WLJ

Antarctica are un turism bine dezvoltat printre turiştii bogaţi

Bun venit în Antarctica

Localizare:

Antarctica este cel mai sudic continent al planetei aflat între Oceanul Atlantic la nord şi Oceanul Pacific la sud fiind înconjurat şi de câteva mări precum Marea Weddell la nord, Marea Davis la est, Marea Dumont d’Urville şi Marea Ross la sud şi Marea Amundsen şi Marea Bellinghausen la vest.

Suprafaţă:

14.000.000 km²

Populaţie:

5.000 locuitori

Cele mai mari oraşe:

Nu există oraşe decât peste 65 de staţii cu caracter permanent sau sezonier

Limbi vorbite:

Limba proprie fiecărei staţii existente în Antarctica (30 de ţări)

Fus orar:

Continentul Antarcticii are diferite  fusuri orare începând de la -6 ore până la +13 ore faţă de Greenwich

antarctic regiune harta


Antarctica

 

Locaţia şi relieful din Antarctica:

Antarctica reprezintă de fapt continentul aflat la Polul Sud şi înseamnă Opusul Arcticii care se află la Polul Nord. Este un continent uriaş, dar aproape complet nelocuit datorită faptului că este permanent acoperit cu un strat foarte gros de zăpadă şi gheaţă (peste 2,5 km grosime), iar condiţiile de supravieţuire aici sunt foarte dure. Relieful este compus din întinderi mari de gheaţă şi din Munţii Transantarctici. Aceștia se află în partea central-vestică și au altitudinea maximă a continentului în vârful Vinson de 5.140 m înălţime.

Clima din Antarctica:

Clima este foarte aspră şi rece, cu vânturi puternice de zeci de km pe oră şi temperaturi extreme înregistrându-se vara între 0 şi 10º C pe coastă şi între -10 şi -30º C în interior, iar iarna între -30 şi -50º pe coastă şi între -50 şi -80º în interior. Aşadar aceste condiţii deloc plăcute fac ca viaţa aici să fie foarte grea. Cea mai scăzută temperatură înregistrată vreodată pe pământ a fost aici de -89,2º C la staţia rusească Vostok pe 21 Iulie 1983. Vara o parte din gheţarii de pe coastă se desprind sub forma aisbergurilor.

Fauna şi flora din Antarctica:

Fauna şi flora continentului şi a apelor înconjurătoare sunt destul de reduse, însă aici trăiesc anumite specii de alge, licheni, muşchi şi ciuperci. Dintre speciile faunei enumerăm mai multe specii de pinguini (cel mai important şi mai cunoscut e pinguinul imperial), balena ucigaşă, foca, morsa, leul de mare, krillul, albatroşi, leoparzi de mare, balena albastră, caracatiţa şi multe alte specii de animale. (Găsiţi mai multe călătorii pe blog.worldlifetimejourneys.com) În ultimul secol s-au descoperit în Antarctica mari resurse de petrol, cărbuni, gaze naturale, fier, uraniu, aur, crom, platină, cupru, nickel şi multe alte minerale şi resurse ale subsolului. Însă datorită teritoriului acoperit de gheaţă şi a condiţiilor extreme este foarte deficilă exploatarea acestora.

Turismul în Antarctica:

Turismul este din ce în ce mai dezvoltat, continentul fiind vizitat anual de peste 15.000 de turişti care sosesc aici cu bărci mici sau medii sau la bordul unor iahturi. Din păcate în ultimele decenii, viaţa de aici este tot mai afectată de încălzirea globală. De menţionat faptul că peste 85% din totalul de apă dulce al planetei este înmagazinat în calota glaciară a Antarcticiii. Vizitează Antarctica!


pinguini în antarctica

Pinguini imperiali pe Continentul Îngheţat