un oraș fortificat cheie în luptele care s-au dat între români și turci. Dintre domnitorii care au luptat aici împotriva turcilor îi amintim pe Mircea cel Bătrân și pe Mihai Viteazul. Astăzi se mai pot vedea ruinele cetății Giurgiu precum și alte clădiri istorice.

Industria navală și comerțul aduc cele mai multe venituri orașului și județului Giurgiu, însă turismul în zonă și promovarea acestuia au un accent din ce în ce mai puternic. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Unul dintre cele mai importante obiective turistice este Podul Prieteniei de peste Dunăre care leagă practic cele două orașe Giurgiu și Ruse fiind un simbol al păcii și prieteniei dintre cele două țări. Pe lângă acesta, în oraşul Giurgiu turiștii vor fi întâmpinați de magia celui de-al doilea fluviu ca mărime din Europa. O plimbare pe faleza Dunării într-o zi însorită nu trebuie ratată, precum și o oprire la Mănăstirea Comana sau la Monumentul lui Mihai Viteazul de la Călugăreni. Și acestea sunt doar o mică parte din ceea ce poate vedea orice turist care sosește aici. Vizitează oraşul Giurgiu!


Turnul Ceasornicului, oraşul GiurgiuTurnul Ceasornicului, oraşul Giurgiu


Vremea acum în


Obiective Turistice Giurgiu


Muzee:

Muzeul Județean “Teohari Antonescu”

Muzeul Episcopiei Giurgiului

Muzeul de Artă și Tehnică Populară (Vânătorii Mici)

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa Memorială “Gellu Naum” (Comana)

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Valah

Ateneul “Nicolae Bălănescu”

Filarmonica Giurgiu

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Ruinele Cetății Giurgiu

Turnul Ceasornicului

Clădirea Liceului “Ion Maiorescu”

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Biserica Greacă “Buna Vestire”

Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”

Mănăstirea “Sfântul Nicolae”

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Copiilor

Palatul Justiției

Monumentul Eroilor Francezi din 1918

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Alei

Parcul și Lacul Steaua Dunării

Piața Unirii

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Faleza Dunării

Ștrandul Giurgiu

Insula și plaja Mocanu

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Giurgiu e dintre cele mai frumoase orașe la Fluviul Dunărea
Article Name
Oraşul Giurgiu e dintre cele mai frumoase orașe la Fluviul Dunărea
Description
Orașul Giurgiu are frumoase atracții şi obiective turistice de ordin istoric, dar în special Fluviul Dunărea, faleza și croazierele atrag mii de turiști
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo