WLJ

Județul Sălaj are peisaje rurale frumoase și cetăți romane

Bun venit în
Judeţul Sălaj

stema salaj

Localizare:

Judeţul Sălaj se află în regiunea Transilvania din România, în partea de nord-vest a ţării şi are ca vecini judeţele Bihor la sud-vest, Cluj la sud-est şi Satu Mare şi Maramureş la nord.

Suprafaţă:

3.864 km²

Populaţie:

216.000 locuitori

Capitala(Reşedinţa):

Oraşul Zalău 52.000 locuitori

Religia:

Ortodoxă

Siglă maşini:

SJ

Prefix telefonic:

0260 sau 0360

Municipii:

Zalău

Oraşe:

Cehu Silvaniei, Jibou, Şimleul Silvaniei

Drumuri principale:

E81(DN19a, DN1f) Satu Mare-Zalău-Cluj Napoca

DN1h Aleşd-Şimleul Silvaniei-Zalău-Jibou-Răstoci

DN1g Huedin-Jibou

harta judeţul sălaj


Judeţul Sălaj

 

Relieful şi clima din Judeţul Sălaj:

Judeţul Sălaj are un relief de podiş, munţi şi dealuri cu altitudinea maximă în vârful Măgura Priei de 989 m înălţime. În partea sa sudică se află Munţii Mezeş şi Munţii Plopiş, iar restul teritoriului e acoperit de Podişul Transilvaniei şi de Dealurile de Vest. Clima din judeţul Sălaj este continentală moderată dar ea variază mult în funcţie de formele de relief şi de altitudine. Temperaturile medii anuale sunt de 10-11º C, făcând excepţie zona montană unde ele scad la 7-8º C. Predomină vânturile de vest, iar precipitaţiile sunt destul de bogate. Cele mai importante râuri sunt Someş, Crasna, Barcău, Sălaj, Almaş şi Agrij, iar cele mai mari lacuri sunt Crasna şi Vârşolţ. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com)

Flora, fauna şi atracţiile turistice din Judeţul Sălaj:

Flora din judeţul Sălaj este bogată în păduri de foioase (fag, gorun, carpen, tei, frasin, stejar), dar şi numeroşi arbuşti şi diferite plante ierboase. Munca agricolă aici este printre principalele activităţi. Fauna din Sălaj este reprezentată de mamifere precum iepurele, veveriţa, vulpea, căprioara sau mistreţul, păsări precum ciocănitoarea, fazanul, privighetoarea şi altele. Cele mai importante atracţii turistice sunt Grădina Botanică din Jibou, Peştera cu picturi rupestre Cuciulat, Grădina Zmeilor Gâlgău, Cetăţile romane de la Moigrad (Porolissum) şi de la Buciumi, Municipiul Zalău, Castelul Bathory de la Şimleul Silvaniei şi altele. Vizitează Județul Sălaj!


Animale domestice pe pășunile Dealurilor Silvaniei în ruralul Județului SălajAnimale domestice pe pășunile Dealurilor Silvaniei
în ruralul Județului Sălaj


stema zalau Oraşul Zalău

Summary
Județul Sălaj are peisaje rurale frumoase și cetăți romane
Article Name
Județul Sălaj are peisaje rurale frumoase și cetăți romane
Description
Vizitează Județul Sălaj cu un puternic caracter rural și te va impresiona prin peisajele, castelele și cetățile situate in zonele pitorești
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo