WLJ

Regiunea Muntenia are sute de minunății ale naturii

Bun venit în
Regiunea Muntenia

stema muntenia

Localizare:

Regiunea Muntenia din România este situată în partea de sud a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Transilvania și Moldova la nord, Dobrogea est și Oltenia la vest. În partea de sud se află Bulgaria.

Suprafaţă:

46.905 km²

Populaţie:

4.069.500 locuitori + capitala București

Cele mai mari oraşe:

București, Pitești, Brăila, Buzău, Călărași, Târgoviște, Giurgiu, Slobozia, Ploiești, Alexandria.

Religia:

Ortodoxă

Județele componente:

stema arges Judeţul Argeş

stema braila Judeţul Brăila

stema buzau Judeţul Buzău

stema calarasi Judeţul Călăraşi

stema dambovita Judeţul Dâmboviţa

stema giurgiu Judeţul Giurgiu

stema ialomita Judeţul Ialomiţa

stema ilfov Judeţul Ilfov

stema prahova Judeţul Prahova

stema teleorman Judeţul Teleorman


Regiunea Muntenia

 

Istoria regiunii Muntenia:

Regiunea Muntenia face parte din regiunea istorică a Țării Românești. Primii locuitori ai Munteniei au fost geții și dacii care au populat acest teritoriu încă din antichitate. Timp de zeci de ani, aici a fost locul multor bătălii dintre dacii conduși de Burebista și romanii conduși de Traian. Pe aceste meleaguri au trecut și popoarele migratoare care și-au lăsat amprenta asupra locului, pentru ca mai târziu în urma unor victorii asupra tătarilor, conducătorii de atunci ai Munteniei aveau să înființeze Țara Românească.

Relieful regiunii Muntenia:

Datorită suprafeței pe care se întinde, relieful Munteniei este de o complexitate și o frumusețe rare. Cea mai mare parte este compusă din întinsa Câmpie Română cu subdiviziunile ei, dintre care cea mai cunoscută este Câmpia Bărăganului. Aceste zone întinse reprezintă o mare parte din terenul agricol al României și din terenul rezervat pășunatului, România fiind cunoscută ca o țară agricolă, preponderent rurală. Trecând spre partea centrală, apare întinsul Podiș Getic, pentru ca la nord de acesta, Subcarpații Getici și cei ai Curburii în partea de est să facă trecerea spre zona montană acolo unde stau pază vârfurile golașe ale Munților Carpați. Carpații Orientali și cei Meridionali sunt cei mai tineri și mai înalți munți din România, iar pe teritoriul Munteniei se află cel mai înalt vârf al țării, Moldoveanu de 2.544 m înălțime. Acești munți oferă României un grad ridicat al turismului, datorită frumuseții și bogăției lor naturale.

Clima, râurile şi lacurile din regiunea Muntenia:

Clima din Muntenia este temperat continentală ca în toată România, însă temperatura variază în funcție de anotimp și de altitudine. Temperatura medie anuală aici este de 10-11° C, verile fiind deosebit de calde, iar iernile mai blânde. Totuși în zona montană temperaturile sunt cu mult mai scăzute, iar zăpada este prezentă pentru mai multe luni din an. Indiferent de anotimp, Muntenia are întotdeauna ceva frumos de oferit oricui îî calcă pragul, pentru că varietatea atracţiilor şi obiectivelor turistice este mare. Râurile care brăzdează Muntenia sunt Argeş, Dâmboviţa, Siret, Buzău, Ialomița, Prahova, Olt, Teleorman și mai ales Fluviul Dunărea care are un impact major asupra regiunii. Dintre cele mai cunoscute lacuri sunt Vidraru, Pecineaga,  Iezer, Capra, Amara, Balta Albă, Bolboci, Pucioasa sau Lacul Vedea.


harta regiunea muntenia


Turismul, atracţiile şi obiectivele turistice şi ce să faci şi să vezi în regiunea Muntenia:

Din punct de vedere turistic, există un contrast puternic între partea de sud a regiunii Muntenia, puțin mai săracă ca obiective și partea de nord, mai înaltă care indiferent de vreme sau anotimp, nu duce lipsă de turiști. Dacă te afli în zonă și vrei să știi mai multe despre istoria României, ar trebui să vizitezi cel puțin una dintre fostele capitale de la Curtea de Argeș, Câmpulung sau Târgoviște. Amatorilor de drumeții și aventură, cu siguranță că zona montană plină de rezervații naturale și parcuri naționale va oferi un plus de adrenalină oricărui turist. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cascade, peșteri, văi adânci și defilee, drumuri spectaculoase precum Transfăgărășanul, trasee montane de diferite grade de dificultate, stânci singuratice sau formațiuni naturale interesante precum Babele și Sfinxul, cu toate vor fi mereu acolo să te aștepte.

Iubitorilor sporturilor de iarnă li se recomandă în Muntenia un sejur pe Valea Prahovei și nu numai, acolo unde în minunatele stațiuni montane, zăpada este la ea acasă timp de mai multe luni pe an. Desigur că, România fiind o țară atât de religioasă, Muntenia nu duce lipsă de biserici sau mănăstiri, pe cât de diferite una față de cealaltă, pe atât de frumoase. De asemenea, aici se înalță maiestuos unele dintre cele mai frumoase castele ale României. Dintre cele mai importante atracţii şi obiective turistice sunt: Mănăstirea Curtea de Argeş, bisericile Negoeşti, Plătăreşti şi Sfântu Gheorghe, Mănăstirile Sinaia, Comarnic şi Caraiman, Peştera Dâmbovicioara, Cheile Argeşului, Cetatea Brăilei, vulcanii noroioşi de la Berca, Rezervaţia Naturală Iezer, Peştera Ialomiţei şi Cascada Ialomiţei, croaziera pe Dunăre, Castelele Peleş şi Pelişor de la Sinaia, Parcul Naţional Munţii Bucegi, Parcul Național Munții Făgăraș, capitala București cu atracțiile sale și multe altele. Vizitează Muntenia!


Mănăstirea şi peştera Ialomița din Carpații Meridionali, Județul Dâmbovița, regiunea MunteniaMănăstirea şi peştera Ialomița din Carpații Meridionali,
Județul Dâmbovița, regiunea Muntenia


Summary
Regiunea Muntenia are sute de minunății ale naturii
Article Name
Regiunea Muntenia are sute de minunății ale naturii
Description
În regiunea Muntenia puteţi vizita Curtea de Argeș, Câmpulung sau Târgoviște binecunoscute ca foste și frumoase capitale, dar mai frumos e București-ul
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo