WLJ

Oraşul Deva are un aer istoric şi locuri precum Cetatea Devei

Bun venit în
Oraşul Deva

stema deva

Localizare:

Deva, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Hunedoara este situată în partea de central-vestică a României, aproximativ în centrul județului.

Suprafaţa:

58.83 km²

Populaţia:

56.000 locuitori

Prefix telefonic:

0254 sau 0354

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Nord: urmează drumul European E79 (DN76) dinspre Ungaria – Oradea – Beiuș – Ștei.

Din Sud: urmează drumul European E79 (DN66) dinspre Bulgaria-Serbia-Craiova – Târgu Jiu – Petroșani sau drumul Național DN68b dinspre Hunedoara.

Din Vest: urmează drumul European E68 (DN7) dinspre Ungaria – Arad – Lipova.

Din Est: urmează drumul European E68 (DN1/7) dinspre Brașov – Făgăraș – Sibiu – Sebeș.

De asemenea, spre sau dinspre Sibiu se poate urma autostrada A1 care face legătura între cele două orașe urmând a se extinde în următorii ani.

Cu trenul:

Orașul Deva este un nod feroviar important al țării. Zeci de trenuri zilnice trec pe aici, iar cele mai importante rute feroviare care trec prin Deva sunt:

Timișoara – Arad – Deva – Alba Iulia – Câmpia Turzii – Cluj Napoca – Dej – Beclean
Târgu Jiu – Petroșani – Deva – Arad – Timișoara
Simeria – Deva – Arad
Deva – Alba Iulia – Aiud – Câmpia Turzii – Cluj Napoca
Iași – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Năsăud – Beclean – Cluj Napoca – Alba Iulia – Deva – Arad – Timișoara
Sibiu – Deva – Timișoara
Arad – Deva – Alba Iulia – Sighișoara – Brașov – Ploiești – București
Constanța – București – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Deva – Arad
Giurgiu – Craiova – Târgu Jiu – Petroșani – Deva – Arad
Arad – Deva – Sebeș – Sibiu – Brașov și multe altele.

Cu avionul:

Orașul Deva nu dispune de aeroport internațional astfel că cei care vor sa ajungă aici cu avionul vor trebui să aterizeze pe Aeroportul Internațional Sibiu (110 km) sau pe Aeroportul Internațional Cluj Napoca (165 km) care are o gamă mai variată de zboruri.

Anul întemeierii:

1269

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Deva este între lunile Aprilie și Septembrie-Octombrie fiind perioada cu cele mai multe zile însorite și cu o vreme perfectă pentru plimbări și vizite, chiar dacă pe timp de primăvară și toamnă mai ales, pot exista zile cu precipitații. Temperaturile încep să crească o dată cu trecerea sezonului rece, atingând maximul prin lunile Iulie-August când temperatura poate depăși 30° C.

deva citadel

Cetatea Devei


Oraşul Deva

 

Relieful, clima şi oraşele din oraşul Deva:

Orașul Deva este situat în sud-vestul regiunii istorice Transilvania, într-o zonă deluroasă de relief (Dealurile Devei), dar și una joasă reprezentată de Lunca Mureșului. Orașul este aproape înconjurat de munți, la nord fiind Munții Apuseni (Munții Metaliferi), la vest Munții Poiana Ruscă și Munții Zarand, iar la est Culmea Măgura. În depărtare spre sud se pot zări Munții Retezat și Munții Parâng. Altitudinea medie la care se află orașul este de 200-220 m înălțime. Clima în oraşul Deva este temperat-continentală de deal, simțindu-se uneori influențele dinspre Marea Mediterană, dar și vânturile vestice. În ciuda altitudinii mai ridicate zona este ferită de temperaturi extreme astfel că temperaturile pozitive predomină în cele mai multe luni din an. Verile sunt călduroase și lungi, iar iernile scurte, dar reci. Temperatura medie anuală este de 9-10° C. Orașul Deva este  traversat de râul Mureș, neavând nici un lac pe teritoriul său.

Istoria şi numele oraşului Deva:

Cu toate că România este o țară cu o istorie lungă, interesantă și frumoasă, este surprinzător faptul că oraşul Deva este unul dintre cele mai puțin istorice orașe din România. Asta nu înseamnă că aici nu vei găsi monumente istorice, clădiri vechi și frumoase, castele, cetăți sau alte obiective de interes istoric și cultural. Dimpotrivă, în ciuda faptului că orașul a fost ocolit de evenimente istorice importante, aici se găsesc mai multe obiective de acest gen datând fie de acum câteva secole fie chiar de peste 1.000 de ani. Numele orașului Deva are mai multe sensuri. Fie provine de la cuvântul dac, “Dava” care înseamnă cetate, fie de la numele roman “Castrum Deva”, fie de la cuvântul slav “Deva” care înseamnă “Fecioară”. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Pe plan internațional s-ar putea ca unii turiști să recunoască numele de Deva și să-l asocieze cu gimnastica, aici fiind sediul și cel mai important loc de antrenament al gimnasticii românești renumite pe plan mondial prin performanțele pe care le-au obținut.

Atracţii şi obiective turistice din oraşul Deva:

Deva este un oraș relativ mic, dar totuși ascunde atracţii şi obiective turistice dintre cele mai diverse. Fie că sosești aici pentru cultură, artă, religie, aventură, relaxare sau divertisment, cu siguranță vei avea de unde alege. De departe, cel mai important obiectiv turistic al orașului este Cetatea Devei care parcă păzește în fiecare zi orașul de “atacurile” inamicilor. Nu departe de aceasta, spre sud, în orașul vecin Hunedoara se află Castelul Huniazilor sau Corvinilor mult mai renumit și mult mai frumos decât sora sa de la nord. Începe ziua cu o vizită la unul din Muzeele Devei, după care dacă vrei să ai o panoramă asupra orașului, urcă fie pe jos, fie cu telecabina pe Dealul Cetății, acolo unde se află și renumita Cetate a Devei. De aici vei avea o priveliște minunată asupra întregului oraș, dar și a împrejurimilor sale, făcându-ți o idee despre cât de întinsă și frumoasă este Lunca Mureșului. Vizitează oraşul Deva!


Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, oraşul Deva

Biserica Ortodoxă Adormirea Maicii Domnului, oraşul Deva


Vremea acum în


Obiective Turistice Deva


Muzee:

Muzeul Județean Deva (Istorie, Științele Naturii)

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Muzeul Tipografiei

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Dr. Petru Groza”

Casa Memorială “Aurel Vlaicu” (Bintinți-Aurel Vlaicu)

Casa memorială “Silviu Dragomir” (Gurasada)

Citește mai mult…

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul de Revistă

Galeria de Artă

Centrul de Consiliere și Valorificare a Tradiției și Creației Populare

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Cetatea Devei

Castelul Bethlen

Colegiul Național “Decebal”

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Biserica Romano-Catolică “Sfântul Anton”

Catedrala Ortodoxă “Adormirea Maicii Domnului”

Mănăstirea Franciscană

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Primăriei (Administrativ)

Palatul Magna Curia

Statuia lui Decebal

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Parcul Cetății

Piața Victoriei

Parcul Bejan

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Dealul Cetății

Colegiul Național Sportiv “Cetate” (Nadia Comăneci, Ecaterina Szabo, Octavian Belu, Mariana Buruiană, Daniela Silivaș)

Centrul Vechi

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Deva are un aer istoric şi locuri precum Cetatea Devei
Article Name
Oraşul Deva are un aer istoric şi locuri precum Cetatea Devei
Description
Orașul Deva este situat în partea central-vestică a României. Cetatea Devei împreună cu centrul istoric sunt cele mai importante atracții turistice din Deva
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo