WLJ

Regiunea Crișana are multe frumuseți naturale și arhitecturale

Bun venit în
Regiunea Crișana

Stema Crisana

Localizare:

Regiunea Crișana din România este situată în partea de nord-vest a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Maramureș în partea de nord, Transilvania la est și Banat la sud. În partea de vest e granița cu Ungaria.

Suprafaţă:

19.162 km² (aproximativ la care se adaugă o mică parte din Județul Satu Mare)

Populaţie:

1.230.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Oradea, Arad, Zalău, Beiuș, Marghita și Salonta.

Religia:

Ortodoxă

Județele componente:

stema arad Judeţul Arad

stema bihor Judeţul Bihor

stema salaj Judeţul Sălaj

And a small part of  Satu Mare County.

bears cave

Peștera Urșilor


Regiunea Crişana

 

Istoria regiunii Crişana:

Regiunea Crișana are și ea istoria ei încă din cele mai vechi timpuri, despre prezența ei știindu-se încă din Evul Mediu. Însă primele date din istoria ei apar abia de la sfârșitul secolului IX când se vorbește despre Cetatea Biharia ca fiind capitala și centrul acestei zone. De-a lungul secolelor s-au dat bătălii între unguri și români pentru aceste teritorii și multă vreme ele au fost sub stăpânire austro-ungară. Însă o dată cu Marea Unire a principatelor din România, Crișana se anexează celorlaltor provincii. De menționat este faptul că regiunea Crișana își extinde granițele în Ungaria acolo unde orașe precum Debrecen, Gyula sau Bekescsaba fac parte din Crișana Ungariei.

Relieful Crişanei:

Relieful Crișanei este diversificat și spectaculos mai ales în zona montană, acolo unde predomină un relief carstic cu formațiuni dintre cele mai frumoase, de la peșteri, chei și defilee minunate la văi adânci și stânci singuratice. În partea de est a regiunii domină Munții Apuseni cu altitudinea maximă în Vârful Bihor de 1.849 m înălțime și frumoasele Dealuri ale Silvaniei. Spre vest altitudinea scade predominând zonele de câmpie, pajiștile întinse unde localnicii își cultivă pământul încă din cele mai vechi timpuri.

Clima, râurile şi lacurile din regiunea Crișana:

Clima în Crișana este frumoasă în cea mai mare parte a anului, temperat-continentală dar cu influențe venite dinspre Oceanul Atlantic care aduc un ușor aer umed. Verile sunt călduroase și lungi cu temperaturi ce deseori trec de 30° C, iar iernile în ultimele decenii sunt mai blânde și mai scurte, deși rareori temperatura poate să scadă mult sub 0° C. Fiind denumită Crișana, această regiune este traversată de râurile Crișul Repede, Crișul Alb și Crișul Negru, dar și de râuri precum Mureș, Barcău sau Crasna (Tisa în Ungaria). În zonă se află mai multe lacuri mari, multe dintre ele fiind perfecte pentru amatorii de pescuit. Dintre acestea amintim lacurile Cefa, Leșu, Ineu, Seleuș sau Pețea.


harta Crisana


Turismul înfloritor, atracţiile şi obiectivele turistice din regiunea Crișana:

Din punct de vedere turistic cel mai important aspect al regiunii Crișana îl reprezintă prezența apelor geotermale care au un efect deosebit asupra organismului. Datorită acestora s-au creat de-a lungul timpului stațiuni de relaxare, tratament și odihnă precum cele de la Băile Felix și Băile 1 Mai acolo unde există și lacuri cu nuferi și lotuși și unde anual vin zeci de mii de oameni care au diferite afecțiuni sau pur și simplu pentru a face o baie caldă în piscinele cu apă de peste 35° C, chiar și pe timp de iarnă.

În Crișana precum și în multe alte zone ale României, timpul parcă stă în loc. Deseori turistul poate zări oameni care cosesc iarba, pentru ca mai apoi să o aranjeze maiestuos sub formă de căpițe de fân, oameni care muncesc pământul sau pot vedea care trase de boi și de cai, lucru firesc în această zonă, dar poate total neobișnuit în multe alte zone și țări ale lumii. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Trecând peste terenurile agricole și câmpurile întinse, zona montană este cu totul altă lume. Cele mai importante atracții şi obiective turistice din regiunea Crişana se află aici: Peştera Urşilor, Peştera Piatra Altarului, Peştera Vântului, Peştera Meziad, Peştera cu cristale de la Farcu, Peştera Măgura, Peştera Coliboaia sau Peştera Gheţarul Focul Viu, Parcul Național Munții Apuseni cu Lumea Pierdută de la Padiș, stațiunile de iarnă de la Boga sau Stâna de Vale, Peştera cu picturi rupestre Cuciulat sau Grădina Zmeilor Gâlgău.

Acestora li se adaugă multitudinea de trasee montane de diferite grade de dificultate, dar și cetăți și castele precum Șiria, Șoimoș, Biharia, Porolissum, Buciumi sau Bathory. Grădina Botanică din Jibou, precum și cele mai mari și mai frumoase orașe din regiune, Oradea și Arad fiecare cu atracțiile sale, sunt obiective turistice care nu trebuie ratate dacă vă aflați în zonă. Turiștii iubitori de drumeții, care aleg să străbată pe jos aceste ținuturi deosebite, vor avea parte de aventuri sălbatice și vor vedea pe parcurs diferite cascade, peșteri, defilee sau formațiuni stâncoase de diferite dimensiuni și grade de spectaculozitate. Vizitează regiunea Crişana!


Panoramă spectaculoasă de pe Piatra Galbenă, Parcul Național Munții Apuseni, regiunea CrișanaPanoramă spectaculoasă de pe Piatra Galbenă,
Parcul Național Munții Apuseni, regiunea Crișana


bears cave

Peștera Urșilor

Summary
Regiunea Crișana are multe frumuseți naturale și arhitecturale
Article Name
Regiunea Crișana are multe frumuseți naturale și arhitecturale
Description
Istoria din regiunea Crișana a avut un impact puternic și multe obiective sunt aici de sute de ani. Priveliști frumoase îți vor oferi o călătorie de-o viață
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo