WLJ

O călătorie în regiunea Oltenia vă duce pe urmele Daco-Romanilor

Bun venit în
Regiunea Oltenia

stema oltenia

Localizare:

Regiunea Oltenia din România este situată în partea de sud a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Transilvania la nord, Banat la vest și Muntenia la est. În partea de sud se află Bulgaria, iar la sud-vest Serbia.

Suprafaţă:

29.212 km²

Populaţie:

1.969.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Craiova, Târgu Jiu, Drobeta Turnu Severin, Slatina, Râmnicu Vâlcea (ultimele două fiind la limita cu Muntenia).

Religia:

Ortodoxă

Județele componente:

stema dolj Judeţul Dolj

stema gorj Judeţul Gorj

stema mehedinti Judeţul Mehedinţi

stema olt Judeţul Olt

stema valcea Judeţul Vâlcea


Regiunea Oltenia

 

Istoria din regiunea Oltenia:

Vizitează regiunea Oltenia din România şi descoperă că a fost cândva parte a Munteniei de care este strâns legată și alături de care compune Țara Românească. De-a lungul istoriei zbuciumate, regiunea a fost ocupată de dacii conduși de Burebista și Decebal, de romanii conduși de Aurelian și mai apoi a făcut parte din regiunea cunoscută sub numele de Dacia. Aici, urmele daco-romane sunt foarte evidente, într-ucât au lăsat în urmă mai multe cetăți dintre care majoritatea azi sunt ruine. despre toate acestea vei învaţa în călătoria în Oltenia. Popoarele migratoare și-au lăsat și pe teritoriul Olteniei amprenta, cele mai evidente fiind ale slavilor, tătarilor și sașilor, mici comunități de urmași ai acestora existând și astăzi în regiune. Pentru o scurtă perioadă de timp, Oltenia a făcut parte din Imperiul Habsburgic, iar mai apoi a devenit parte a Țării Românești.

Relieful Olteniei:

Din punct de vedere geografic, vârfurile înalte ale Carpaților Meridionali și Occidentali, păzesc regiunea cu sfințenie formând o graniță care ascunde obiective naturale minunate în Oltenia. La sud de aceștia, relieful continuă cu Subcarpații Getici, Podișul Mehedinți și Podișul Getic, care fac trecerea la întinsa Câmpie Română (Câmpia Olteniei), un teritoriu întins și fertil pe care oamenii an de an fie îl lucrează, fie în alte locuri își conduc turmele de animale la păscut. Complexitatea formelor de relief atrage mii de turiști în fiecare an în zonă, sosiți atât pentru a admira peisajele deosebite sau pentru practicarea diferitelor activități în funcție de sezon, cât și pentru vizitarea obiectivelor turistice din regiune.

Clima şi apele din regiunea Oltenia:

Clima din regiunea Oltenia este temperată, dar cu mari influențe venite dinspre Marea Mediterană. Datorită poziției sale, vremea este frumoasă timp de trei sferturi pe an, verile fiind foarte călduroase, iar iernile mai blânde. Primăvara și toamna sunt anotimpurile cele mai bogate în precipitații. Temperatura și precipitațiile variază mult în funcție de altitudine. Vânturile dominante sunt austrul și crivățul. Principalele râuri din regiune sunt Jiu, Motru, Cerna, Olt, Vedea, Lotru și mai ales Fluviul Dunărea care oferă prin prezența sa un alt aer în sudul regiunii. Lacurile cele mai frumoase și mai importante sunt Fântâna Banului, Ciuperceni, Motru, Rovinari, Porţile de Fier I şi II, Slatina, Ipoteşti, Drăgăneşti, Vidra, Călimăneşti și Râureni.


harta regiunea oltenia


Oamenii Olteniei:

Oltenii sunt recunoscuți ca oameni ospitalieri, astfel că turiștii se pot aștepta oricând să fie primiți și găzduiți ca la ei acasă. Pe lângă această caracteristică a regiunii, turiștii sunt atrași în zonă de peisajele spectaculoase și de adevărata viață rurală a României. Cu toate că astăzi cea mai mare parte a minelor din regiune nu mai funcționează, Oltenia este cunoscută pentru bogăția ei subterană. Mari zăcăminte de cărbuni și alte minereuri au fost extrase din acești munți în ultimele decenii. Revenind la turism, acesta pare să se dezvolte din ce în ce mai mult după căderea comunismului.

Parcurile naţionale și rezervaţiile din regiunea Oltenia:

Dacă zona montană nu duce lipsă de obiective naturale din Oltenia precum parcurile și rezervațiile naționale ca Rezervaţia Naturală Valea Cernei, Rezervaţia Naturală Botorogi, Defileul Dunării, Parcul Naţional Porţile de Fier, Parcul Naţional Valea Cernei sau Parcul Naţional Cozia, precum și o serie de chei, văi și defilee spectaculoase, în zona de podiș și de câmpie apar ruinele unor așezări din vremea daco-romană (Cetatea Sucidava și Cetatea Buridava), dar și o serie de biserici și mănăstiri, fiind cunoscut caracterul religios al României. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com)

Bisericile, mănăstirile, obiectivele şi atracţiile turistice din regiunea Oltenia:

Acestea, însă sunt prezente pretutindeni în Oltenia, iar cele mai importante și mai frumoase sunt: Mănăstirile Bucovăţ, Maglavit, Tismana, Lainici, Sfânta Ana, Brâncoveni, Cozia, Govora sau Hurezi. Alte obiective turistice din zonă sunt Municipiul Târgu Jiu cu capodoperele marelui sculptor roman Constantin Brâncuşi (Poarta Sărutului, Masa Tăcerii, Coloana Infinitului şi altele), chipul lui Decebal sculptat în stâncă, ruinele podului lui Traian, centrul de ceramică de la Oboga-Calui și stațiunile pentru relaxare și tratament din zona montană. Venind într-o călătorie în Oltenia, vei simţi toate urmele daco-romane şi te vei afla măcar pentru un moment în trecut. Vizitează Oltenia!


Panoramă dinspre drumul Transalpina care trece prin Carpații Meridionali, Județul Vâlcea, regiunea OlteniaPanoramă dinspre drumul Transalpina care trece prin
Carpații Meridionali, Județul Vâlcea, regiunea Oltenia


Summary
O călătorie în regiunea Oltenia vă duce pe urmele Daco-Romanilor
Article Name
O călătorie în regiunea Oltenia vă duce pe urmele Daco-Romanilor
Description
Vizitaţi regiunea Oltenia şi veţi găsi urme Daco-Romane şi cetăţi, dar de asemena şi minunate obiective naturale cu lacurile Porţile de Fier
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo