WLJ

Județul Bihor e unul din cele mai frumoase județe din România

Bun venit în
Județul Bihor

stema bihor

Localizare:

Județul Bihor se află în regiunea Crişana din România în partea de nord-vest a ţării la graniţa cu Ungaria fiind practic poarta către occident a ţării. Judeţele cu care se învecinează sunt Satu Mare la nord, Sălaj şi Cluj la est, Alba la sud-est, Arad la sud, iar Ungaria este la vest.

Suprafaţă:

7.544 km²

Populaţie:

590.000 locuitori

Capitala(Reşedinţa):

Oraşul Oradea 206.000 locuitori

Religia:

Ortodoxă

Siglă maşini:

BH

Prefix telefonic:

0259 sau 0359

Municipii:

Oradea, Beiuş, Marghita, Salonta

Oraşe:

Aleşd, Nucet, Săcuieni, Ştei, Valea lui Mihai, Vaşcău

Drumuri principale:

E60(DN1) Ungaria-Oradea-Aleşd-Cluj Napoca

E671(DN19-DN69) Satu Mare-Valea lui Mihai-Oradea-Salonta-Arad

E79(DN76) Oradea-Beiuş-Deva

DN75 Ştei-Câmpeni

DN1h Aleşd-Zalău

DN19b Ungaria-Marghita-Zalău

bears cave

Peștera Urșilor

Bihor harta


Județul Bihor

 

Relieful, clima, râurile şi lacurile din Județul Bihor:

Județul Bihor are un relief foarte diversificat şi de o mare frumuseţe. În partea de vest pe toată lungimea sa se află Câmpia de Vest cu subdiviziunile Câmpia Crişurilor şi Câmpia Barcăului. Din apropierea municipiului Oradea spre est pornesc dealurile Oradiei făcând parte din Dealurile de Vest, iar la est spre judeţele Sălaj, Cluj şi Alba se află Carpaţii Occidentali cu Munţii Apuseni, Munţii Codru Moma, Munţii Pădurea Craiului, Munţii Plopişului şi Munţii Bihor care la graniţa cu judeţul Alba în sud-est dau cel mai înalt vârf al judeţului şi al Carpaţilor Occidentali, vârful Bihor de 1.849 m înălţime. Clima din județul Bihor este temperat continentală cu veri călduroase şi ierni blânde în partea de vest, iar la munte iernile sunt friguroase şi bogate în precipitaţii, iar verile răcoroase. Temperaturile cresc de la est la vest unde vara se înregistrează frecvente temperturi de peste 30º C. Principalele râuri ale judeţului Bihor sunt Crişul Repede, Crişul Negru şi Barcăul toate cu afluenţii lor. Principalele lacuri sunt Peţea, Leşu, Cefa şi Mădăras.

Flora şi fauna din Județul Bihor:

Ca în multe alte judeţe ale României unde relieful este complex, flora este variată fiind întâlnite atât păduri de foioase cât şi de conifere. Pe văile principalelor râuri predomină vegetaţia de luncă. Fauna este variată compusă din rozătoare, vidre, mistreţi, căprioare în zonele mai joase şi chiar urşi bruni în zonele mai înalte dar aceştia sunt foarte rari. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com)

Obiectivele şi atracţiile turistice din Județul Bihor:

Dintre principalele obiective şi atracţii turistice ale judeţului Bihor sunt multitudinea de peşteri şi formaţiuni carstice (câteva mii) dintre care cele mai importante sunt Peştera Urşilor, Peştera Piatra Altarului, Peştera Vântului, Peştera Meziad, Peştera cu cristale de la Farcu, Peştera Măgura, Peştera Coliboaia sau Peştera Gheţarul Focul Viu, staţiunile de relaxare, distracţie şi tratamente de la Băile Felix, Băile 1 Mai sau Băile Tinca, municipiul Oradea cu ale sale obiective şi atracţii turistice fiind considerat unul dintre cele mai frumoase oraşe din ţară, staţiunile montane Boga sau Stâna de Vale, dar probabil cel mai frumos loc este platoul Padiş din Munţii Apuseni care se află în inima Parcului Naţional Apuseni de o frumuseţe şi o sălbăticie rare. Vizitează Județul Bihor!


Peștera ghețar de la Focul Viu din Parcul Național Munții Apuseni, Județul BihorPeștera ghețar de la Focul Viu din
Parcul Național Munții Apuseni, Județul Bihor


stema oradea Oraşul Oradea

Summary
Județul Bihor e unul din cele mai frumoase județe din România
Article Name
Județul Bihor e unul din cele mai frumoase județe din România
Description
Județul Bihor, unul din cele mai vizitate locuri din România are mii de peșteri și trasee montane, panorame montane minunate, orașe și stațiuni liniștite
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo