WLJ

Australia are Marea Barieră de Corali şi multe Parcuri Naţionale

Bun venit în Australia

australia steag

Localizare:

Australia este a şasea ţară ca mărime din lume, situată în Oceania, înconjurată de Oceanul Indian din trei părţi, de Pacificul de Sud la est şi de mările Tasmaniei la sud-est, Coralilor la nord-est şi Arafura şi Timor la nord.

Suprafaţă:

7.682.000 km²

Populaţie:

22.920.000 locuitori

Capitala:

Canberra 370.000 locuitori
Cele mai mari oraşe:
Sydney 4.630.000 locuitori
Melbourne 4.200.000 locuitori
Brisbane 2.160.000 locuitori
Perth 1.850.000 locuitori
Adelaide 1.270.000 locuitori

Moneda:

Dolarul Australian

Limbi vorbite:

Engleză

Religia:

Romano-Catolică, Anglicană, Unitariană

Forma de guvernământ:

Federaţie parlamentară

Fus orar:

+8 până la +10.5 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

AU

Prefix telefonic:

+61

australia harta


Australia

 

Relieful, populaţia şi regiunile Australiei:

Australia este o ţară de mărimea unui continent, dar cu o populaţie foarte mică comparativ cu suprafaţa datorită faptului că cea mai mare parte a reliefului este consituit dintr-o parte aridă a mai multor deşerturi precum Marele Deşert de Nisip la nord-vest, Deşertul Gibson şi Marele Deşert Victoria în Australia de Vest, Deşertul Tanami în Teritoriul de Nord şi Deşerturile Simpson şi Stuart în centru. Este una dintre cele mai dezvoltate ţări din lume din toate punctele de vedere şi una dintre cele mai prospere, unde locuitorii au un nivel ridicat de trai şi o speranţă medie de viaţă de peste 70 de ani.

Cea mai mare insulă care aparţine Australiei este Insula Tasmania în sud-est despărţită de Australia prin strâmtoarea Bass. Munţii sunt reprezentaţi în partea de sud-est spre Oceanul Pacific acolo unde se ridică Cordiliera Australiană cu înălţimea maximă în vârful Kosciusko de 2.230 m înălţime. De altfel peste 90% din suprafaţa Australiei are o înălţime de sub 500 – 600 de m. Dacă peste 60% din teritoriu este format dintr-o zonă aridă de deşert, aproximativ o treime este reprezentată de dealuri şi câmpii joase care pot fi cultivate. Acestea sunt situate în principal în apropierea coastelor precum Câmpia Nullarbor în sud, Podişul Buckland în est şi podişurile Barkly şi Kimberley în nord. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Australia este împărţită în mai multe regiuni: Australia de Vest, Teritoriul de Nord, Australia de Sud,  Queensland, Noua Galie de Sud şi Victoria.

Relieful, clima, agricultura, turismul, populaţia şi resursele din Australia de Vest:

Australia de Vest este cea mai mare regiune Australiană, care în proporţie de 80% are un relief acoperit de deşert şi de un podiş arid cu înălţimi reduse. Doar partea de nord (Podişul Kimberley) şi de sud pe coaste sunt mai fertile şi pot fi cultivate. Singurii munţi prezenţi aici sunt Munţii Hamersley. Clima Australiei de Vest este secetoasă, cu precipitaţii relativ puţine de sub 300 de mm pe an şi temperaturi ridicate frecvent depăşind 32º C. Iernile sunt secetoase şi verile umede, iar partea de nord-vest a regiunii are un climat tropical cu prezenţa musonilor în sezonul ploios şi precipitaţii bogate de peste 1.200 mm. Fiind vorba de o zonă deşertică, diferenţa dintre temperatura din timpul zilei şi cea a nopţii este foarte mare deoarece noaptea temperatura poate să scadă sub 0º C.

Pe terenurile arabile se cultivă grâu, arahide, ovăz, trestie de zahăr, citrice (portocale, banane şi altele), cartofi, plante oleaginoase, sorg şi multe alte legume şi fructe însă o parte a acestor culturi au nevoie de irigaţii. Pescuitul este o altă activitate de bază a locuitorilor din Australia de Vest, precum şi prelucrarea lemnului şi producerea cherestelei provenite din pădurile din sud. Pe lângă agricultură, pescuit şi minerit, turismul a contribuit tot mai mult la o economie înfloritoare în Australia de Vest a cărei capitală este oraşul Perth, al 4-lea ca mărime. Peste trei sferturi din populaţia scăzută a acestei regiuni trăiesc în zona urbană, iar cea mai mare parte dintre aceştia au ajuns aici în secolul al 19-lea o dată cu descoperirea unor mari resurse de aur.

Relieful, clima, flora, agricultura, turismul şi locuitorii Australiei de Sud şi a Teritoriului de Nord (Australia Centrală):

Australia de Sud şi Teritoriul de Nord formează ceea ce numim Australia Centrală, de asemenea un teritoriu arid cu un relief acoperit în proporţie de 70% de deşert. Adelaide capitala Australiei de Sud şi Darwin, capitala Teritoriului de Nord sunt două oraşe port mari şi înfloritoare. Totuşi există şi mici lanţuri muntoase de peste 1.200 m altitudine precum Munţii Macdonell, Munţii Musgrave şi Munii Flinders. Clima acestor două regiuni este temperată, dar aridă cu temperaturi care cresc de la sud la nord, în deşert ele depăşind deseori 40º C. Însă în partea de nord climatul devine tropical cu o umiditate ridicată, iar cantitatea de precipitaţii poate depăşi 1.500 mm pe an. Multe dintre zonele de coastă sunt acoperite de mlaştini, păduri de mangrove şi mai la interior păduri tropicale.


Parcul Naţional Uluru Kata Tjuta în Australia CentralăParcul Naţional Uluru Kata Tjuta în Australia Centrală


Partea de nord cea acoperită de savane este folosită mai mult ca păşuni pentru milionele de bovine şi ovine, pe când Australia de Sud este folosită în agricultură cultivându-se orez, viţă de vie (vinul Australian este renumit în întreaga lume), grâu, pomi fructiferi, ovăz, fasole, floarea soarelui, mazăre, cartofi, roşii, morcovi, citrice şi multe alte fructe şi legume. Pe lângă agricultură aceste regiuni îşi trag veniturile din pescuit, minerit şi din ce în ce mai mult din turismul în dezvoltare. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Primii locuitori ai Australiei care s-au stabilit aici acum câteva zeci de mii de ani sunt aborigenii, iar majoritatea acestora trăiesc în localităţi izolate în Australia Centrală. Pentru ei pământul natal este considerat sacru şi este dat mai departe şi lucrat din generaţie în generaţie. Mulţi turişti sosesc aici pentru a vedea şi a înţelege cultura bogată şi viaţa acestor aborigeni care în prezent au peste 200 de dialecte diferite.

Populaţia, relieful, oraşele, capitala Canberra şi agricultura regiunilor Queensland, Noua Galie de Sud şi Victoria (Australia de Est):

În cele din urmă cea mai populată parte a Australiei, formată din regiunile Queensland, Noua Galie de Sud şi Victoria este Australia de Est la Oceanul Pacific, acolo unde trăiesc peste trei sferturi din totalul populaţiei. Este de altfel şi prima regiune colonizată de europeni care au ajuns aici prin olandezi şi britanici (William Dampier şi James Cook) la finalul secolelor al 17-lea şi al 18-lea. Relieful acestei părţi de est este mult mai generos, teritoriile fertile de câmpie şi deal fiind mult mai întinse. Pe de altă parte aici se întinde ca un arc de cerc la ocean, Cordiliera Australiană sau Alpii Australieni, cei mai înalţi munţi ai acestui stat continent. Singura parte deşertică este la vest reprezentată de Deşertul Stuart.

Agricultura este ramura de bază a acestor locuitori care cresc peste 100 de milioane de oi (Australia este lider mondial în producţia de lână) şi peste 25 de milioane de vite (Australia este cel mai mare exportator de carne de vită). Cele mai mari oraşe, adevărate metropole sunt situate aici în Australia de Est precum Sydney, Melbourne, Brisbane şi capitala Canberra. Actualmente peste 90% din populaţia totală a Australiei este formată din urmaşi ai colonizatorilor europeni, aborigenii care acum câteva sute de ani populau întreaga Australie, astăzi trăiesc izolat şi nu reprezintă decât 2% din populaţie, restul fiind asiatici şi de origine indiană.

Resursele, turismul, atracţiile şi obiectivele turistice, fauna şi flora şi parcurile şi rezervaţiile naţionale din Australia:

Australia este o ţară bogată în resurse naturale şi minerale dintre care cele mai numeroase şi mai importante sunt: pădurile, cărbunii (lider mondial), cuprul, aurul, uraniul, bauxita, nichelul, fierul, diamantele (printre primii producători mondiali), petrolul, gazele naturale, argintul, opalul, zincul şi multe alte metale rare. Turismul este un domeniu din ce în ce mai dezvoltat, Australia fiind vizitată de peste 6 milioane de turişti anual. Aceştia sunt atraşi de clima frumoasă, caldă cu multe zile însorite pe an, de staţiunile şi plajele liniştite şi însorite, de oamenii sociabili şi generoşi, de peisajul încântător care ascunde multe locuri superbe, de marile metropole pline de cultură şi istorie, de frumoasele şi bine cunoscutele obiective turistice ale ţării, de cultura şi viaţa aborigenilor, de numeroasele parcuri naţionale, de fauna şi flora unice în lume şi de marea barieră de corali.

Aceasta din urmă este o minune naturală a lumii formată din câteva mii de recifuri coraligene întinzându-se pe o distanţă de peste 2.000 de km în largul coastei de nord-est a Australiei. Marea Barieră de Corali cuprinde o mare varietate de specii marine, unele dintre ele pe cale de dispariţie. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Din păcate această minune a naturii este tot mai mult afectată de poluare, de încălzirea globală şi de milioanele de turişti care le vizitează anual. Fauna şi flora australiane sunt unice în întreaga lume deoarece aici s-au dezvoltat specii de plante şi animale nemaiîntâlnite nicăieri în lume. Dintre plante enumerăm eucaliptul cu peste 600 de specii, salcâmul cu peste 800 de specii, palmierii, pădurile de conifere, ferigile de copac, arbuştii cu fructe şi multe alte sute de specii.

Dintre animale enumerăm marsupialele care majoritatea dintre ele sunt întâlnite doar aici în Australia precum cangurul roşu, ursul koala, wombatul Australian, pasărea emu, pasărea kiwi, câinele sălbatic Dingo, ursul marsupial, echidna, ornitorincul, furnicarul ţepos, cămila sălbatică, sute de specii de reptile, sute de specii de păsări, mii de specii de insecte, şarpele taipan cu cea mai puternică otravă din lume, cangurul wallaby, crocodilul de apă sărată, crocodilul de apă dulce şi peste 1.500 de specii de peşti şi alte specii marine. Majoritatea acestor specii de plante şi animale sunt unicate în lume şi reprezintă o atracţie principală. Dintre cele câteva zeci de parcuri şi rezervaţii naţionale, cele mai cunoscute sunt Parcul Naţional Kakadu, Marea Barieră de Corali, Parcul Naţional Uluru sau Ayers Rock, Parcul Naţional Shark Bay sau Parcul Naţional Wet Tropics. Australia şi-a obţinut independenţa de la Marea Britanie la 01 Ianuarie 1901. Vizitează Australia!



Summary
Australia are Marea Barieră de Corali şi multe Parcuri Naţionale
Article Name
Australia are Marea Barieră de Corali şi multe Parcuri Naţionale
Description
Australia are Parcuri Naţionale şi Rezervaţii, deşerturi fierbinţi şi multe minuni dintre cele mai importante fiind Marea Barieră de Corali şi Muntele Uluru
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo