WLJ

Județul Vaslui este cunoscut pentru viile și livezile sale

Bun venit în
Judeţul Vaslui

stema vaslui

Localizare:

Judeţul Vaslui se află în regiunea Moldova din România, în partea de est a ţării şi are ca vecini judeţele Iaşi la nord, Neamţ la nord-vest, Bacău şi Vrancea la vest, Galaţi la sud, iar la est se află Republica Moldova.

Suprafaţă:

5.318 km²

Populaţie:

373.000 locuitori

Capitala(Reşedinţa):

Oraşul Vaslui 48.000 locuitori

Religia:

Ortodoxă

Siglă maşini:

VS

Prefix telefonic:

0235 sau 0335

Municipii:

Vaslui, Bârlad, Huşi

Oraşe:

Negreşti, Murgeni

Drumuri principale:

E581 (DN24) Tişiţa-Bârlad-Huşi-Republica Moldova

DN24 Bârlad-Vaslui-Iaşi

DN2f Bacău-Vaslui

DN15d Roman-Negreşti-Vaslui

DN24a Huşi-Murgeni-Bârlad

DN11a Bârlad-Adjud

Vaslui county Map


Judeţul Vaslui

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din Judeţul Vaslui:

Judeţul Vaslui are un relief de deal şi podiş cu altitudini relativ reduse care nu depăşesc 400-500 m înălţime. Cea mai mare parte a teritoriului este acoperită de Podişul Moldovei cu subdiviziunile Colinele Tutovei şi Podişul Bârladului. Clima din Judeţul Vaslui este temperat-continentală, cu veri calde şi ierni friguroase, când predomină vânturile reci dinspre Siberia. Când temperaturile depăşesc frecvent 30º C, apare deseori seceta, datorită şi precipitaţiilor scăzute, asta fiind o problemă aici rezolvată prin irigaţii. Principalele râuri cu afluenţii lor sunt râul Bârlad şi râul Prut, iar cele mai importante lacuri sunt Tăcuta, Soleşti, Urdeşti, Mânjeşti sau Puşcaşi.

Flora şi fauna, agricultura şi obiectivele şi atracţiile turistice din Judeţul Vaslui:

Având în vedere altitudinea joasă, predomină pădurile de foioase formate din stejar, gorun, fag, paltin, ulm, frasin sau pădurile din apropierea apelor precum cele de salcie sau cele de plop. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Fauna piscicolă este cea mai bogată organizându-se frecvente concursuri de pescuit sportiv în judeţ. Pe teritoriul judeţului Vaslui se practică agricultura şi se cultivă viţa de vie şi pomii fructiferi în mod intens. Cele mai importante obiective şi atracţii turistice din Judeţul Vaslui sunt: Municipiul Vaslui, muzeele din judeţ (Muzeul Satului, Muzeul Judeţean, Muzeul Viticol şi altele), lacurile pentru pescuit, Rezervaţiile Forestiere, Grădina Zoo din Bârlad, casele memoriale ale unor poeţi şi scriitori români importanţi şi multe altele. Vizitează Judeţul Vaslui!


Casă tradițională din Judeţul Vaslui

Casă tradițională din Județul Vaslui


stema vaslui municipiu Oraşul Vaslui

Summary
Județul Vaslui este cunoscut pentru viile și livezile sale
Article Name
Județul Vaslui este cunoscut pentru viile și livezile sale
Description
Județul Vaslui din România de Est, e faimos pentru vinurile și fructele sale. Turiștii pot vedea Vasluiul şi muzeele sau să meargă la pescuit sau vânătoare
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo