WLJ

Regiunea Moldova are o lungă, frumoasă și interesantă istorie

Bun venit în
Regiunea Moldova

stema moldova

Localizare:

Regiunea Moldova din România este situată în partea de nord-est și de est a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Bucovina și Transilvania la vest, Muntenia la sud și Dobrogea la sud-est. În partea de nord se află Ucraina, iar la est Republica Moldova.

Suprafaţă:

37.620 km²

Populaţie:

3.354.600 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Iași, Bacău, Botoșani, Galați, Piatra Neamț, Vaslui, Focșani.

Religia:

Ortodoxă

Județele componente:

stema bacau Judeţul Bacău

stema botosani Judeţul Botoşani

stema galati Judeţul Galaţi

stema iasi Judeţul Iaşi

stema neamt Judeţul Neamţ

stema vaslui Judeţul Vaslui

stema vrancea Judeţul Vrancea


Regiunea Moldova

 

Istoria regiunii Moldova:

Regiunea Moldova, din România este total diferită de Republica Moldova, aflată în estul acesteia. Primele popoare s-au stabilit aici încă din antichitate când dacii și apoi romanii au fost la dominația acestor ținuturi. Mult mai târziu, după invaziile grupurilor de huni, slavi, goți sau gepizi, Țara sau Principatul Moldovei după cum a primit numele în secolul XIV, este cucerită pe rând de Regatul Ungar, Polonez, de Imperiul Otoman și mai târziu de cel Habsburgic. În cele din urmă, în anul 1859, regiunea istorică a Moldovei se unește cu România, iar Moldova de dincolo de Prut cunoscută sub numele de Basarabia, devine parte a U.R.S.S. pentru ca la destrămarea acesteia să devină cunoscută ca și Republica Moldova.

Relieful regiunii Moldova:

Fiind una dintre cele mai întinse regiuni ale României, Moldova are un relief cu totul special. De la munte la câmpie, aici turistul poate întâlni orice formă de relief din cele principale. Partea de vest a Moldovei este muntoasă și în același timp deosebită pentru că oferă cele mai spectaculoase peisaje din regiune. Munții Tarcăului, Munţii Ciucului, Munţii Nemira, Munţii Hăşmaş, Munţii Ceahlău, Munţii Stânişoarei și Munţii Vrancei care compun această parte sunt bogați în trasee de drumeție și în peisaje care-ți taie răsuflarea. Partea centrală și de est sunt acoperite de Podișul și Câmpia Moldovei. Acestea din urmă se împart la rândul lor în subdiviziuni, din loc în loc apărând și zone de luncă (Lunca Dunării, Lunca Siretului Inferior şi Lunca Prutului de Jos).


harta regiunea moldova


Clima, râurile şi lacurile din regiunea Moldova:

Clima Moldoveană este destul de răcoroasă. Fiind un climat temperat continental, influențele venite dinspre Siberia sunt foarte vizibile aici. Verile sunt calde, dar uneori mai răcoroase, iar iernile mai lungi și aspre cu precipitații bogate sub formă de ninsoare. În partea de sud, totuși temperaturile maxime pe timpul verii pot depăși 30-35° C. Regiunea Moldova este foarte bogată în ape curgătoare. Cele mai lungi și mai importante râuri sunt Siret, Bistriţa, Trotuş, Prut, Dunărea, Bârlad, Bahlui, Jijia și Moldova, iar cele mai mari și mai importante lacuri sunt Drăcşani, Negreni, Hăneşti, Mileanca, Havârna, Brateş, Lieşti, Lupele, Izvorul Muntelui (unul dintre cele mai mari din România) și multe altele. Moldova este cunoscută pentru caracterul ei piscicol și vânătoresc, multe dintre lacurile și pădurile sale fiind recunoscute în aceste sensuri.

Turismul, atracţiile şi obiectivele turistice şi ce să faci şi să vezi în regiunea Moldova:

Turismul în regiunea Moldovei, are un impact major și reprezintă o bună sursă de venit. Este bine de știut că deși regiunea Bucovina este cunoscută datorită mănăstirilor și bisericilor unice pentru coloritul lor, vechii domnitori și boieri ai Moldovei au înălțat și aici, dincolo de granițele Bucovinei, mănăstiri deosebite. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cele mai cunoscute și mai frumoase sunt Mănăstirea Vorona, Mănăstirile Golia şi Trei Ierarhi, Mănăstirea Petru Vodă, Mănăstirile Neamţ, Bistriţa, Mănăstirea Casin și multe altele. Pe lângă aceste atracţii şi obiective turistice de ordin religios, regiunea Moldova este împânzită de castele sau cetăți, iar pe parte naturală, rezervațiile și parcurile naționale atrag anual zeci de mii de turiști. Dintre acestea, cele mai cunoscute și mai frumoase, care merită pe deplin vizitate sunt: Rezervaţia Nemira din Munţii Nemira, Parcul Naţional Munţii Ceahlău, Parcul Naţional Cheile Bicazului, Rezervaţia Naturală Cheile Tişiţei, Rezervaţia Naturală Cheile Cozei, Castelul Studza (Miclăuşeni), Cetatea Neamţului, Cetatea Petrodava și multe altele. Pe lângă acestea, Moldova este locul în care s-au născut sau au trăit unii dintre cei mai importanți scriitori, poeți, conducători sau artiști români, așadar multitudinea de case memoriale își pune amprenta asupra regiunii. Vizitează regiunea Moldova!


Barajul şi lacul Izvorul Muntelui din Județul Neamţ, Regiunea MoldovaBarajul şi lacul Izvorul Muntelui din Județul Neamţ, Regiunea Moldova


Summary
Regiunea Moldova are o lungă, frumoasă și interesantă istorie
Article Name
Regiunea Moldova are o lungă, frumoasă și interesantă istorie
Description
Regiunea Moldova din nord-estul României are multe dintre frumoasele mănăstiri ale României precum și multe case memoriale ale personalităților românești
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo