WLJ

Regiunea Banat e bogată în peisaje şi parcuri naționale fantastice

Bun venit în
Regiunea Banat

stema banat

Localizare:

Regiunea Banat din România este situată în partea de vest a țării, iar regiunile cu care se învecinează sunt: Crișana la nord, Transilvania la est și Oltenia la sud-est. În partea de nord-vest e granița cu Ungaria, iar la sud-vest granița cu Serbia.

Suprafaţă:

17.211 km²

Populaţie:

924.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Timișoara, Reșița, Lugoj, Caransebeș.

Religia:

Ortodoxă

Judeţele componente:

stema caras severin Judeţul Caraş Severin

stema timis Judeţul Timiş


Regiunea Banat

 

Istoria, numele şi relieful regiunii Banat:

Regiunea Banat ca de altfel toată România, are o istorie interesantă și bogată. În trecut această zonă a fost stăpânită de Imperiul Austro-Ungar pentru ca mai târziu să devină parte a României. Numele de Banat provine din cele mai vechi timpuri de la cuvântul “Ban” care însemna Guvernator, adică în trecut toate aceste teritorii se numeau Banaturi fiind conduse de câte un Ban. Relieful Banatului începe cu o treaptă montană în partea de est reprezentată de Carpații Occidentali și o mică parte a Carpaților Meridionali. Trecând spre vest, relieful scade în altitudine fiind reprezentat de Dealurile de Vest și apoi de Câmpia de Vest. Între aceste grupe de relief apar depresiuni și văi întinse situate în zone pitorești menite să impresioneze fiecare turist care trece pe aici.

Clima, râurile şi lacurile din regiunea Banat:

Clima în Banat este mult mai blândă decât în alte zone ale României, temperatura medie anuală fiind de 11-12° C. Precipitațiile sunt destul de bogate, mai ales primăvara. Datorită poziției sale, clima este temperată, dar cu mari influențe dinspre Marea Mediterană ceea ce face ca verile să fie foarte călduroase și lungi, iar iernile mai scurte și mai blânde. Cele mai lungi și mai importante râuri din regiunea Banat sunt Fluviul Dunărea care delimitează partea de sud și râul Mureș care delimiteaza partea nordică. Pe lângă acestea există multe alte râuri de lungimi mai mici precum Timiș, Bega, Nera, Cerna sau Caraș. Cele mai mari lacuri (excelente locații pentru pescuit) sunt lacurile Surduc, Poiana Ruscă, Pădureni sau Poiana Mărului.


harta regiunea banat


Populaţia, agricultura, resursele şi natura din regiunea Banat:

Datorită istoriei regiunii, astăzi pe teritoriul acesteia trăiesc alături de români, multe alte naționalități precum unguri, sârbi, nemți, slovaci, turci și alții. Populaţia se ocupă în principal cu agricultura și unii cu extracția bogatelor resurse de cupru, fier, zinc, aluminiu sau mai ales cărbuni. Multe dintre teritoriile Banatului sunte acoperite de păduri de foioase, iar spre zona montană acestea se amestecă cu cele de conifere. Aceste locuri sunt preferate celor pasionaţi de vânătoare.

Obiectivele şi atracţiile turistice, parcurile şi rezervaţiile naţionale din regiunea Banat:

Natura este principalul factor aici care a creat peisaje minunate și locuri deosebite, iar dintre cele mai importante obiective şi atracții turistice din Banat amintim stațiunile de relaxare, odihnă și tratament de la Băile Herculane, Băile Buziaș sau Semenic (ultima este și o cunoscută stațiune de iarnă cu pârtii de schi), amplasate în zone montane liniștite, frumoasele orașe Timișoara și Reșița, capitalele regiunii, fiecare cu atracțiile sale și Peștera Comarnic. Însă mai presus de toate sunt parcurile naționale și rezervațiile naturale de o mare frumuseţe. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) Cele mai frumoase care merită neapărat văzute sunt Parcul Natural Lunca Mureșului, Parcul Național Cheile Nerei, Parcul Național Semenic și Parcul Național Porțile de Fier cu minunatul defileu al Dunării. Vizitează regiunea Banat!


Cascada Bigăr, Parcul Național Cheile Nerei, Regiunea BanatCascada Bigăr, Parcul Național Cheile Nerei, Regiunea Banat


Summary
Regiunea Banat e bogată în peisaje şi parcuri naționale fantastice
Article Name
Regiunea Banat e bogată în peisaje şi parcuri naționale fantastice
Description
Regiunea Banat are multe obiective şi atracţii turistice care așteaptă să le vizitaţi, iar cele mai mari orașe sunt bogate în frumuseți arhitecturale
Author
Publisher Name
WLJ
Publisher Logo