WLJ

Vizitează Elveţia, cea mai muntoasă ţară din Europa

Bun venit în Elveția

Switzerland flag

Localizare:

Elveţia este o micuţă ţară europeană situată în Europa Centrală, fără ieşire la mare. Vecinii Elveţiei sunt Franţa în nord-vest, Germania în nord, Austria în nord-est şi Italia în sud.

Suprafaţă:

41.285 km²

Populaţie:

8.000.000 locuitori

Capitala:

Berna 353.000 locuitori

Moneda:

Francul elveţian

Limbi vorbite:

Germană, Franceză, Italiană, Retoromană

Religia:

Romano-Catolică, Calvinistă, Luterană

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

+1 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

CH

Prefix telefonic:

+41

elvetia harta


Elveţia

 

Relieful Elveţiei:

Elveţia este cea mai muntoasă ţară europeană, având un relief preponderent muntos cu altitudini care depăşesc în multe locuri altitudinea de 4.000 de m. Munţii Alpi ocupă cea mai mare parte a teritoriului Elveţiei în partea centrală şi sudică a acesteia, iar Munţii Jura se află în vest şi nord-vest la graniţa cu Franţa. Între cele două lanţuri muntoase se află o regiune deluroasă cu altitudini de 400-500 de m. Cele mai renumite piscuri şi foarte căutate de alpinişti sunt Matterhorn şi Monte Rosa de 4.477 m respectiv 4.634 aflate la graniţa cu Italia, al doilea fiind şi cel mai înalt vârf elveţian.

Lacurile, râurile şi clima Elveţiei:

Elveţia deţine o serie impresionantă de lacuri, peste 1.500 la număr dintre care cele mai importante sunt Geneva, Maggiore, Lucerna, Bodensee, Konstanz şi altele. Râurile cele mai mari şi mai importante sunt Rinul şi Ronul care se varsă în Marea Nordului respectiv în Marea Mediterană. Clima elveţiană variază în funcţie de altitudine, în general fiind temperată, glaciară în zona montană înaltă şi plăcută şi caldă în zonele depresionare. Vânturile calde de tip fohn sunt întâlnite în partea de nord a Alpilor şi aduc umiditate. Verile sunt calde şi umede, iar iernile uscate şi reci.

Economia, agricultura, populaţia şi alte aspecte despre Elveţia:

Datorită reliefului muntos, agricultura este foarte dificilă, dar locuitorii se descurcă foarte bine în producerea carnei de vită, a lactatelor şi a grâului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cele mai cunoscute produse exportate pretutindeni sunt brânzeturile şi ciocolata delicioase. La capitolul resurse naturale Elveţia stă destul de prost, însă elveţienii se pricep de minune la confecţionarea ceasurilor (faimoase în toată lumea), a medicamentelor şi a produselor lucrate de mână.

Cu toate că populaţia nu este una numeroasă, locuitorii Elveţiei vorbesc mai multe limbi: peste 65% vorbesc germana, peste 20% franceza, peste 5% italiana şi restul vorbesc diferite dialecte printre care retoromana. Elveţia a fost dintotdeauna o ţară neutră care nu s-a implicat în războaie şi conflicte, locuitorii ei având un trai din ce în ce mai ridicat, sectoarele financiar şi bancar fiind de bază. Ţara este sediul Crucii Roşii înfiinţată de Henri Dunant în 1863 şi al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii la Geneva. De asemenea aici se află sediul Organizaţiei Naţiunilor Unite. Deşi capitala este la Berna, cele mai mari oraşe elveţiene sunt Geneva, Zurich şi Basel. Vizitează Elveţia!


Tren trecând prin regiunea Bernese Oberland în ElveţiaTren trecând prin regiunea Bernese
Oberland în Elveţia


Summary
Vizitează Elveţia, cea mai muntoasă ţară din Europa
Article Name
Vizitează Elveţia, cea mai muntoasă ţară din Europa
Description
Elveţia, o ţară în Alpi, are ceva pentru fiecare de la ciocolată delicioasă, peisaje montane minunate, staţiuni de ski liniştite ori trasee pentru drumeţii
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo