WLJ

Europa este cel mai concentrat şi vizitat continent din lume

Bun venit în Europa

Localizare:

Europa este al treilea continent ca şi populaţie după Asia şi Africa, dar abia al şaselea ca şi suprafaţă. Este despărţită de Asia în partea de est prin Munţii Ural, râul Ural, Marea Caspică şi Munţii Caucaz. La sud se află partea asiatică a Turciei, Marea Neagră şi Marea Mediterană, la vest este Oceanul Atlantic, iar la nord Oceanul Arctic.

Suprafaţă:

10.180.000 km²

Populaţie:

740.000.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Londra, Paris, Roma, Madrid, Moscova, Istanbul, Atena, Berlin, Varşovia, Bucureşti şi altele.

Limbi vorbite:

Limbi romanice (Europa de Vest, Sud, Sud-vest şi Sud-est), Limbi germanice (Europa de Nord, Nord-vest şi Centrală), Limbi slave (Europa Centrală, de Est şi Sud-est), Greacă, Albaneză, limbi baltice şi altele.

Fus orar:

0 ore până la +6 ore faţă de Greenwich


europa harta


Europa

 

Numele şi relieful Europei:

Europa este denumit şi bătrânul continent şi numele provine de la cuvintele greceşti Eur care înseamnă întins şi Op care înseamnă ochi. Este unul dintre cele mai vechi continente populate şi în trecut a făcut parte dintr-un singur continent împreună cu Asia denumit Eurasia. Continentul European are un relief complex de la Munţii Alpi în partea central-sudică, Munţii Carpaţi în partea central-estică şi Munţii Balcani în partea de sud-est, până la întinsele câmpii din partea central-nordică şi din Europa de Est.

Clima, ţările şi istoria Europei:

Clima Europei este diversă de la climat mediteranean cald în sud, trecând la un climat temperat-continental în partea centrală şi până la o climă rece cu teritorii împădurite şi îngheţate în partea de nord. Acesta este continentul de unde au pornit toţi navigatorii şi cuceritorii lumii, locul de unde se trag toţi colonizatorii teritoriilor din America, Africa sau Asia. În trecut, ţări precum Spania, Franţa, Anglia, Portugalia sau Olanda au deţinut teritorii vaste mai ales în America, dar şi în Africa şi Asia acolo unde astăzi urmaşii lor au adoptat cultura şi limba colonizatorilor. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) În urmă cu mai bine de două decenii, au avut loc ultimele conflicte între unele dintre statele Europei în urma cărora Germania a redevenit un singur stat, iar ţări precum Cehoslovacia, Yugoslavia sau Uniunea Sovietică s-au destrămat în mai multe state. Cele mai mari ţări europene ca suprafaţă sunt Rusia, Turcia, Ucraina, Franţa şi Spania, iar ca populaţie sunt Rusia, Germania, Turcia, Marea Britanie, Franţa şi Italia. Vizitează Europa! Ea cuprinde ţările de mai jos:


Balcanii:

Albania, Bosnia şi Herţegovina, Croaţia, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, Serbia.

Europa Centrală:

Austria, Cehia, Elveţia, Liechtenstein, Polonia, Slovacia, Ungaria.

Europa de Est:

Belarus, Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Republica Moldova, România, Rusia, Ucraina

Europa de Nord:

Belgia, Danemarca, Finlanda, Franţa, Germania, Groenlanda, Insulele Feroe, Irlanda, Islanda, Luxemburg, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Olanda, Suedia.

Europa de Sud:

Andorra, Italia, Malta, Portugalia, San Marino, Slovenia, Spania, Vatican.

Altele:

Cipru, Georgia, Turcia.