WLJ

Orașul Baia Mare e unul cu adevărat tradițional din România

Bun venit în
Orașul Baia Mare

stema baia mare

Localizare:

Baia Mare, reşedinţa şi cel mai mare oraş din Județul Maramureș este situată în partea de nord a României, în vestul județului.

Suprafaţa:

235.73 km²

Populaţia:

113.000 locuitori

Prefix telefonic:

0262 sau 0362

Cum să ajungi aici:

Cu mașina:

Din Vest: urmează drumul European E58 (DN1c) dinspre Austria – Slovacia – Ucraina sau E81 și apoi E58 dinspre Constanța – București – Pitești – Râmnicu Vâlcea – Sibiu – Alba Iulia – Cluj Napoca – Zalău – Satu Mare.

Din Est: urmează drumul Național DN18 dinspre Câmpulung Moldovenesc – Borșa – Sighetu Marmației.

Din Sud-Est: urmează drumul Național DN18b dinspre Dej – Târgu Lăpuș.

Din Sud-Vest: urmează drumul European E58 (DN1c) din spre Rusia – Ucraina – Republica Moldova – Iași – Botoșani – Suceava – Câmpulung Moldovenesc – Bistrița – Beclean – Dej.

Cu trenul:

Orașul Baia Mare, este un nod feroviar destul de important al țării. Cele mai importante rute feroviare care trec prin Baia Mare sunt:

Baia Mare – Satu Mare – Oradea – Arad – Timișoara
Baia Mare – Jibou – Dej – Cluj Napoca
Baia Mare – Satu Mare
Satu Mare – Baia Mare – Dej – Beclean – Miercurea Ciuc – Sfântu Gheorghe – Brașov – Ploiești – București
Baia Mare – Jibou, Baia Mare – Jibou – Dej – Cluj Napoca și multe altele.

Cu avionul:

Orașul Baia Mare nu dispune de aeroport internațional ci doar național, astfel că turiștii care doresc să vină aici cu avionul vor trebui să schimbe la București pe Aeroportul Internațional Henri Coandă – Otopeni sau să aterizeze pe Aeroportul Internațional Cluj (150 km).

Anul întemeierii:

1329

Când să mergi:

Cea mai bună perioadă de vizitat orașul Baia Mare este între lunile Aprilie și Octombrie, când vremea este în general călduroasă și cu precipitații mai reduse. Cu toate că sezonul cald, aduce multe zile însorite, iar plimbările și vizitele la obiectivele turistice sunt o plăcere, este bine de știut că și iarna se poate veni aici deoarece nu departe de oraș sunt stațiuni turistice unde se pot practica sporturile de iarnă.


Oraşul Baia Mare

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din orașul Baia Mare:

Orașul Baia Mare este situat în centrul regiunii istorice Maramureș, într-o zonă de relief joasă depresionară reprezentată de frumoasa și întinsa Depresiune a Maramureșului. O bună parte a orașului se află pe o zonă deluroasă (Dealurile Murgău, Crucii, Florilor), în partea de nord a sa fiind Munții Igniș și Munții Gutâi. Altitudinea medie la care se află este de 230 m înălțime, iar clima din orașul Baia Mare este temperat-continentală de deal. Datorită faptului că orașul se află într-o zonă mai ferită, fiind protejat de culmile munților vecini, temperaturile sunt relativ constante atât pe timp de vară cât și pe timp de iarnă. Verile sunt calde, uneori răcoroase, nefiind temperaturi exagerate, iar iernile sunt de multe ori blânde. Temperatura medie anuală este de 9-10° C, iar precipitațiile se ridică la 1.000 mm pe an. Orașul Baia Mare este  traversat de râul Săsar, iar lacul Firiza se află în apropiere.

Importanţa, turismul şi ce poţi să vezi şi să faci în orașul Baia Mare:

Atât împrejurimile orașului Baia Mare, cât și orașul în sine sunt de o frumusețe rară. Maramureșul și capitala sa, au o istorie aparte, pe cât de bogată, pe atât de interesantă, lasând impresia oricărui turist care-i calcă pragul că timpul parcă a stat în loc cel puțin câteva sute de ani. Drumuri panoramice, muzee, case memoriale, monumente istorice, dar mai ales biserici de lemn sau mănăstiri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, vor fi mereu acolo să te întâmpine cu căldură. Urme ale istoriei maramureșene, se pot vedea prin tot Maramureșul, însă Centrul Vechi al orașului Baia Mare este deosebit. Privind o altă parte a capitalei maramureșene, aceasta este un puternic centru cultural, comercial, industrial, religios și turistic. Industria minieră a fost în floare mai bine de 2.000 de ani, însă o dată cu căderea comunismului aceasta a încetat, turismul luându-i locul în fruntea economiei alături de comerț.

Obiectivele şi atracţiile turistice din orașul Baia Mare şi din regiunea Maramureş:

Din punct de vedere turistic, orașul Baia Mare este unul dintre cele mai frumoase orașe din România, cu un bogat patrimoniu şi multe obiective şi atracţii turistice dedicate celor care îi calcă pragul. De la muzee la parcuri, piețe și monumente istorice toate îți vor încânta privirile. Însă în Maramureș, nu capitala este importantă ci regiunea în sine. Indiferent de anotimpul în care dorești să vii, aici este câte ceva pentru fiecare. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Bucură-te de zăpadă și practică sporturile iernii într-una din stațiunile montane maramureșene, vizitează lăcașele de cult din lemn incluse în patrimoniul mondial UNESCO, fă o oprire la magnifica și impresionanta mănăstire din lemn de la Bârsana, relaxează-te într-unul din puţinele trenuri cu aburi din Europa care circulă zilnic pe Valea Vaserului, amuză-te la Cimitirul Vesel de la Săpânța sau pur și simplu oprește-te în câteva dintre satele maramureșene pentru a afla câte ceva din istoria și etnografia locurilor. Portul Maramureșan și porțile unice ale gospodăriilor cu siguranță te vor impresiona. Vizitează orașul Baia Mare!


Orașul Baia Mare centrul istoric cu turnul lui Ştefan în spateCentrul Istoric din Baia Mare cu Turnul lui Ştefan în spate


Vremea acum în


Baia Mare Obiective Turistice


Muzee:

Muzeul de Mineralogie

Muzeul Satului Maramureșan

Muzeul Județean de Artă

Citește mai mult…

Case Memoriale:

Casa memorială “Stan Ioan Pătraș” (Săpânța)

Casa memorială “Dr. Vasile Lucaciu” (Șisești)

Casa memorială “Petofi Sandor” (Coltău)

Teatre, opere și alte clădiri de interes cultural și muzical:

Teatrul Municipal

Teatrul de Păpuși

Casa de Cultură a Sindicatelor

Citește mai mult…

Castele, cetăți și clădiri vechi:

Centrul Istoric

Casa Iancu de Hunedoara

Hanul Vulturul Negru

Citește mai mult…

Biserici și mănăstiri:

Catedrala “Adormirea Maicii Domnului”

Biserica de lemn “Chechiș”

Mănăstirea de lemn “Intrarea Maicii Domnului în Biserică” Patrimoniu Mondial UNESCO (Bârsana)

Citește mai mult…

Palate, monumente și statui:

Palatul Prefecturii

Palatul Tribunalului

Monumentul Eroilor (Moisei)

Citește mai mult…

Parcuri și piețe:

Piața Libertății

Piața Revoluției

Parcul Municipal “Regina Maria

Citește mai mult…

Alte obiective şi atracţii turistice:

Trenul cu aburi – Mocănița (Vișeu de Sus)

Planetariul și Observatorul

Cimitirul Vesel (Săpânța)

Citește mai mult…

Summary
Oraşul Baia Mare e unul cu adevărat tradițional din România
Article Name
Oraşul Baia Mare e unul cu adevărat tradițional din România
Description
Orașul Baia Mare e unul din cele mai frumoase și mai tradiționale orașe din România cu aer cultural și istoric, dar mai ales cu un caracter rural și popular
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo