WLJ

Regiunea Maramureș include Țările Maramureșului și Oașului

Bun venit în
Regiunea Maramureș

stema maramures regiune

Localizare:

Regiunea Maramureș din România este situată în partea de nord-vest a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Crișana la sud-vest, Bucovina la est și Transilvania la sud. In partea de nord se află Ucraina, iar în vest Ungaria.

Suprafaţă:

10.722 km²

Populaţie:

787.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Baia Mare, Satu Mare, Sighetu Marmației, Carei.

Religia:

Ortodoxă

Județele componente:

stema maramures Judeţul Maramureş and the largest part of stema satu mare Judeţul Satu Mare.


Judeţul Maramureş

 

Istoria regiunii Maramureş:

Regiunea Maramureș, cunoscută și sub numele de Țara Maramureșului, se întinde dincolo de granițele României, în Ucraina și are o istorie bogată de mii de ani. Aceste ținuturi au fost ocupate încă din preistorie. Mai târziu pe aici au trecut popoarele de indo-europeni pentru ca apoi să fie sub dominația dacilor, grecilor, romanilor sau slavilor. Până în secolul XVII când regiunea Maramureș a intrat sub dominație austro-ungară, a fost condus timp de sute de ani de diferiți voievozi. Pe urmă a urmat invazia tătarilor din secolul XVIII pentru ca la 1 Decembrie 1918 o dată cu Marea Unire, Maramureșul să fie anexat României.

Relieful şi importanţa regiunii Maramureş:

Frumusețea regiunii este dată în principal de bogăția și splendoarea peisajelor oferite de natură. Relieful din regiunea Maramureș este în cea mai mare parte muntos, cu mai multe grupe de munți (Munţii Maramureşului, Munţii Rodnei, Munţii Ţibleşului, Munţii Lăpuşului, Munţii Ignişului, Munţii Gutâi, Munţii Oaşului) brăzdate de văi adânci și depresiuni largi (Depresiunea Baia Mare, Depresiunea Baia Sprie, Depresiunea Sighetu Marmaţiei, Valea Izei, Valea Vaserului și altele). Trecând spre vest, de la partea muntoasă, își fac apariția în peisaj Dealurile de Vest și o dată cu scăderea altitudinii, apar zonele întinse de câmpie (Câmpia de Vest). Însă cu toate acestea, inima regiunii Maramureş rămâne în zona montană acolo unde de mii de ani, omul a știut să îmbine perfect armonia naturii cu măiestria cu care a fost înzestrat, construind biserici de lemn, porți maiestuoase și case din lemn care astăzi dau specificul zonei. Nu degeaba Maramureșul mai este denumit și Țara Lemnului.

Clima, râurile şi lacurile din regiunea Maramureș:

Clima în regiunea Maramureș este temperat continentală și în ciuda altitudinii mai ridicate, vremea rămâne deosebit de frumoasă și de caldă pentru o bună perioadă din an. Verile sunt călduroase, deși uneori pot apărea scurte perioade mai răcoroase și ploioase, iar iernile sunt grele și friguroase datorită influențelor și maselor de aer rece venite din Siberia. Precipitațiile sunt crescute, anual înregistrându-se peste 1.200 mm. Râurile importante care străbat regiunea sunt Tisa, Lăpuş, Crasna și Someş, iar ca lacuri, Firiza, Săsar, Nistru, Ocna Şugatag, Bucureasa și Călineşti.


harta regiunea maramures


Fauna şi flora din regiunea Maramureş:

Acești munți ascund multe dintre pădurile virgine ale României și ale Europei. Cea mai mare parte a versanților sunt împăduriți cu păduri de molid, brad și pin sau în zonele mai joase cu păduri de fag, stejar, frasin sau ulm. Acestea adăpostesc o mare varietate a faunei și florei din regiunea Maramureş. Dintre cele mai cunoscute specii de animale prezente aici sunt capra neagră, acvila, ursul brun, cocoşul de munte, râsul, cerbul carpatin, vulpea, mistreţul, lupul, ursul, jderul, marmota, căprioara și multe altele.

Turismul, atracţiile şi obiectivele din regiunea Maramureş:

În ce privește turismul din regiunea Maramureş, este bine de știut faptul că localnicii au știut de sute de ani cum să gestioneze aceste păduri și au stăpânit mereu la perfecțiune industria lemnului. Astfel Țara Maramureșului este cunoscută în toată România și nu numai, pentru frumusețea caselor cu porți înalte pline cu decorațiuni, a bisericilor și mănăstirilor construite toate din lemn. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) În ce privește bisericile, acestea au cele mai vechi și mai înalte turnuri din lemn din Europa și 8 dintre ele au fost incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Țara Oașului de pe teritoriul Județului Satu Mare este strâns legată de Țara Maramureșului și este un loc pe care turistul nu trebuie să-l rateze dacă se află în zonă.

Pe lângă aceste atracții şi obiective turistice deosebite, regiunea Maramureșul istoric va încânta mereu turiștii cu alte obiective precum centrele de ceramică şi artizanat de la Săcel şi Breb, Cimitirul Vesel Săpânţa, Mănăstirile Bârsana şi Moisei, unul dintre ultimele trenuri funcţionale cu aburi din lume Mocăniţa de la Vişeu de Sus, numeroasele pârtii de schi de la Borşa, Cavnic, Mogoşa şi altele, faimoasele porţi şi porturi maramureşene, staţiunile de la Borşa, Ocna Şugatag sau Coştiui, Parcul Naţional Munţii Rodnei, Parcul Naţional Munţii Maramureşului, staţiunile de relaxare şi tratament de la Băile Puturoasa, Băile Valea Mariei şi Băile Bixad, muzeul etnografic din Negreşti-Oaş, castelele maghiare din judeţul Satu Mare, Mănăstirile Bixad, Scărişoara Nouă, Ţeghea şi multe altele. Vizitează regiunea Maramureş!


Frumoasa Mănăstire de lemn Bârsana, regiunea MaramureșFrumoasa Mănăstire de lemn Bârsana, regiunea Maramureș


Summary
Regiunea Maramureș include Țările Maramureșului și Oașului
Article Name
Regiunea Maramureș include Țările Maramureșului și Oașului
Description
Fă o călătorie în regiunea Maramureș, să vezi această zonă frumoasă cu unele din cele mai bune locuri cu costume populare, tradiții și obiceiuri românești
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo