WLJ

Regiunea Transilvania e inima României şi cel mai bun loc

Bun venit în
Regiunea Transilvania

stema transilvania

Localizare:

Regiunea Transilvania din România este situată în partea centrală a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Maramureș și Bucovina la nord, Banat și Crișana la vest, Moldova la est și Oltenia și Muntenia la sud. Este practic singura regiune din România care nu trece de granițele țării.

Suprafaţă:

53.183 km²

Populaţie:

3.662.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Cluj Napoca, Alba Iulia, Bistrița, Brașov, Miercurea Ciuc, Sfântu Gheorghe, Deva, Târgu Mureș, Sibiu.

Religia:

Ortodoxă, Romano-Catolică, Reformată

Județele componente:

stema alba Judeţul Alba

stema bistrita nasaud Judeţul Bistriţa-Năsăud

stema brasov Judeţul Braşov

Stema Cluj Judeţul Cluj

stema covasna Judeţul Covasna

stema harghita Judeţul Harghita

stema hunedoara Judeţul Hunedoara

stema mures Judeţul Mureş

stema sibiu Judeţul Sibiu

podişul hârtibaciului

Podişul Hârtibaciului


Regiunea Transilvania

 

Istoria regiunii Transilvania:

Regiunea Transilvania din România, este cea mai mare din țară și are de asemenea cea mai bogată și mai lungă istorie. Primii locuitori ai zonei au fost celții care au ajuns aici încă cu câteva secole Î.H. O dată cu apariția dacilor în regiune, aceștia încet au pus stăpânire pe teritoriu și au ridicat adevărate cetăți și capitale. Cea mai importantă dintre ele este la Sarmizegetusa Regia. Când dacii au domnit aici, Transilvania a făcut parte din regatul Dacia. Câteva sute de ani mai târziu, în urma a două războaie puternice, Imperiul Roman sub conducerea lui Traian cucerește Transilvania. După Imperiul Roman, timp de aproximativ 1.000 de ani, regiunea a făcut parte din Imperiul Ungar și apoi din cel Austro-Ungar. În acest timp, otomanii au încercat să pună stăpânire pe Transilvania, dar fără rezultat. În secolul XVI s-au pus bazele Principatului Transilvaniei, iar mai târziu acesta a fost recunoscut ca stat independent pentru aproximativ 170 de ani. În final după lungi perioade de dominații străine, la 1 Decembrie 1918, Transilvania se unește cu celelalte principate formând România.

Relieful şi importanţa regiunii Transilvania:

Transilvania deține un relief care îți taie respirația. Munții care o înconjoară din trei părți îndeamnă la respect din partea oricui reușește să-i calce meleagurile. Fiind una dintre cele mai frumoase și mai pitorești zone din România, niciodată nu a dus lipsă de turiști. Relieful este complex, de o frumusețe rară, aici îmbinându-se perfect zonele de munte cu cele de podiș și câmpie. Cea mai mare parte a Transilvaniei este formată practic dintr-un podiș întins (Podișul Transilvaniei) care la rândul său are subdiviziunile sale (Podișul Târnavelor, Podișul Hârtibaciului, Podișul Secașelor, Câmpia Transilvaniei și Podișul Someșan). Partea de est a acestui imens podiș este delimitată de Carpații Orientali, partea de sud de Carpații Meridionali, iar partea de vest de Carpații Occidentali, toți aceștia oferind imagini spectaculoase asupra regiunii. Partea de nord a Transilvaniei e puțin mai deschisă făcându-se legătura cu Dealurile și Câmpia de Vest.


harta regiunea transilvania


Clima, râurile şi lacurile din regiunea Transilvania:

Clima Transilvaniei este temperat-continentală, cu unele influențe dinspre Oceanul Atlantic care aduc un aer umed. Temperaturile cât și precipitațiile diferă puțin de la est la vest în funcție de influențele maselor de aer și a altitudinii. În vest și centru temperatura medie anuală este mai ridicată de 9-10° C, iar în est unde altitudinea este mai ridicată ea este de 7-8° C. Precipitațiile cresc de la vest la est de la 600-700 mm pe an până la peste 1.000 în zona montană. Turistul poate alege să vină în Transilvania oricând dorește într-ucât sunt activități și obiective şi atracţii turistice pentru orice perioadă a anului. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Principalele râuri care îmbogățesc peisajul sunt Mureș, Someș, Bistrița, Arieș, Olt, Trotuș, Jiu, Târnava Mică și Târnava Mare, iar cele mai mari lacuri sunt Oasa, Lala Mare, Lala Mic, Podragul, Drăgan, Fântânele, Moacșa, Roșu, Bucura, Zănoaga, Ursu, Tăureni, Bâlea, Iezerul Mic și Iezerul Mare, multe dintre acestea fiind situate la mari înălțimi în zona montană și fiind lacuri glaciare cristaline.

Turismul, oraşele, obiective şi atracţii turistice, ce vă recomandăm şi ce poţi face şi vedea în regiunea Transilvania:

Regiunea Transilvania este considerată de către poporul român, drept leagănul națiunii și asta pentru că strămoșii românilor, dacii au construit aici cele mai frumoase și mai impresionante castele și cetăți. Oricine vine în Transilvania va fi amețit de farmecul locului și de frumusețea cu care a fost înzestrat. Obiectivele şi atracţiile turistice din regiunea Transilvania și activitățile pe care le poate face cineva sunt foarte diverse. Cu un puternic aspect rural care se îmbină perfect cu cel medieval, foarte ușor poți trece de la un frumos sat care dă senzația că nu și-a pierdut de sute de ani obiceiurile și aerul sătesc, folosind și astăzi tehnicile strămoșilor de a cultiva pământul, de a strânge recolta sau fânul pentru animale, la o zonă pitorească în care au fost construite acum sute și chiar mii de ani adevărate fortărețe.

Regiunea Transilvania
are unele dintre cele mai frumoase orașe din România, cele mai multe păstrând cetățile de mii de ani și aerul medieval. Nu trebuie să ratezi o vizită în Cluj Napoca, Brașov, Alba Iulia, Sighișoara sau Sibiu (capitală culturală Europeană în 2007). Iubitorilor de drumeții li se recomandă unul sau mai multe trasee marcate din Carpații Românești, cei mai căutați din punct de vedere al frumuseții fiind Carpații Occidentali cu Parcul Național Munții Apuseni. De asemenea, Parcul Național Munții Rodnei, Parcul Național Munții Călimani, Parcurile Naţionale Munţii Bucegi, Munţii Făgăraş, Munţii Piatra Craiului, Cheile Bicazului deosebit de spectaculoase și Parcul Național Retezat nu sunt de ratat și trebuie încercate măcar o dată. În regiunea Transilvania toate aceste parcuri și rezervații naturale de interes național și internațional sunt bogate în viață sălbatică, păduri de conifere, lacuri glaciare cristaline, cascade impresionante și peșteri de o frumusețe unică. Cunoscută în Europa, Peștera ghețar de la Scărișoara (Județul Alba) merită neapărat văzută pentru că deține cel mai mare ghețar subteran din România și unul din cele mai mari din Europa.

Având un impact major asupra locului și al României, turismul s-a dezvoltat în Transilvania ca o adevărată industrie. Dintre celelalte obiectivele şi atracţiile turistice care nu trebuie ratate în Transilvania menționăm: partea de nord a văii Prahovei cu staţiunile sale (Poiana Braşov, Predeal), culoarul Rucăr-Bran cu castelul Bran (Dracula), Cetatea Făgăraş, Mănăstirea Brâncoveanu, Salina Turda, zona Beliş-Fântânele, Lacul Sfânta Ana, Biserica fortificată Zăbala, staţiunile cu izvoare minerale pentru tratamente şi odihnă de la Băile Tuşnad, Borsec, Praid, Salina de la Praid, Biserica de piatră Densuş, Castelul Huniazilor de la Hunedoara, Cetatea Devei, satul scufundat de la Bezid, Biserica fortificată Valchid și multe altele. Vizitează Transilvania!


Vechea și frumoasa Cetate Râșnov din Județul Brașov, regiunea TransilvaniaVechea și frumoasa Cetate Râșnov din Județul Brașov,
regiunea Transilvania


Summary
Regiunea Transilvania e inima României şi cel mai bun loc
Article Name
Regiunea Transilvania e inima României şi cel mai bun loc
Description
Regiunea Transilvania are obiective şi atracţii turistice frumoase precum biserici şi mănăstiri fortificate, castele şi cetăţi minunate şi altele
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo