WLJ

România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa

Bun venit în România

romania steag

Localizare:

România este o ţară situată în Europa de Est, având ieşire la Marea Neagră în sud-est şi vecini ca şi Moldova la est, Bulgaria la sud, Serbia la sud-vest, Ungaria la nord-vest şi Ucraina la nord.

Suprafaţă:

238.400 km²

Populaţie:

20.255.000 locuitori

Capitala:

Bucureşti 2.200.000 locuitori

Moneda:

Leu (RON)

Limbi vorbite:

Română

Religia:

Ortodoxă

Forma de guvernământ:

Republică, Democraţie

Fus orar:

+2 ore faţă de Greenwich

Siglă maşini:

RO

Prefix telefonic:

+40

Banat:

Județul Caraş Severin: Orașul Reşiţa
Județul Timiş: Orașul Timişoara

Bucovina:

Județul SuceavaOrașul Suceava

Crişana:

Județul Arad: Orașul Arad
Județul Bihor: Orașul Oradea
Județul Sălaj: Orașul Zalău

Dobrogea:

Județul Constanţa: Orașul Constanţa
Județul Tulcea: Orașul Tulcea

Maramureş:

Jud. Maramureş: Orașul Baia Mare
Județul Satu Mare: Orașul Satu Mare

Moldova:

Județul Bacău: Orașul Bacău
Județul Botoşani: Orașul Botoşani
Județul Galaţi: Orașul Galaţi
Județul Iaşi: Orașul Iaşi
Județul NeamţOrașul Piatra Neamţ
Județul Vaslui: Orașul Vaslui
Județul Vrancea: Orașul Focşani

Muntenia:

Județul Argeş: Orașul Piteşti
Județul Brăila: Orașul Brăila
Județul Buzău: Orașul Buzău
Județul Călăraşi: Orașul Călăraşi
Jud. Dâmboviţa: Orașul Târgovişte
Județul Giurgiu: Orașul Giurgiu
Județul Ialomiţa: Orașul Slobozia
Județul Ilfov: Orașul Bucureşti
Județul Prahova: Orașul Ploieşti
Jud. Teleorman: Orașul Alexandria

Oltenia:

Județul Dolj: Orașul Craiova
Județul Gorj: Orașul Târgu Jiu
Jud. MehedinţiDrobeta Tr. Severin
Județul Olt: Orașul Slatina
Jud. Vâlcea: Orașul Râmnicu Vâlcea

Transilvania:

Județul Alba: Orașul Alba Iulia
Jud. Bistrița NăsăudOrașul Bistriţa
Județul Braşov: Orașul Braşov
Județul Cluj: Orașul Cluj Napoca
Jud. Covasna: Orașul Sf. Gheorghe
Jud. Harghita: Orașul Miercurea Ciuc
Județul Hunedoara: Orașul Deva
Județul Mureş: Orașul Târgu Mureş
Județul Sibiu: Orașul Sibiu

Bucureşti

romania harta


România

 

Relieful, râurile şi lacurile din România:

România este o ţară de mărime medie în Europa, cu un relief foarte variat de la câmpii în partea de sud (Câmpia Română) şi în partea de vest (Câmpia de Vest), la dealuri şi podişuri (Podişul Moldovei în est, Podişul Dobrogei în sud-est, Podişul Transilvaniei în centru şi Podişul Getic în sud) şi până la munţi în partea centrală şi de vest a ţării (Munţii Carpaţi) care practic aproape că înconjoară regiunea istorică a Transilvaniei. Cel mai înalt punct al ţării este vârful Moldoveanu cu ai săi 2.544 m înălţime. România este străbătută de mii de râuri şi pâraie, cele mai importante fiind fluviul Dunărea care intră în ţară în partea de sud-vest şi se varsă în Marea Neagră în partea de sud-est printr-o frumoasă deltă, dar şi râurile Prut, Olt, Mureş, Ialomiţa şi altele. De asemenea deţine numeroase lacuri atât glaciare, cât şi naturale sau de acumulare.

Clima, numele şi fauna şi flora din România:

Clima României este temperat continentală cu uşoare influenţe mediteraneene în partea de sud. Verile sunt uneori fierbinţi, iar iernile pot fi foarte friguroase în funcţie de an. Temperatura variază în funcţie de regiune şi de altitudine, media anuală fiind de 10-12º C, iar precipitaţiile între 500 şi 1.000 mm pe an. Numele de România provine de la latinescul romanus, iar cuvântul român a fost deseori folosit de-a lungul timpului de către persoane celebre care au intrat în contact cu ţara şi locuitorii ei români. O mare parte a teritoriului este acoperită cu păduri atât de foioase cât şi de conifere care sunt casa a mii de specii de faună şi floră, unele protejate prin lege. Dintre acestea enumerăm lupul, căprioara, ursul brun, mistreţul, râsul, capra sălbatică şi altele.

Agricultura, resursele, oraşele şi populaţia din România:

Mulţi dintre locuitorii României se ocupă cu agricultura, deoarece aproape jumătate din teren este fertil. România deţine resurse de petrol şi gaze naturale, dar şi zăcăminte de fier, plumb, zinc şi sulf. Capitala şi cel mai mare oraş al ţării este Bucureşti, alte oraşe importante fiind Constanţa (cel mai mare port la Marea Neagră), Galaţi (cel mai mare port pe Dunăre), Iaşi, Timişoara, Cluj-Napoca, Oradea, Braşov, Craiova, Ploiești şi altele. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Peste 90% din populaţie sunt români, existând grupuri mari de maghiari şi rromi, dar şi de germani, ucrainieni, turci, slovaci, sârbi, bulgari şi alţii.

Turismul şi atracţiile şi obiectivele turistice din România:

O bună parte a veniturilor ţării provin din turism care este un punct forte al României. Peisajele superbe, marea caldă cu plaje însorite, ultimele păduri virgine din Europa, cât şi numeroasele oraşe pline de cultură şi de istorie, cu unele dintre cele mai frumoase atracţii şi obiective turistice din Europa, atrag anual milioane de turişti. Din păcate infrastructura mai puţin dezvoltată cât şi promovarea slabă a ţării fac ca România să nu fie bine cunoscută de către turişti. Ea şi-a obţinut independenţa faţă de Imperiul Otoman la 09 mai 1877, iar ziua naţională este în fiecare an de 01 Decembrie. România este membră a Uniunii Europene din 2004. Vizitează România!


Formațiunea din piatră numită Sfinxul din Parcul Național Bucegi, RomâniaFormațiunea din piatră numită Sfinxul din Parcul Național Bucegi, România


România este împărţită în 41 de judeţe plus capitala Bucureşti. La rândul lor acestea sunt grupate în 9 regiuni şi separat capitala. Fiecare judeţ are un oraş principal numit drept reşedinţă de judeţ, care vor fi descrise în paginile site-ului în cadrul secţiunii România. Puteţi vedea cele 9 regiuni ale României, judeţele care le compun şi reşedinţele lor de judeţ, plus capitala Bucureşti în partea stângă.


Summary
România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa
Article Name
România este una dintre cele mai frumoase țări din Europa
Description
România are sute de atracţii şi obiective turistice pentru oricine variind de la mănăstiri şi castele unice şi minunate la peisaje rurale şi păduri virgine
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo