WLJ

Călătoriţi în Canada și vizitaţi tărâmul celor 100.000 de lacuri

Bun venit în Canada

canada steag

Localizare:

Canada este situată în America de Nord, ocupând întreaga extremitate nordică şi extinzându-se mult dincolo de Cercul Polar de Nord şi are cea mai mare linie de coastă din lume, fiind mărginită de trei oceane: la nord de Oceanul Arctic, la vest de Ocenul Pacific şi la est de Oceanul Atlantic. În sud se află Statele Unite ale Americii.

Suprafaţă:

9.970.600 km²

Populaţie:

34.500.000 locuitori

Capitala:

Ottawa 1.200.000 locuitori

Moneda:

Dolarul canadian

Limbi vorbite:

Engleză şi franceză

Religia:

Romano-Catolică, Unitariană, Anglicană

Forma de guvernământ:

Stat federal parlamentar

Fus orar:

-4 ore până la -8 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

CA

Prefix telefonic:

+1

Skyscrapers from downtown Montreal City

Orașul Montreal

canada harta


Canada

 

Localizarea, relieful, lacurile şi fluviile din Canada:

După Rusia care este un gigant în ce priveşte suprafaţa, Canada este a doua ţară ca mărime. Fiind mărginită din trei părţi de oceane, se învecinează doar la sud şi vest (Alaska) cu Statele Unite ale Americii. Relieful este foate variat, de la câmpii joase până la lanţuri muntoase şi de la regiuni acoperite de gheţari până la tundră sau prerii fertile. Insula Baffin este a cincea ca mărime în lume, Canada având numeroase insule în oceanele care o înconjoară. De asemenea Canada este recunoscută ca ţara cu cele mai multe lacuri din lume, având peste 30 de lacuri mari de peste 1300 km². Cele două mari şi importante fluvii ale ţării sunt fluviul Mackenzie cu ai săi 1733 km lungime şi fluviul Laurenţiu care leagă Marile Lacuri de Oceanul Atlantic. Peste 25% din rezervele mondiale de apă dulce se află pe teritoriul Canadei, iar exploatările forestiere sunt o activitate principală deoarece 35% din teritoriul ţării este acoperit  în principal de păduri de pin, cedru, arţar şi molid.

Datorită faptului că teritoriul de nord al Canadei are o climă foarte dură şi este foarte slab populat sau chiar deloc, densitatea populaţiei pe întreaga ţară este de sub 4 locuitori pe km². Majoritatea populaţiei este concentrată în partea de sud a ţării spre graniţa cu S.U.A. unde clima este mai blândă. Cele mai mari oraşe sunt Toronto cu ai săi 5.583.000 de locuitori, Montreal cu ai săi 3.824.000 de locuitori şi Vancouver cu ai săi 2.313.000 e locuitori. Capitala este Ottawa şi deţine doar 1.200.000 de locuitori fiind al patrulea oraş ca populaţie din Canada. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) În prezent peste două treimi din populaţie este de origine europeană fiind mai demult colonizată de vorbitori de limba engleză şi franceză. Ca resurse se numără cele minerale, dar şi întinse suprafeţe de teren arabil fertil.

Regiunile Canadei şi mai multe despre relieful Canadian:

Canada este împărţită în mai multe regiuni dintre care sunt recunoscute provinciile Ontario, Quebec, New Brunswick, Insula Prince Edward, Newfoundland, Labrador şi Noua Scoţie în partea răsăriteană, provinciile Manitoba, Saskatchewan, Alberta şi Columbia Britanică în partea apuseană şi teritoriile Nunavut, Yukon precum şi teritoriile de Nord-Vest în partea de nord a ţării. Teritoriul Canadei a fost modelat din cele mai vechi timpuri de activitatea gheţarilor din erele glaciare pentru că în trecut Canada a fost acoperită în întregime de un strat gros de gheaţă.

Cascada Niagara, cât şi dealurile joase şi interesante din Noua Scoţie şi Insula Prince Edward, sunt rezultatul activităţii glaciare. Relieful este format dintr-un scut Canadian care porneşte din Golful Hudson la nord şi până în zona Marilor Lacuri la sud, şi din câmpii joase şi fertile. După retragerea gheţarilor, regiunea centrală cu un sol fertil subţire este acoperită de păduri boreale cu arbori veşnic verzi. Regiunile dinspre Oceanul Atlantic sunt acoperite în mare parte de Munţii Apalaşi, un lanţ muntos foarte vechi care astăzi au mai mult aspect de dealuri joase şi de văi bogate în sol fertil. Pădurile acoperă o bună parte din teritorii şi sunt compuse din foioase precum arţarul şi mesteacănul, dar şi conifere precum pinul alb.


Lacul Bow (Arc), Munții Stâncoși, CanadaLacul Bow (Arc), Munții Stâncoși, Canada


Agricultura, pescuitul, industria, politica şi resursele din Canada:

Agricultura este ramura de bază a Canadei Răsăritene, dar la Oceanul Atlantic pescuitul este ramura de bază. Sunt crescute animale domestice şi sunt cultivate fructe şi legume precum zmeură şi afine, mazăre, fasole şi cartofi. Din păcate pescuitul în exces a dus la diminuarea în masă a rezervelor de peşte ale Canadei. Noua Scoţie a fost locul primei aşezări europene permanente din Canada, fondată de francezi în anul 1605. Aproximativ 70% din totalul mărfurilor industriale ale Canadei sunt realizate în partea de sud a ţării în principal în regiunile Ontario şi Quebec. Inima industrială a Canadei cunoscută sub numele de Potcoava de Aur  se află în jurul lacului Ontario, aici fiind construite oţelării uriaşe, uzine de automobile dar şi diverse fabrici pentru ca apoi mărfurile rezultate să fie transportate prin canalul Sf. Laurenţiu spre Oceanul Atlantic şi de aici spre alte ţări şi continente. Prezenţa lacurilor Ontario şi Erie în zonă, determină îmblânzirea climei şi măreşte numărul zilelor fără îngheţ. În zonă sunt cultivaţi pomi fructiferi precum piersici şi peri.

Canada şi-a obţinut independeţa în anul 1931. Parlamentul este împărţit în Senat şi Camera Comunelor. Partea francofonă a Canadei este concentrată în Quebec, unde peste 90% din populaţie au ca limbă principală franceza. Montreal este al doilea oraş ca mărime din Canada şi un important centru francofon. Important de ştiut este şi faptul că Quebec-ul produce cea mai mare cantitate de energie electrică a Canadei. În partea centrală şi de vest a Canadei se află Podişul Preriilor bogat în terenuri arabile fertile şi mari rezerve de combustibili fosili. Provincia Manitoba este cunoscută sub numele de Pământul celor 100.000 de lacuri. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Munţii Stâncoşi acoperă o mare parte din Columbia Britanică, fiind singura provincie canadiană cu ieşire la Oceanul Pacific. Zonele intens pădurite fac ca această parte a ţării să se bazeze în principal pe activitatea forestieră. La contactul cu oceanul se află Munţii Coastei unde gheţarii au creat numeroase insule şi fiorduri.

Fauna, populaţia şi activităţile din Columbia Britanică şi teritoriile de nord din Canada:

Fauna este foarte bogată, ursul grizzly fiind cel mai cunoscut, dar şi ursul negru, elanul sau numeroase specii de păsări de apă. Peste 60% din populaţia Columbiei Britanice este concentrată în oraşele Vancouver şi Victoria şi se ocupă cu prelucrarea lemnului, cu mineritul şi turismul. Populaţia este majoritar de origine britanică, însă aici se află şi cea mai mare populaţie de origine chineză din America de Nord după cea din San Francisco. Vremea este foarte blandă pe  timp de  vară, situaţia inversându-se iarna când clima este aspră cu temperaturi ce scad sub -20º C. În partea centrală a Canadei precipitaţiile sunt foarte reduse între 400 si 450 mm pe an, iar la ocean ele cresc şi se situează între valorile de 1300 şi 3800 mm anual. Partea de nord a Canadei este un teritoriu foarte slab populat, mari regiuni fiind nepopulate. Locuitorii sunt în principal amerindieni şi inuiţi sau eschimoşi. Principalele activităţi ale populaţiei din teritoriile de nord sunt vânătoarea, pescuitul, mineritul şi silvicultura. Vizitează Canada!

Skyscrapers from downtown Montreal City

Orașul Montreal



Summary
Călătoriţi în Canada și vizitaţi tărâmul celor 100.000 de lacuri
Article Name
Călătoriţi în Canada și vizitaţi tărâmul celor 100.000 de lacuri
Description
Canada, o țară mare, are multe parcuri naţionale şi rezervaţii, teritorii virgine şi oraşe mari precum Vancouver, Toronto, Montreal sau capitala Ottawa
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo