WLJ

Coasta de Fildeş e unul din cei mai mari producători de cafea

Bun venit în
Coasta de Fildeş

ivory coast flag

Localizare:

Coasta de Fildeş este una dintre cele mai bogate şi mai dezvoltate state din Africa situată în vestul Africii cu un ţărm în partea de sud la Golful Guineei şi graniţe cu Liberia şi Guineea la vest, Mali şi Burkina Faso la nord şi Ghana la est.

Suprafaţă:

321.365 km²

Populaţie:

22.600.000 locuitori

Capitala:

Yamoussoukro 400.000 locuitori

Moneda:

Franc Vest African CFA

Limbi vorbite:

Franceză

Religia:

Islamism, Animism, Romano-Catolică

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie parţială

Fus orar:

Acelaşi timp ca şi Greenwich

Siglă maşini:

CI

Prefix telefonic:

+225

coasta de fildes harta


Coasta de Fildeş

 

Relieful, râuri şi lacuri din Coasta de Fildeş:

Coasta de Fildeş are un relief compus dintr-un podiş mare care acoperă cea mai mare parte a ţării şi care se înalţă spre vest formând munţi de altitudine medie. Cel mai înalt punct este Nimba pe graniţa cu Guineea de 1.752 m înălţime. Coasta atlantică este foarte fragmentată, iar câmpia care se întinde de la aceasta spre interiorul ţării este foarte fertilă şi utilizată în agricultură. Coasta de Fildeş stă bine la capitolul ape fiind traversată de numeroase râuri dintre care cele mai importante sunt Sassandra, Bandama şi Komoe şi deţinând lacuri mari ca şi Buyo şi Kossou.

Fauna şi flora, clima, turismul şi economia din Coasta de Fildeş:

Partea centrală şi de nord este acoperită atât de savană cât şi de păduri tropicale. Acestea găzduiesc o mare varietate faunistică şi floristică şi alături de clima caldă şi de oraşele mari şi frumoase aduc un venit frumos ţării de pe urma turismului bine dezvoltat. Din păcate o parte a acestor păduri a fost defrişată ameninţând unele specii de plante şi animale. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Ocupaţia de bază a locuitorilor este agricultura fiind cultivate plante precum arborii de cacao (peste 40% din producţia mondială), arborii de cafea (unul din cei mai importanţi producători din lume), bumbacul, palmierii de ulei, arborii de cauciuc şi alte plante cerealiere. În prezent economia se află în refacere datorită faptului că în secolul trecut au existat câteva conflicte care au dus la declinul acesteia. Capitala ţării este Yamoussoukro oraş situat aproape de râul Bandama, însă cel mai mare oraş şi important port şi centru al pescuitului este Abidjan considerat şi capitala diplomatică şi administrativă. Coasta de Fildeş şi-a obţinut independenţa de la Franţa la 07 August 1960. Vizitează Coasta de Fildeş!


Bazilica din Yamoussoukro, replică după Bazilica Sf. Petru din Vatican, Coasta de FildeşBazilica din Yamoussoukro, replică după
Bazilica Sf. Petru din Vatican


Summary
Coasta de Fildeş e unul din cei mai mari producători de cafea
Article Name
Coasta de Fildeş e unul din cei mai mari producători de cafea
Description
Coasta de Fildeş este o ţară bine dezvoltată din Africa de Vest. Turismul şi economia sunt înfloritoare. Oraşe frumoase şi peisje fantastice atrag turiştii anual
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo