WLJ

Finlanda are peste 180.000 de lacuri și teritorii înghețate

Bun venit în Finlanda

finland flag

Localizare:

Finlanda este o țară situată în Europa de Nord și face parte din Peninsula Scandinavă. Vecinii ei sunt Suedia la nord-vest și Rusia la nord-est, iar la sud și vest e scăldată de apele Mării Baltice cu golfurile Botnic și Finic.

Suprafaţă:

338.145 km²

Populaţie:

5.195.000 locuitori

Capitala:

Helsinki 957.500 locuitori

Moneda:

Euro

Limbi vorbite:

Finlandeză și Suedeză

Religia:

Luterană

Forma de guvernământ:

Republică, Democrație

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

FI

Prefix telefonic:

+358

finlanda harta


Finlanda

 

Lacurile şi relieful Finlandei:

Țara are cea mai mare parte a teritoriului relativ plat, o mare parte din el fiind împădurit și cu mii de lacuri (Finlanda mai este denumită și țara celor o mie de lacuri). Țărmul țării este accidentat fiind brăzdat de fiorduri și plin de insule. Relieful a fost modificat în trecut de epoca glaciară. Aproape un sfert din teritoriul țării se află după Cercul Polar de Nord. În această parte, denumită Laponia, soarele nu apune pentru 73 de zile, strălucind 24 de ore pe zi, iar pentru acest fapt, Finlanda este cunoscută și ca Țara Soarelui de la miezul nopții.

Clima, industriile şi activităţile Finlandei:

Clima este temperată, însă spre nord ea se transformă în climă subpolară și apoi polară fiind foarte aproape de Polul Nord. Temperaturile scad de la sud la nord, maximele fiind de peste 20° C în partea de sud pe timpul verii. Verile sunt totuși răcoroase, iar iernile de cele mai multe ori geroase. Țara nu are râuri importante, însă pe teritoriul ei se găsesc peste 180.000 de lacuri. Datorită faptului că dispune de suprafețe întinse de pădure, una din industriile principale ale țării, este cea a lemnului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Finlanda este o mare exportatoare de lemn, aproximativ 30% din suma încasată din exporturi, rezultând din exportul de lemn. Țara are un deficit de cărbune și petrol, aceastea fiind înlocuite cu lemnul și turba. Industria de prelucrare a metalelor și contrucțiile civile, pescuitul și tot mai mult turismul, aduc și ele venituri importante țării. În Finlanda se cresc mulți reni, pielea lor fiind folosită la îmbrăcăminte, încălțăminte, corturi și altele, iar carnea și laptele sunt o bună sursă de hrană. Helsinki, capitala și cel mai mare oraș, este cel mai important centru cultural și economic al țării și totodată cel mai mare port. Vizitează Finlanda!


Aurora Boreală sau Luminile Nordice în Laponia, Finlanda de NordAurora Boreală sau Luminile Nordice în Laponia, Finlanda de Nord


Summary
Finlanda are peste 180.000 de lacuri și teritorii înghețate
Article Name
Finlanda are peste 180.000 de lacuri și teritorii înghețate
Description
Finlanda, o țară în Scandinavia, este denumită și țara celor 10.000 de lacuri și are teritorii frumoase și un spectacol grandios al luminilor din nord
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo