WLJ

Brazilia are oraşe frumoase ca Rio de Janeiro sau Sao Paolo

Bun venit în Brazilia

brazilia steag

Localizare:

Brazilia este cea mai mare ţară din America de Sud atât ca suprafaţă, cât şi ca populaţie şi ocupă cea mai mare parte a continentului (aproximativ jumătate) în partea sa centrală şi estică având ieşire la Oceanul Atlantic.

Suprafaţă:

8.516.000 km²

Populaţie:

194.000.000 locuitori

Capitala:

Brasilia 3.717.000 locuitori

Moneda:

Real

Limbi vorbite:

Portugheză

Religia:

Romano-Catolică, Penticostală

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie parţială

Fus orar:

-2 ore până la -5 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

BR

Prefix telefonic:

+55

brazilia harta


Brazilia

 

Vecinii, statele şi relieful din Brazilia:

Brazilia este una dintre cele mai mari ţări ale lumii ocupând locul al 5-lea atât ca populaţie cât şi ca suprafaţă învecinându-se cu Guyana Franceză, Surinam, Guyana şi Venezuela la nord, Columbia la nord-vest, Peru, Bolivia şi Paraguay la vest, Argentina şi Uruguay la sud, iar la est şi nord-est are ieşire la Oceanul Atlantic. Este formată din 26 de state autonome şi un district federal unde se află capitala Brasilia. Deşi Brazilia este o ţară imensă, formele de relief nu sunt foarte variate. În partea de nord şi centrală a ţării se află marele bazin Amazonian, o câmpie joasă acoperită cu păduri ecuatoriale. Tot în partea de nord se află Podişul Guyanei şi totodată aici se află la graniţa cu Venezuela, cel mai înalt vârf al ţării Neblina cu ai săi 3.014 m înălţime. Jungla amazoniană este cea mai mare pădure ecuatorială din lume. Spre partea centrală şi de sud se află o porţiune puţin mai înaltă, dar foarte veche reprezentată de Podişul Braziliei care este brăzdat de văi adânci.

Jungla Amazoniană și fluviile din Brazilia:

Marele bazin Amazonian este format din fluviul cu cel mai mare debit al lumii şi de numeroşii săi afluenţi. Acesta reprezintă o treime din suprafaţa totală a Braziliei, multe zone rămânând neatinse. Această uriaşă pădure ecuatorială ascunde o imensă varietate de plante şi animale, dar şi mai multe triburi de indigeni aproximativ 200.000 la număr precum tikuna, yanomami sau guajajara. Din păcate defrişările acestui biotop impresionant sunt o reală problemă cu care se confruntă autorităţile braziliene de mai mult timp. De acum câteva decenii a fost defrişat până în prezent un teritoriu de peste 15% din totalul teritoriului ocupat de pădurea ecuatorială. Alte fluvii importante din Brazilia sunt Parana, Uruguay şi Paraguay.

Numele și clima Braziliei:

Numele Braziliei provine de la cuvântul fernambuc care în limba portugheză se traduce cu pau-brasil şi este de fapt un lemn folosit la spălarea ţesăturilor. Clima braziliană este una caldă şi umedă, ecuatorială în mare parte, dar cu variaţii însemnate spre deosebire de alte ţări sud-americane. Precipitaţiile cele mai bogate au fost întâlnite în Câmpia Amazoniană. Temperaturile variază de la 36-40º C în partea de nord unde umiditatea este mare, până la temperaturi de 18-20º C în centrul ţării, la ocean fiind o climă caldă şi blândă.

Capitala, oraşele şi populaţia Braziliei:

Deşi capitala ţării e Brasilia, cele mai mari oraşe din Brazilia sunt Sao Paulo (cel mai mare), Rio de Janeiro (cel mai cunoscut şi centrul cultural), Salvador şi altele. Brasilia este centrul administraţiei guvernamentale şi sediul ambasadelor străine. Oraşul Sao Paulo a fost întemeiat în anul 1554 şi s-a dezvoltat într-un mod impresionant în ultimul secol. Astăzi este o metropolă uriaşă cu peste 18 milioane de locuitori fiind pe locul patru în America. Rio de Janeiro pe de altă parte este cel mai cunoscut oraş Brazilian şi un important obiectiv turistic cu peste 6 milioane de turişti anual fiind fosta capitală până în anul 1960. Populaţia Braziliei este formată din amestecul dintre indigeni şi europeni (portugezii care au colonizat iniţial ţara). Tot aici se află cea mai mare comunitate de japonezi din afara Japoniei. Mai bine de jumătate din populaţia totală nu depăşesc vârsta de 20-25 de ani, iar contrastul dintre bogăţie şi sărăcie este foarte evident în multe oraşe ale ţării.

Agricultura, resursele şi industriile din Brazilia:

Brazilienii se ocupă cu agricultura şi cu producţia cafelei, fiind denumită şi Ţara Cafelei, cel mai mare producător mondial al acestei plante producând peste 1,2 milioane de tone anual. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Alte plante cultivate sunt orezul, porumbul, trestia de zahăr, cacao, fasolea, fructele exotice, citricele, cartofii şi bumbacul. Ca şi zăcăminte ale subsolului, Brazilia deţine impresionante resurse de bauxită, nichel, plumb şi mangan. Are industrii dezvoltate în ce priveşte fabricarea autovehiculelor, a substanţelor chimice, a confecţiilor sau a încălţămintelor. Marele gigant sud-american şi-a obţinut independenţa faţă de Portugalia la 07 septembrie 1822. Vizitează Brazilia!


muntele capatana de zahar rio de janeiro brazilia

Muntele Căpăţâna de Zahăr (Sugar Loaf)
şi panorama  Rio de Janeiro, Brazilia


Summary
Brazilia are oraşe frumoase ca Rio de Janeiro sau Sao Paolo
Article Name
Brazilia are oraşe frumoase ca Rio de Janeiro sau Sao Paolo
Description
Brazilia e una din cele mai mari ţări din lume. Oraşe ca Rio de Janeiro, Sao Paolo sau Brasilia, cascada Iguacu şi jungla Amazoniană trebuie vizitate
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo